ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το σκάνδαλο των ομολόγων, το οποίο η κυβέρνηση το προωθεί προς πλήρη διαλεύκανση με την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, έδωσε την αφορμή για να επανεξετασθεί όλο το καθεστώς που αφορούσε τις επενδυτικές δραστηριότητες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων. Τον τελευταίο μήνα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βασίλης Μαγγίνας, σε συνεχή καθημερινή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και με τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι έτοιμος τώρα να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ένα θεσμικό νομοσχέδιο που θα βάζει όρους και προϋποθέσεις για τις επενδύσεις των Ταμείων και παράλληλα θα συστήνει μηχανισμούς ελέγχου. Στο χάος και στην ανευθυνότητα που υπήρχε μέχρι τώρα μπαίνει λοιπόν ένα τέλος και θεσπίζονται κανόνες χρηστής διοίκησης, παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο της επενδυτικής δραστηριότητας των Ταμείων, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προβλέπει τα εξής:

1. Το 23% του ενεργητικού των Ταμείων θα επενδύεται, πρώτον, σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ελληνικές ή χωρών της Ευρωζώνης, δεύτερον, σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και, τρίτον, σε κρατικά ομόλογα. Επίσης, επιτρέπεται η επένδυση μέχρι του ποσοστού αυτού (δηλαδή του 23%), πρώτον, σε συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ελληνικό Δημόσιο, δεύτερον σε δικαιώματα από χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτων (λίζινγκ) και τρίτον σε συμπράξεις έργων με τον ιδιωτικό τομέα.

2. Το 5% των στοιχείων ενεργητικού των Ταμείων θα είναι επιτρεπτόν να επενδυθεί σε τραπεζικά ομόλογα, σε κρατικά δομημένα ομόλογα και σε προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες.

3. Το υπόλοιπο 72% τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να το επενδύουν σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου (πλην συνθέτων) και σε πράξεις ρέπος.

4. Δίνεται η δυνατότητα στα Ταμεία να συνεργασθούν ανά ομάδες (μέχρι 5 ή και περισσότερα) και να συγκροτήσουν ανώνυμες εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Προς τον σκοπό αυτόν θα προσλάβουν με διαγωνισμό συμβούλους επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, που πιθανόν θα είναι τράπεζες.

5. Αναβιώνει στην Τράπεζα Ελλάδος η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ελέγχει τις επενδύσεις των Ταμείων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και στο υπουργείο Απασχόλησης επιτροπή επενδυτικής πολιτικής που θα εποπτεύει τις επενδύσεις των Ταμείων.

6. Διατηρείται και διευρύνεται η αυτονομία των Ταμείων όσον αφορά τις επιλογές τους για επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα τίθενται όροι και προϋποθέσεις που καθιστούν ουσιαστική την ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τις αποφάσεις που λαμβάνουν.

Με το νομοσχέδιο αυτό, λοιπόν, επιχειρεί ο κ. Μαγγίνας να βάλει τάξη στο χάος που υπήρχε και να θέσει κανόνες προστασίας για τις οικονομίες των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή