Δίωρη συνάντηση Μπακογιάννη με Ασαντ για τη Μέση Ανατολή

Δίωρη συνάντηση Μπακογιάννη με Ασαντ για τη Μέση Ανατολή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση τον Λίβανο, το Παλαιστινιακό και το Ιράκ, καθώς και η διμερής οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Συρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στη Δαμασκό η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Συρίας κ. Μπασάρ Αλ Ασαντ. Στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, η κ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση διάρκειας δύο ωρών με τον Σύρο πρόεδρο. Επί μιάμιση ώρα οι συνομιλίες έγιναν μεταξύ διευρυμένων αντιπροσωπειών και ακολούθησε ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Ασαντ.

«Η Ελλάδα, ως πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στην περιοχή, έχει απόλυτη συναίσθηση των κινδύνων που αφορούν όλους μας άμεσα και κάνουμε μια έμπρακτη προσπάθεια για την εξεύρεση σοβαρής και βιώσιμης λύσης στα θέματα της Μέσης Ανατολής, όπου η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη, η οποία επισήμανε επίσης ότι η χώρα μας αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος και ανιδιοτελής συνομιλητής από τις χώρες της περιοχής, ενώ τόνισε ότι στόχος της περιοδείας της είναι να περάσει το μήνυμα της μετριοπάθειας, του διαλόγου και της συνεργασίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δεν επιβεβαίωσε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χαάρετζ», σύμφωνα με το οποίο η κ. Μπακογιάννη μετέφερε μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Εχούντ Ολμερτ προς τον πρόεδρο Ασαντ. «Η Ελλάδα δεν λειτουργεί ως απεσταλμένη άλλης χώρας, αλλά μεταφέρει το δικό της μήνυμα διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Χθες το απόγευμα η υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από τη Δαμασκό για το Αμμάν της Ιορδανίας, τον επόμενο σταθμό της περιοδείας της.

Το Πατριαρχείο

Λίγο νωρίτερα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Ιορδανίας, το οποίο αποφάσισε την ανάκληση της άρσης αναγνώρισης του κ. Θεόφιλου. Η απόφαση θεωρείτο αναμενόμενη μετά τις προχθεσινές εξελίξεις, τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών και την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου από τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο για την υιοθέτηση κειμένου δήλωσης, στο οποίο κατέληξαν από κοινού Αθήνα και Αμμάν.

Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση Μπερνς

Απέρριψε χθες το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών σε διμερές επίπεδο με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγελου Αντώναρου.

Απαντώντας σε ερώτηση, αναφορικά με τη σχετική τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ Νίκολας Μπερνς, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι «η αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη με συγκεκριμένο συντονιστή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει προσέλθει σε αυτές τις συνομιλίες με εποικοδομητικό τρόπο και αναμένει από την πλευρά των Σκοπίων να ανταποκριθεί σε αυτήν τη συμπεριφορά. «Σε αυτήν τη διαδικασία μένουμε», κατέληξε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή