Οι τόκοι, οι μπλόφες και η JP Morgan

Οι τόκοι, οι μπλόφες και η JP Morgan

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εμπλοκή στην υπόθεση της επαναγοράς του σύνθετου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ προέκυψε ύστερα από την απόφαση των τεσσάρων ταμείων να ζητήσουν την έντοκη επιστροφή των κεφαλαίων τους από τη JP Μorgan.

Εάν δεν πρόκειται για «μπλόφες» εκατέρωθεν σε μια ούτως ή άλλως σκληρή παρτίδα πόκερ, η JP Morgan αρνείται να διαπραγματευτεί και εμμένει στην πρότασή της για επιστροφή των κεφαλαίων που κατέβαλαν τα ταμεία μείον τους τόκους που εισέπραξαν έως τώρα (4,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Πηγές προσκείμενες στο διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο έλεγαν χθες ότι «η JP Morgan δεν μπορεί να δεχθεί την απαίτηση των ταμείων και θα περιμένει την επίσημη απάντησή τους επί της πρότασής της έως το απόγευμα της Παρασκευής». Εξέφραζαν επίσης την ενόχληση της τράπεζας για το γεγονός ότι πληροφορήθηκαν την απόφαση των ταμείων από τα μέσα ενημέρωσης και τόνιζαν ότι «η JP Morgan δεν θα εμπλακεί σε δημόσια διαπραγμάτευση».

Οι διοικήσεις των ταμείων από την άλλη δεν έχουν προγραμματίσει νέα συνεδρίαση για σήμερα, γεγονός που ερμηνεύεται ως μήνυμα ότι εμμένουν στην απόφαση για διακράτηση των τόκων και επιστροφή του συνόλου του κεφαλαίου που επένδυσαν στο ομόλογο.

Αλλωστε, οι διοικήσεις δεν θα ήταν εύκολο να λάβουν μια νέα, διαφορετική απόφαση, με δεδομένο ότι η ΑΔΕΔΥ απειλεί να αποσύρει τους εκπροσώπους της. Στελέχη της τελευταίας υποστήριζαν ότι η JP Morgan και η North Asset Management θέλουν να αφαιρέσουν τις αποδόσεις για να καλύψουν ένα μέρος των προμηθειών που αποκόμισαν οι άλλοι εμπλεκόμενοι στις αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες των ομολόγων και κυρίως η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ. «Αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε», λένε οι συνδικαλιστές και απειλούν με νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρής ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του τηλεοπτικού σταθμού MEGA επειδή όπως αναφέρει μέσω του δελτίου ειδήσεων «συνεχίζει αδιάλειπτα τη στοχοποίησή μου σε συστηματική βάση, πότε με λοιδορίες και άθλιους υπαινιγμούς, πότε αντιγράφοντας ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα εφημερίδων και κατά κύριο λόγο υιοθετώντας ανυπόστατες φήμες πέρα από κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή