Δηλητήριο το νερό στην περιοχή Κορωπίου

Δηλητήριο το νερό στην περιοχή Κορωπίου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εξαιρετικής σοβαρότητας θέμα για τη δημόσια υγεία σέρνεται εδώ και περίπου οκτώ μήνες στους διαδρόμους της δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας. Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια ασφαλείας σε ουσίες όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, ο μόλυβδος και νιτρικά ιόντα λόγω των λιπασμάτων. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την έρευνα του ΙΓΜΕ κατ’ εντολή και δαπάνη της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Η έρευνα αυτή παραδόθηκε στη Νομαρχία το Νοέμβριο του 2006. Πλην όμως η αρμοδιότητα, για τα όποια μέτρα απαιτούνται -τα οποία λόγω της επικινδυνότητας για τους ανθρώπους αλλά και τις καλλιέργειες θα έπρεπε να είναι ταχύτατα- έχει μεταφερθεί πλέον στην Περιφέρεια Αττικής. Εκεί παρέπεμψε το θέμα και ο νομάρχης κ. Λεωνίδας Κουρής. Απευθυνθήκαμε προχθές Παρασκευή στην Περιφέρεια και όπως μας βεβαίωσε η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτινων πόρων, παρέλαβε την έκθεση του ΙΓΜΕ μόλις την προηγούμενη μέρα! Ο κ. Κουρής, όπως μας δήλωσε, ετοιμάζεται για ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Η Περιφέρεια παράλληλα θα προχωρήσει, όπως μας είπαν, σε πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων, σε σφράγισμα των γεωτρήσεων και σε συστηματικές παρακολουθήσεις για πιθανές παράνομες υδροληψίες.

Από τον υδροφόρο ορίζοντα της συγκεκριμένης περιοχής ποτίζονται τα οπωροκηπευτικά και τα αμπέλια. Το νερό αυτό χρησιμοποιείται επίσης ως πόσιμο και διανέμεται συστηματικά σε σπίτια από «ελεύθερες» υδροφόρες.

Ο νομάρχης που έχει παρακολουθήσει προσεκτικά την υπόθεση, όπως και οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, μας είπε πως σημαντική είναι η επιβάρυνση από τρία επιμεταλλωτήρια της περιοχής και πως υπολογίζουν, ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις επικίνδυνων αποβλήτων από τουλάχιστον 10 βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής. Οι ερευνητές του ΙΓΜΕ με τους οποίους μιλήσαμε χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους «ως την κορυφή ενός παγόβουνου» στην ευρύτερη περιοχή. Για λόγους ασφαλείας, επειδή τα δεδομένα που προϋπήρχαν ήταν σοβαρά, έγιναν, πράγμα που δεν συνηθίζεται, διπλές δειγματοληψίες για να έχουν όσον το δυνατό αξιόπιστα συμπεράσματα. Η έρευνα αφορούσε την ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου και ιδιαίτερα τη Βιομηχανική Ζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή