Πόρισμα-φωτιά για τα ομόλογα

Πόρισμα-φωτιά για τα ομόλογα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές κατηγορίες για αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος περιλαμβάνονται στο πόρισμα για την υπόθεση των ομολόγων, που από χθες βρίσκεται στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γιώργου Κολιοκώστα. Την Παρασκευή -ή το αργότερο τη Δευτέρα- αναμένεται ο κ. Κολιοκώστας να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος 30 – 35 ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική οργάνωση, απάτης σε βάρος του Δημοσίου, υπόθαλψης εγκληματία, αλλά και φοροδιαφυγής. Τη σχετική παραγγελία για την απαγγελία κατηγοριών θα δώσει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας η Ολομέλεια των Εφετών, που συνεδριάζει αύριο προκειμένου να αποφασίσει την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή.

Μετά την προκαταρκτική έρευνα διάρκειας περίπου τριών μηνών, τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από περίπου εξήντα άτομα, οι μισοί εκ των οποίων κατέθεσαν εν συνεχεία ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, οι εισαγγελείς κ. Αντώνης Λιόγας και Γρηγόρης Πεπόνης παρέδωσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών το πολυσέλιδο πόρισμά τους, στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένες πράξεις και αδικήματα, που αποδίδονται σε περίπου 30 άτομα.

Οι δύο εισαγγελείς διερεύνησαν τη διαδρομή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε σε 4 Ταμεία, αλλά και τις συναλλαγές των ασφαλιστικών ταμείων με χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες την περίοδο 1999 – 2005. Υστερα από ενδελεχή έρευνα κατέληξαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που ευθύνονται για την οικονομική ζημία που υπέστησαν τα Ταμεία ή προέβησαν σε παράνομες πράξεις μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών, στο πλαίσιο των συναλλαγών που αυτές είχαν με Ταμεία.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που θα καταστούν κατηγορούμενοι θα είναι η πλειοψηφία όσων κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον των δύο εισαγγελέων. Βάσει όσων περιλαμβάνονται στο εισαγγελικό πόρισμα εκτιμάται ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των υπευθύνων των χρηματιστηριακών εταιρειών «Ακρόπολις» και «Αrtion», των προέδρων και μελών των διοικήσεων των ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ στα οποία κατέληξε το ομόλογο, στελεχών της J. P. Morgan και της North Asset Management, αλλά και της γερμανικής τράπεζας Ηypoverreinsbank.

Μεταξύ των ατόμων που θα καταστούν κατηγορούμενοι θα περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, και ο αποπεμφθείς πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης κ. Ευγ. Παπαδόπουλος, καθώς σε βάρος του έχουν προκύψει στοιχεία ότι τέλεσε το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, που συνίσταται στις πρακτικές που εφάρμοζε κατά τις συναλλαγές της με τα Ταμεία η χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις». Εξαιρετικά πιθανό θεωρείται πάντως να απαγγελθούν κατηγορίες και σε βάρος στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εισαγγελικοί κύκλοι άφηναν πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών να στρέφονται κατά παντός υπευθύνου (in rem). Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κατηγορίες θα προσωποποιηθούν από τον εφέτη ανακριτή που, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει τη διενέργεια της ανάκρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή