Διχάζει το ΠΑΣΟΚ η «παροχολογία»

Διχάζει το ΠΑΣΟΚ η «παροχολογία»

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των νέων δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν αδυναμία του κ. Γ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει πλήρως την κυβερνητική φθορά από την υπόθεση των ομολόγων, στο ΠΑΣΟΚ επανέρχονται στο προσκήνιο σκέψεις για την ανάγκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμευθεί για πρόσθετες, δηλαδή πέραν του κυβερνητικού του προγράμματος, παροχές κατά την τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου.

Στο περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου επί της ουσίας έχουν διαμορφωθεί ήδη δύο σχολές σκέψης: Σύμφωνα με την πρώτη, ο κ. Γ. Παπανδρέου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισέλθει σε μια λογική «πλειοδοσίας» παροχών με την κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις προσεχείς εκλογές. Αντιθέτως, επιβάλλεται να εμμείνει στις προβλέψεις του υφιστάμενου προγράμματος για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων για δύο λόγους: Πρώτον, διότι κάθε πρόσθετη παροχή θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα» για τα όποια νέα φιλολαϊκά μέτρα. Και δεύτερον, επειδή ο κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι ευάλωτος σε κατηγορίες ότι «υπόσχεται στους πάντες τα πάντα» προκειμένου να αποτρέψει μια μεγάλη σε έκταση ήττα από τη Ν.Δ., που πιθανότατα θα οδηγούσε στην προσωπική του αμφισβήτηση την επομένη των εκλογών.

«Κρυφά όπλα»

Υπάρχουν όμως και πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων και στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, που υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές χωρίς ορισμένα «κρυφά όπλα». Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι πολιτικοί αρχηγοί εξήγγειλαν παροχές ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ως εκ τούτου, θα ήταν ουτοπία να ζητείται από τον κ. Γ. Παπανδρέου να πράξει διαφορετικά, ειδικά όταν διαφαίνεται πως «η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να αντιγράψει όλα σχεδόν τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα τα οποία έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, είναι πόσο μακριά και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου στη λογική των πρόσθετων παροχών, όταν προκηρυχθούν οι προσεχείς εκλογές. Είναι προφανές ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα σταθμίσει την τότε πολιτική συγκυρία πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Ομως, σταθεροί συνομιλητές του επιμένουν πως σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διολισθήσει σε λογικές τού τύπου «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». Εξ άλλου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ παρά την περί του αντιθέτου φημολογία… απέφυγε να παραστεί στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οπως σημειώνουν οι ανωτέρω πηγές, μια ακατάσχετη παροχολογία αντίκειται στην πολιτική φιλοσοφία του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ ριζικά αντίθετη με την προοπτική πλειοδοσίας με τη Ν.Δ. στο κοινωνικό πεδίο είναι και η υπεύθυνη για την εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο που επεξεργάζεται η Χαριλάου Τρικούπη είναι το εξής: Το ΠΑΣΟΚ να προβάλει ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ασθενέστερων τάξεων που έχει ήδη εξαγγείλει, από την παροχή κατώτατης σύνταξης ύψους 550 ευρώ, μέχρι την αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία στο 3,7% και το 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2011. Και παράλληλα, να επεξεργαστεί και να εξαγγείλει ένα ελκυστικό «πακέτο» μέτρων συνεδεμένων με την οικονομική ανάπτυξη, που θα απευθύνεται στα λεγόμενα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Εξ άλλου, τα περισσότερα κορυφαία στελέχη συγκλίνουν στην άποψη πως, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν επιτύχει να ανατρέψει την υπεροχή της Ν.Δ. στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, δεν έχει τύχη στις επερχόμενες εκλογές.

Κλειστά χαρτιά

Πάντως, ανεξάρτητα από τον βαθμό στον οποίο ο κ. Γ. Παπανδρέου θα διολισθήσει τελικώς περαιτέρω στη λεγόμενη «παροχολογία», ένα είναι βέβαιο: Σε καμία περίπτωση δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του για «ευαίσθητα» θέματα, όπως το ασφαλιστικό ή οι εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δημόσια ρητορική του αναφέρεται συνεχώς σε «τομές και ρήξεις με κοινωνική συναίνεση», αλλά αποφεύγει επιμελώς να προσδιορίσει τα πεδία στα οποία προτίθεται να παρέμβει εάν επικρατήσει στις εκλογές.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αντιλαμβάνεται πως οι όποιες σχετικές «εξειδικεύσεις» των επιλογών του θα προκαλέσουν την αντίδραση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων με το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος. Γνωρίζει, επίσης, ότι μετά βεβαιότητος θα διχάσουν εκ νέου το ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου, είναι νωπές στη Χαριλάου Τρικούπη οι μνήμες από την ένταση που είχε προκαλέσει η δήλωση του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Γ. Φλωρίδη για το σουηδικό μοντέλο και το καθεστώς των ελεύθερων απολύσεων. Οπως επίσης και από παλαιότερες τοποθετήσεις του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τη μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή