Μικρές αλλαγές από το Εφετείο για «17 Νοέμβρη»

Μικρές αλλαγές από το Εφετείο για «17 Νοέμβρη»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καμβά την πρωτόδικη απόφαση, αποδίδοντας ηγετικό ρόλο στον καταδικασθέντα ως αρχηγό της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και εμφανίζοντας ως «δεξί χέρι»  τον Δημήτρη Κουφοντίνα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε χθες την ετυμηγορία του επί της ενοχής των συνολικά 16 κατηγορουμένων (σ.σ. ο Σάββας Ξηρός δεν έχει ασκήσει έφεση). Κατόπιν διάσκεψης 15 ημερών οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απήλλαξαν των κατηγοριών -λόγω αμφιβολιών ή λόγω παραγραφής- τέσσερις κατηγορούμενους, «ελάφρυναν» το κατηγορητήριο για άλλους τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο μπορούν να ελπίζουν σε σύντομη αποφυλάκιση.

Οι αθωωθέντες

Συγκεκριμένα το δικαστήριο, επικυρώνοντας επί της ουσίας την πρωτόδικη απόφαση, έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τον Γιάννη Σερίφη και την Αγγελική Σωτηροπούλου, που κάθισαν και πάλι στο εδώλιο λόγω έφεσης που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χρ. Λάμπρου. Επίσης το δικαστήριο απάλλαξε λόγω παραγραφής τους Νίκο Παπαναστασίου (ομοφώνως) και Παύλο Σερίφη (κατά πλειοψηφία) από την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για την οποία πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση οκτώ ετών. Και οι δύο, που είχαν αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, είναι πλέον πλήρως απαλλαχθέντες από κατηγορίες που αφορούν την υπόθεση της 17Ν.

Οι ευνοημένοι

Επιπλέον το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων «αφαίρεσε» αρκετές κατηγορίες από τους Σωτήρη Κονδύλη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Χριστόδουλο Ξηρό και Θωμά Σερίφη, ο οποίος επισημαίνεται ότι απηλλάγη λόγω παραγραφής και από την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Οσον αφορά τους Σ. Κονδύλη και Θ. Σερίφη, οι οποίοι πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 και 17 ετών αντίστοιχα, δεν αποκλείεται σύντομα να αποφυλακιστούν. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από τις ποινές που θα τους επιβάλει τελικώς το δικαστήριο.

Σε «καλύτερη μοίρα» πάντως βρίσκονται από χθες και οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε δέκα φορές και τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη αντίστοιχα. Για τον μεν Χρ. Ξηρό το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία που τον βαρύνει ως προς την υπόθεση Παλαιοκρασσά και μετέτρεψε σε απλή ληστεία την κατηγορία της ληστείας ιδιαίτερης σκληρότητας στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος. Κατόπιν αυτών από τον Χρ. Ξηρό αναμένεται να αφαιρεθούν τρία ισόβια, ενώ κατά ένα ισόβιο αναμένεται να μειωθεί η ποινή του Βασ. Τζωρτζάτου για τον οποίο το δικαστήριο επιφύλαξε την ίδια μεταχείριση ως προς την υπόθεση του σούπερ μάρκετ.

Ως προς τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, η πρωτόδικη ποινή των 21 ισοβίων αναμένεται να μειωθεί στα 18 λόγω της μετατροπής της κατηγορίας στην ίδια υπόθεση, αλλά και λόγω παραγραφής της διπλής δολοφονίας του Αμερικανού Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του, Νίκου Βελούτσου, στις 15 Νοεμβρίου του 1983.

Τέλος, το δικαστήριο απήλλαξε λόγω αμφιβολιών από συμμετοχή σε δέκα εκρήξεις που σημειώθηκαν κυρίως σε ΔΟΥ τους Δημήτρη Κουφοντίνα και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Η ποινή του Δημήτρη Κουφοντίνα που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 13 φορές ισόβια αναμένεται να μειωθεί κατά δύο ισόβια, ενώ ανάλογη αναμένεται και η μείωση της ποινής του Σάββα Ξηρού (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 6 φορές ισόβια), καθώς το δικαστήριο αναφέρθηκε σε εκείνον μόνο στο σκέλος των κατηγοριών που επεκτείνονταν σε αυτόν επί το ευνοϊκότερον. Επιπλέον το δικαστήριο παρά το γεγονός ότι απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τους Γιωτόπουλο και Κουφοντίνα από την υπόθεση έκρηξης στην Citibank, έκρινε ένοχο τον Διονύση Γεωργιάδη. Συνολικά οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση επί 36 εκ των 75 υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Οι διαφοροποιήσεις αυτές έγκεινται είτε σε παραγραφές είτε στη μετατροπή κατηγοριών επί το ευνοϊκότερο.

Με βολές κατά της ανεξαρτησίας του δικαστηρίου απάντησαν στην ετυμηγορία των δικαστών οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Τζωρτζάτος. Ο Αλ. Γιωτόπουλος μάλιστα προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εκτός φυλακών ο Τέλιος

Εκτός φυλακών από το καλοκαίρι του 2004, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου βρίσκεται ο «δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Τέλιος, καθώς το δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε 25ετή κάθειρξη με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου εκτιμάται ιδιαιτέρως σημαντική για τον Κ. Τέλιο, καθώς θα κρίνει εάν θα διατηρηθεί η αναστολή ή αν θα οδηγηθεί στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.

Επιπλέον εκτός φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται ο Νίκος Παπαναστασίου και ο Διονύσης Γεωργιάδης έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους, ενώ ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 6.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους είναι από τον Φεβρουάριο του 2005 ο Παύλος Σερίφης, καθώς το Πενταμελές Εφετείο έκανε δεκτή αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή