Εντονο παρασκήνιο στη διαπραγμάτευση με JP Morgan

Εντονο παρασκήνιο στη διαπραγμάτευση με JP Morgan

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες για να κλείσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης των τεσσάρων ταμείων με την J.P. Morgan, πριν απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, καταβάλλονται στο παρασκήνιο. O κ. K. Χρηστίδης, πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ (ενός από τα 4 Ταμεία που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στο δομημένο ομόλογο), ερωτηθείς από την «K» για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την άρνηση της αμερικανικής τράπεζας να συνυπολογίσει και τους τόκους τριμήνου δήλωσε πως δεν μπορεί να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την J.P. Morgan, επικαλούμενος το αίτημα της τελευταίας να μη δημοσιοποιούνται στοιχεία σε αυτήν τη φάση.

Για παρασκηνιακές κινήσεις με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την J.P. Morgan σε σύντομο χρόνο κάνουν λόγο και παράγοντες του ΤΕΑΔΥ, ενώ σιγήν ιχθύος τηρούν στελέχη του ΤΕΑΥΦΕ και του ΤΣΕΥΠ, που συνεδριάζουν σήμερα.

Ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, κ. Αγ. Σημαιοφορίδης, σε επικοινωνία με την «K», μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, επέμεινε στα όσα είχε δηλώσει από την αρχή της υπόθεσης για «τήρηση σιωπής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία». Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο να επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης γι’ αυτήν την υπόθεση, αρκέστηκε να απαντήσει: «Μακριά από εμένα αυτά τα πράγματα».

Εν μέσω αυτής της ασάφειας, η ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τους εκπροσώπους της στο ΤΕΑΔΥ να προτείνουν συνέχιση της διαπραγμάτευσης, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστεί εκπρόσωπος της J.P. Morgan στο Δ.Σ. για να εξηγήσει επακριβώς τις θέσεις της. Σύμφωνα με μια ερμηνεία η τράπεζα, έχοντας επωμιστεί την επιστροφή και της προμήθειας των 8,5 εκατ. ευρώ (που δεν αναγνωρίζει η «Ακρόπολις» ως ο φερόμενος τελικός αποδέκτης), προσπαθεί να αποφύγει την επιπλέον επιβάρυνση έστω και 1 ευρώ. Τελικώς τα Ταμεία φαίνεται ότι θα συγκλίνουν στη διεκδίκηση τόκων τριμήνου που θα αντιστοιχούν στο επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και όχι στο 6,25%. Αίσθηση προκαλούν και ορισμένα στοιχεία που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ κ. Παν. Δεμέστιχα στις εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση των επενδύσεων σε ομόλογα του Ταμείου (από 17.1.2002 έως 22.2.2007) από την έναρξη της συνεργασίας του με την «Ακρόπολις» (2.6.2003) και έως τον Νοέμβριο του 2006, όλες οι αγορές και πωλήσεις ομολόγων (σταθερού επιτοκίου) υλοποιούνταν με εξουσιοδοτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου και όχι με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. H επαναφορά σε αγορές με αποφάσεις του Δ.Σ. γίνεται τον Νοέμβριο του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή