Εστίες ρύπανσης οι βιομηχανίες

Εστίες ρύπανσης οι βιομηχανίες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιομηχανίες, λατομεία και φυσικοί παράγοντες ευθύνονται για την παρουσία βαρέων μετάλλων στο νερό της περιοχής, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΓΜΕ που επισημαίνει:

Χρώμιο: Στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου, τόσο στον φρεάτιο υδροφορέα όσο και στον υποκείμενο καρστικό παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40 ppb. Σε ορισμένες όμως περιοχές, όπως σε γεωτρήσεις εντός και της Βιομηχανικής Ζώνης, παρατηρούνται τιμές που ξεπερνούν και τα 100 ppb με το όριο ποσιμότητας να είναι στα 50 ppb. Το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι αυξημένες τιμές ολικού χρωμίου (άνω των 40 ppb, τιμή που απαντάται στην ευρύτερη περιοχή ως βασική φυσική συγκέντρωση), αποδίδονται στην πλειονότητά τους σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης.

Ψευδάργυρος: Η κατανομή των συγκεντρώσεων ψευδαργύρου και το εύρος τιμών που προσδιορίστηκαν, παρά το γεγονός ότι σε μια μόνο περίπτωση υπερβαίνουν τα όρια ποσιμότητας, αποτελούν ίσως βασικό στοιχείο στην ερμηνεία των μηχανισμών ρύπανσης των υπογείων υδάτων της περιοχής. Ενώ στην ευρύτερη περιοχή οι συνήθεις τιμές ψευδαργύρου είναι μικρότερες από 100 ppb, σε γεωτρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά του Κορωπίου και δυτικά της Βιομηχανικής Ζώνης προσδιορίστηκαν συγκεντρώσεις οι οποίες είναι 60 και 80 φορές (!) υψηλότερες από αυτές που επικρατούν στην περιοχή. Οι παραπάνω συγκεντρώσεις του ψευδαργύρου αποτελούν χαρακτηριστικό ρύπο στην περιοχή και οι πηγές του θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητηθούν σε πιθανή ανεξέλεγκτη διάθεση χημικών ουσιών, απορριμμάτων, υπολειμμάτων ή άλλων τοξικών ουσιών σε περιοχές εγκαταλειμμένων ή ακόμη και των ενεργών λατομείων.

Αλλα στοιχεία: Στην έρευνα ανιχνεύθηκαν και στοιχεία όπως το μαγνήσιο, μαγγάνιο, ο σίδηρος, το βάριο και το αρσενικό. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τα ευρήματα, στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουν τιμές εντός των ορίων ποσιμότητας. Τιμές κοντά στο όριο ποσιμότητας των 10 ppb ή ακόμη και πάνω από αυτό παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία ελέγχου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αρσενικό. Το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές του σιδήρου και του μαγγανίου που παρατηρούνται σε μία γεώτρηση θα πρέπει να αποδοθούν πιθανότατα σε εστία ρύπανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή