Νέες διοικήσεις στα Ταμεία από την προσεχή εβδομάδα

Νέες διοικήσεις στα Ταμεία από την προσεχή εβδομάδα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή των νέων προέδρων σε 43 ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο, ασαφής παραμένει η εξέλιξη του επαναληπτικού διαγωνισμού για την επιλογή των ελεγκτών, οι οποίοι θα κάνουν την αποτίμηση των δομημένων ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Για την επιλογή των προέδρων είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση 43 ειδικών επιτροπών. Σε αυτές, εκτός από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δ. Μαμωνά, ο οποίος συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου, τους εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να ορίσουν διαφορετικούς εκπροσώπους για κάθε Ταμείο. Περίπου 30 ενδιαφερόμενοι είναι ήδη πρόεδροι ή διετέλεσαν πρόεδροι επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου. Επίσης, αιτήσεις επαναδιορισμού έχουν καταθέσει και οι πρόεδροι των Ταμείων (πλην του κ. Σημαιοφορίδη) που ενεπλάκησαν στην αγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, ξεχωρίζουν ονόματα πρώην διευθυντών και προϊσταμένων της Γενικής Γραμματείας που σήμερα είναι συνταξιούχοι, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που έχουν δηλώσει την προτίμησή τους για όλα τα Ταμεία, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες και να επιλεγούν τουλάχιστον σε ένα από αυτά.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τους ελεγκτές, πηγές του υπουργείου Απασχόλησης δήλωσαν στην «K» ότι είναι βεβαία η κατακύρωση του αποτελέσματος παρ’ όλο που υπεβλήθη μόνο μία πρόταση (από την Grant Thornton.) Ωστόσο, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, B. Μαγγίνας, δεν έχει λάβει οριστική απόφαση, ενώ έχει δεχτεί και εισηγήσεις για ακύρωση του διαγωνισμού και ανάθεση της αποτίμησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Χθες, η ΓΣΕΕ εξέφρασε τη διαφωνία της στο προωθούμενο Σχέδιο Νόμου για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Το χαρακτήρισε «πρόχειρο και υψηλού κινδύνου» επισημαίνοντας ότι δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος για την κατάρτισή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή