Στροφή ΠΑΣΟΚ στον μεσαίο χώρο

Στροφή ΠΑΣΟΚ στον μεσαίο χώρο

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή στροφή του κέντρου βάρους του αντιπολιτευτικού και προγραμματικού του λόγου, με στόχο να προσεγγίσει τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και τα πλέον δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας θα επιχειρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου με την κορύφωση της όλης προσπάθειας να αναμένεται στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ. Εξάλλου, πλέον τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν στην άποψη πως ο χρόνος προς τις εκλογές μετράει αντίστροφα και το πιθανότερο είναι οι κάλπες να στηθούν πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων και ουσιαστική στήριξη, μέσω κρατικών πόρων, του κοινωνικού κράτους έχουν σε μεγάλο βαθμό «απορροφηθεί» από την κοινή γνώμη. Αντιθέτως αναγνωρίζουν, και οι ίδιοι, έλλειμμα στην προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να καταστήσει κοινωνούς των προγραμματικών της θέσεων τα πολλά επιμέρους ακροατήρια τα οποία κινούνται στο μέσο του πολιτικού φάσματος και κρίνουν την εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.

Ανοιγμα στη μεσαία τάξη

Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, την έρευνα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την επιχειρηματικότητα και κυρίως οι δεσμεύσεις του για την οικογένεια συνιστούν ένα επαρκές πλαίσιο για την επαναπροσέγγιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη μεσαία τάξη. Χρειάζεται, όμως να κωδικοποιηθούν και να παρουσιάζονται συστηματικά μέχρι τη ΔΕΘ, όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει να εκπέμψει, ούτως ή άλλως, ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα.

Στην κατεύθυνση της κωδικοποίησης των σχετικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να εργάζονται ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, σε δεύτερο στάδιο, προγραμματίζεται σειρά θεματικών εκδηλώσεων -με τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών- αλλά και προσωπικών παρεμβάσεων του κ. Γ. Παπανδρέου με στόχο την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ που αφορούν τα πλέον δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου, χωρίς να εγκαταλείπει τη σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση των ομολόγων, σταδιακά θα επιχειρήσει να ισορροπήσει μεταξύ του «σκληρού ροκ» που έχει ως στόχο τη συσπείρωση της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και του σύγχρονου πολιτικού λόγου που τον χαρακτήριζε την πρώτη περίοδο της παρουσίας του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, στην ανωτέρω κατεύθυνση έχει αποφασιστεί να αλλάξει και η δομή των ομιλιών του κ. Γ. Παπανδρέου: Οπως λέγεται, «μόνο το ένα τρίτο θα αφορά την τρέχουσα πολιτική συγκυρία -που στην παρούσα φάση κυριαρχείται από το ζήτημα των ομολόγων- ενώ το υπόλοιπο τμήμα τους θα είναι αφιερωμένο στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τις εξειδικεύσεις του, αναλόγως με το ακροατήριο στο οποίο θα απευθύνεται ο κ. Γ. Παπανδρέου».

Απότοκο του επαναπροσδιορισμού της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, είναι και το γεγονός ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το εάν τελικώς θα ζητηθεί σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων. Ο κ. Γ. Παπανδρέου σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης, καθώς ορισμένοι εκ των στενών του συνεργατών υποστηρίζουν πως η υποβολή της σχετικής πρότασης θα αποτελεί την κορύφωση της αντιπολιτευτικής δράσης του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο πεδίο. Ενώ, άλλοι, του επισημαίνουν πως δεν είναι προς το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ η περαιτέρω πολιτικοποίηση της υπόθεσης αλλά είναι προτιμότερο να αφήσει τις εξελίξεις «να τρέξουν από μόνες τους», μέσω της δικαστικής και δημοσιογραφικής έρευνας.

Η νέα ισορροπία στον αντιπολιτευτικό του λόγο, την οποία επιζητεί ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να κατευνάσει και τις ενστάσεις σειράς κορυφαίων στελεχών, που διαφωνούν με τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της αναφορικά με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων. Ομως, ακόμη και εάν τούτο συμβεί, οι «γκρίνιες» για τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη δύσκολα θα τερματιστούν.

Διαμόρφωση των ψηφοδελτίων

Ειδικότερα, την τρέχουσα περίοδο πηγή εσωκομματικής κριτικής συνιστούν οι καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του προγράμματος των εξορμήσεων των κορυφαίων στελεχών στην επαρχία, και στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να επισκέπτονται όλους τους νομούς της χώρας προκειμένου να παρουσιάζουν το πρόγραμμα, ενώ θα έπρεπε να είχαν οριστικοποιηθεί και οι θεματικές συνδιασκέψεις στις οποίες θα μιλούσε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ομως, τίποτε από τα δύο δεν έχει συμβεί, ενώ αντιθέτως η Ν.Δ. έχει ένα πλήρη σχεδιασμό δράσης του κόμματος -και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή- με κορύφωση το δικό της συνέδριο από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου.

Επίσης, εκτός χρονοδιαγράμματος κινείται η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ. Νέα στελέχη, τα οποία επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, διαμαρτύρονται ότι δι’ αυτού του τρόπου ευνοούνται οι νυν βουλευτές οι οποίοι είναι σε θέση να κινούνται από τώρα σε προεκλογικούς ρυθμούς. Πάντως, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνει ότι εντός των δύο προσεχών εβδομάδων θα έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια των μονοεδρικών περιφερειών και μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν οριστικοποιηθεί στον κύριο όγκο τους οι λίστες του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή