Διατηρεί την πρωτιά η Νέα Δημοκρατία

Διατηρεί την πρωτιά η Νέα Δημοκρατία

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως δεν φαίνεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- να απειλεί το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Ν.Δ. στην εκλογική της επιρροή, καταγράφει το νέο βαρόμετρο της VPRC που δημοσιεύει η «Κ» και θα μεταδώσει σήμερα η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις 12.30. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα διατηρεί στο ακέραιο τις εκλογικές του δυνάμεις (42,5%), με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει κερδίσει μισή ποσοστιαία μονάδα (39,5% από 39%) σε σχέση με τον Απρίλιο.

Συντριπτική υπεροχή εξακολουθεί να διαθέτει η Ν.Δ. και στην παράσταση νίκης, καθώς έξι στους δέκα πολίτες (58%) θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή της, με μόνον το 19% να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι στην πλειοψηφία των πολιτών τείνει να παγιωθεί πλέον η αίσθηση ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει μεν τις επόμενες εκλογές, αλλά με μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που σαφώς πρέπει να αποδοθεί και στη φθορά που υπέστη η κυβέρνηση από το σκάνδαλο των ομολόγων, επιτρέπει δε στην αξιωματική αντιπολίτευση να ελπίζει στην εκλογική ανατροπή. Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει επίσης την εκτίμηση ότι από το πλήγμα που δοκιμάστηκε η κυβέρνηση δεν εξαιρέθηκε τούτη τη φορά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στο ερώτημα της καταλληλότητας για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζει μείωση του ποσοστού του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου κερδίζει τέσσερις, με τη διαφορά τους πάντως να θεωρείται δύσκολα αναστρέψιμη (46% έναντι 28%).

Οι συνέπειες τέλος της πολύκροτης υπόθεσης μπορούν να διαπιστωθούν και στο χρόνο που θα επιθυμούσαν οι πολίτες να διεξαχθούν οι εκλογές. Είναι εντυπωσιακό ότι μόλις πριν από ένα μήνα το 52% των πολιτών τασσόταν υπέρ της πλήρους εξάντλησης της τετραετίας, ενώ τώρα το συγκεκριμένο ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 42% με ολοένα και περισσότερους να μη διαφωνούν με το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είτε τον Ιούνιο (23%) είτε τον Οκτώβριο (22%). Στοιχείο που προφανώς διαμορφώνεται και από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. οι οποίοι φαίνεται να επιθυμούν την επίσπευση των εκλογών φοβούμενοι μια νέα πιθανή φθορά του κόμματός τους από την καθυστέρησή τους…

74%: «κάποιοι πήραν παράνομα χρήματα»

Η υπόθεση του χρηματιστηρίου ήταν ένα σαφώς σοβαρότερο σκάνδαλο από αυτό των ομολόγων, όμως η κυβέρνηση δεν το χειρίστηκε ορθά, προφανώς διότι και άλλα στελέχη της -πλην του κ. Τσιτουρίδη- είχαν την ευθύνη για τις επιλογές των ασφαλιστικών Ταμείων. Το συνδυαστικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τις επιμέρους ερωτήσεις του Βαρόμετρου που βολιδοσκόπησαν το πώς οι πολίτες αντιμετώπισαν το μείζον θέμα των τελευταίων μηνών.

Είναι εντυπωσιακό ότι το 74% των πολιτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι ευθύνη για όσα συνέβησαν έχουν και οι υπουργοί που διατηρούν τις θέσεις τους, ενώ για τον παραιτηθέντα υπουργό Απασχόλησης, η πλειονότητα (69%) υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχει αποπεμφθεί πολύ νωρίτερα. Αναλόγως συντριπτικό ποσοστό πολιτών (74%) δηλώνουν πεπεισμένοι ότι «υπάρχουν κάποιοι που πήραν παράνομα χρήματα», έναντι μόνον του 3% που δεν θεωρεί ότι υπήρξαν αξιόποινες πράξεις.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μόνον το 37% των πολιτών κρίνει θετικά τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την κυβέρνηση με το 53% να πιστεύει το αντίθετο. Ως εκ τούτου δεν είναι παράδοξο ότι διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ακόμη για τη βούληση της κυβέρνησης με το 49% να θεωρεί ότι «δεν θέλει πραγματικά να αποκαλυφθούν οι ένοχοι», αλλά το 45% να έχει πεισθεί για τις ειλικρινείς της προθέσεις.

Πάντως, δεν στερείται πολιτικής σημασίας ότι παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια που καταγράφεται έναντι της Ν.Δ., το 44% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου ήταν σαφώς σοβαρότερη υπόθεση από αυτή των ομολόγων. Στοιχείο που εξηγεί μάλλον και το γεγονός ότι ο εκλογικός αντίκτυπος για την κυβέρνηση δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι ανάλογος των εντυπώσεων που προκάλεσε.

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ολα τα στοιχεία της τηλεφωνικής έρευνας που έγινε στις 7 και 8 Μαΐου σε δείγμα 953 ατόμων, θα μεταδοθούν στις 12.30 το μεσημέρι από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με καλεσμένους της Σίας Κοσιώνη, τον υφ. Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Βερελή και το δημοσιογράφο Μπ. Παπαδημητρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή