Απειλές Μουν για την UNFICYP

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απόσυρσης της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP) από την Κύπρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, συνδέοντας εμμέσως την παραμονή της με την προώθηση λύσης του πολιτικού προβλήματος. Παρά το γεγονός ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την υποβολή σχετικής έκθεσης, την ανανέωση της θητείας της δύναμης για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, προειδοποίησε ότι η παραμονή της εκεί δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έπειτα από 43 χρόνια διαρκούς παρουσίας.

«Η συνεχής ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης, τουλάχιστον με την τωρινή της μορφή, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», αναφέρει ο γ. γ. στην έκθεσή του. Προσθέτει επίσης ότι «μετά 3 χρόνια διαρκούς παρουσίας, η προστιθέμενη αξία της UNFICYP, ειδικά με την απουσία αξιόλογης προόδου στην πολιτική διαδικασία, αμφισβητείται όλο και περισσότερο από διάφορους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».

Στην έκθεση, πάντως, υπογραμμίζεται ότι αν και δεν έχει υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η πολυεθνική δύναμη «έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο και η παρουσία της παραμένει σημαντική». Με βάση αυτό το σκεπτικό ο γ. γ. εισηγείται την εξάμηνη ανανέωση της θητείας. Η προειδοποίηση για ενδεχόμενη απόσυρση της Ειρηνευτικής Δύναμης -για πρώτη φορά με τέτοιο σαφή τρόπο- θεωρείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως ένα από τα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης και ερμηνεύεται ως έμμεση πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ο κ. Μπαν Κι Μουν τις καλεί σε άμεση υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή