Στις κάλπες λόγω … προϋπολογισμού

Στις κάλπες λόγω … προϋπολογισμού

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσω ολοταχώς για εκλογές. Αυτό είναι το καλοκαιρινό σύνθημα της Ν.Δ. η οποία φέτος το καλοκαίρι, αντί για διακοπές, ετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για εκλογές το φθινόπωρο έχει πλέον ληφθεί και εκτός απροόπτου οι κάλπες θα στηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου. Ηδη, τα κυβερνητικα επιτελεία καταρτίζουν πρόγραμμα εξαγγελιών, μέτρων και πρωτοβουλιών, οι οποίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα εκδηλωθούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Το κύριο βάρος των εξαγγελιών θα σηκώσουν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με εγκαίνια έργων, υπογραφή συμβάσεων και εξαγγελίες νέων έργων. Παρά τον ούριο για το κυβερνών κόμμα άνεμο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πάντως, η Ν.Δ. οδεύει προς τις εκλογές με τα βαρίδια των «ομολόγων» και του πολυθρύλητου βιβλίου της Ιστορίας (το οποίο, κατά τους κυβερνητικούς βουλευτές, μπορεί να αποδειχθεί πιο ζημιογόνο ακόμη και από τα ομόλογα) και με μία διάχυτη εγρήγορση για τους επαπειλούμενους κινδύνους του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν τους επόμενους μήνες δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο το οποίο να οδηγήσει σε ανατροπή του υπάρχοντος σχεδιασμού, τότε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές μέσα στον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται το λιγότερο τρεις εβδομάδες από την ημέρα της προκήρυξής τους.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί την υποχρέωση της κυβέρνησης για υποβολή στην Ε.Ε του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού έως την 1η Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν επιθυμούν να δεσμεύσουν τους πολίτες με μια τέτοια απόφαση υπό το προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και για τον λόγο αυτό ζητεί την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους.

Στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, ο κ. Καραμανλής θα αξιοποιήσει τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης στις 7-8 και 9 Σεπτεμβρίου για μια εφ’ όλης της ύλης προεκλογική εμφάνιση.

Ο σχεδιασμός αυτός στηρίζεται στην εκτίμηση ότι από τη στιγμή που ληφθεί η απόφαση, δεν υπάρχει κανένας λόγος παράτασης της προεκλογικής περιόδου, αφού αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι μετά τις 15 Αυγούστου, η πολιτική σκηνή θα θυμίζει… αρένα. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι υπουργοί, όπως οι υπουργοί Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης και Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, οι οποίοι εξακολουθούν να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο εξάντλησης της τετραετίας. Αν και όλα δείχνουν ότι τα περιθώρια για μια τέτοια εξέλιξη έχουν μάλλον εκλείψει, κυρίως λόγω της πρωτόγνωρης πόλωσης που έχει ήδη δημιουργηθεί, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου, λίγο πριν από τη διεξαγωγή του τακτικού Συνεδρίου στις 6-7 και 8 του μηνός.«Εχουμε ακόμη χρόνο», λένε χαρακτηριστικά.

Ηδη, πάντως, τα πάντα κινούνται σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κομματικός μηχανισμός, ο οποίος έχει και το κύριο βάρος της οργάνωσης του τακτικού Συνεδρίου, επαναδραστηριοποιείται έντονα, ενώ υπουργοί, βουλευτές και στελέχη τρέχουν και δεν φτάνουν για να προλάβουν τις προεκλογικές τους υποχρεώσεις. Το τελευταίο, πάντως, προβληματίζει ορισμένους, με πρώτον τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος τονίζει διαρκώς σε συνεργάτες του ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η προεκλογική «φόρα» να ανακόψει τη ροή προώθησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Τα δημόσια έργα

Απόλυτα προετοιμασμένος για εκλογές τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά – ο οποίος, όπως και ο κ. Αλογοσκούφης είναι εξ εκείνων που υποστήριζαν την πρόταση αυτή. Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος βρίσκεται σε ευθεία συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το σχέδιο νόμου για το χωροταξικό, ενώ δρομολογεί διάφορα γεγονότα τα οποία, όπως λένε συνεργάτες του, έχουν «προστιθέμενη επικοινωνιακή αξία».

Τότε, στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή, ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να απαγγελθούν και οι κατηγορίες για την υπόθεση των ομολόγων, αφού εκεί περίπου τοποθετείται χρονικά η ολοκλήρωση της κανονικής ανάκρισης που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαγάγει ο ειδικός εφέτης ανακριτής που θα οριστεί για την υπόθεση των ομολόγων. Η έρευνα θα αφορά περίπου σαράντα άτομα (προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων Ταμείων, τον πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης κ. Ευγ. Παπαδόπουλο, τον υπεύθυνο της JB Morgan που χειρίστηκε την υπόθεση, τον εκπρόσωπο της North Asset Management κ. Παπαμαρκάκη κ.α.). Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την απαγγελία κατηγοριών και τον επιμερισμό των ευθυνών, θα αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα έντασης αλλά και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή