Απεσύρθη η τροπολογία για αυθαίρετα

Απεσύρθη η τροπολογία για αυθαίρετα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Μπασιάκος απέσυρε χθες την τροπολογία για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, η οποία για «τεχνικούς λόγους» περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Κατά πληροφορίες, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σουφλιά με τον πρωθυπουργό και νωρίτερα επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Γ. Σουφλιάς φέρεται να υπογράμμισε την αντίθεσή του με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας πριν από την ολοκλήρωση του δασολογίου, ενώ για την εξέλιξη ενημερώθηκε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης.

Κατά τις ίδιες πηγές, η απόσυρση της τροπολογίας -τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές- κρίθηκε αναγκαία για δύο λόγους: Πρώτον, για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για «προεκλογικό δώρο» προς τους κατέχοντες αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις. Και δεύτερον, και σημαντικότερο, διότι θεωρήθηκε ότι όταν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει στις πρώτες γραμμές της πολιτικής της το περιβάλλον, για το οποίο η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, θα πρέπει να αποφεύγονται πρωτοβουλίες που αποδυναμώνουν αυτήν τη στρατηγική.

Την κινητοποίηση του κ. Σουφλιά προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα, το οποίο κατά λανθασμένο τρόπο υποστήριζε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε συνυπογράψει τη σχετική τροπολογία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι το ΥΠΕΧΩΔΕ τονίζεται ότι ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν την έχει υπογράψει, ενώ λίγο αργότερα συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι ουδέποτε έφτασε στα χέρια του υπουργού η τροπολογία, παρά το γεγονός ότι υπογράφει όλες τις διατάξεις που έχουν και πολεοδομική διάσταση.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Μπασιάκο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πλήρως στην ανάγκη απόσυρσης της τροπολογίας, καθώς, όπως τονίζει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την προώθησή της από τη στιγμή που δεν δημιουργείται κλίμα συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μπασιάκος έκανε στη Βουλή μια σύνθετη πρόταση, που περιείχε και μια προσφορά απόσυρσης της τροπολογίας και που παρουσίαζε αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος, ενώ σε ερώτηση που συνδύαζε την «περιβαλλοντική ευαισθησία του πρωθυπουργού» (στην εκδήλωση με τον Αλ Γκορ) με την υπόθεση της τροπολογίας για τα δάση, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως «η ευαισθησία του πρωθυπουργού έχει αποδειχθεί με πάρα πολλούς τρόπους και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» και ενδεικτικά παρέπεμψε στο έργο της Ψυττάλειας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος επέμεινε χθες στις έμμεσες βολές εναντίον του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη με αφορμή το πρόσφατο αιχμηρό του σχόλιο για τον Γ. Παπανδρέου. «Μακριά από οτιδήποτε μας γυρνάει πίσω. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη δύσκολη και σκληρή εποχή του ’89» τόνισε εκ νέου ο κ. Αβραμόπουλος. Επίσης, και η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε: «Εγώ θα κάνω ό,τι έκανα πάντα. Είμαι πολιτικός και έχουμε πολιτικούς αντιπάλους και όχι εχθρούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή