Το Δημόσιο θα καταβάλει τους τόκους

Το Δημόσιο θα καταβάλει τους τόκους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κυβερνητική παρέμβαση κυριολεκτικά στο παρά πέντε ήρθη το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της J.P. Morgan με τα τέσσερα Ταμεία, καθώς το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τους τόκους που διεκδικούσαν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την περίοδο που διακράτησαν το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Β. Μαγγίνας, «με δεδομένη την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά αυτή σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία δεν θα προέβλεπε τελικά την καταβολή των τόκων». Οι τόκοι που θα καταβληθούν στα Ταμεία θα υπολογιστούν βάσει του επιτοκίου καταθέσεων στο κοινό κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ περίπου.

Η J.P. Morgan θα καταβάλει το ποσό των 275,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κεφάλαιο για το ομόλογο μείον τα τοκομερίδια που έχουν ήδη εισπράξει τα Ταμεία (4,3 εκατ.). Τα Ταμεία στο τέλος της διαδικασίας θα έχουν εισπράξει συνολικά τα 280 εκατ. ευρώ της αρχικής τους επένδυσης στο δομημένο ομόλογο και επιπλέον περί τα 3 εκατ. ευρώ τόκων από τον προϋπολογισμό.

Οπως αναφέρουν οι δύο υπουργοί στη δήλωσή τους, για τη ρύθμιση αυτή θα απαιτηθεί νομοθετική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, οι τόκοι θα καταβληθούν στα Ταμεία με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης.

Μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, η J.P. Μorgan έθεσε εκ νέου σε ισχύ την πρότασή της για την αγορά του ομολόγου (έως τις 17.00 ώρα Λονδίνου), επικρίνοντας τα Ταμεία. Στην ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας αναφέρεται συγκεκριμένα: «Οι διοικήσεις των Ταμείων επέδειξαν πλήρη αδιαφορία προς τα συμφέροντα των συμμετοχών τους, όχι μόνον κατά την αρχική διαδικασία επένδυσης, αλλά και με τις επανειλημμένες αποφάσεις τους να απορρίψουν μια γενναιόδωρη πρόταση. Θα ήταν τουλάχιστον απερισκεψία εκ μέρους τους να μην αποδεχθούν την πρόταση αυτή τώρα». Η τράπεζα εξέφρασε αντιθέτως «τον σεβασμό της προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς κατέβαλε ακούραστες προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει μια λύση στο εν λόγω ζήτημα που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων». Τα τέσσερα Ταμεία, πάντως, προχώρησαν στη σύγκληση των διοικητικών τους συμβουλίων και αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόταση.

Το βράδυ της Πέμπτης είχε προηγηθεί ένα ενδοκυβερνητικό θρίλερ καθώς η διαρροή της πληροφορίας για την επικείμενη ρύθμιση, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, προκάλεσε σε πρώτη φάση τον έντονο εκνευρισμό των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης. Αμφότεροι δεν διέψευδαν την πληροφορία, ωστόσο ήταν εμφανές ότι επιθυμούσαν να διατηρήσουν την πρωτοβουλία μέχρι και τη χθεσινή, τελική ανακοίνωση. Είχαν προηγηθεί κοπιώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτελών τους για τους όρους της λύσης.

Η κυβέρνηση θα φέρει το ζήτημα στη Βουλή, με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, θεωρείται όμως εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα επιτύχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Ηδη χθες, πριν από την επίσημη αναγγελία, έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή