Εξεταστική επιτροπή ζητούν 113 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Εξεταστική επιτροπή ζητούν 113 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων αποφάσισε τελικώς να ζητήσει χθες το ΠΑΣΟΚ, κορυφώνοντας την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση στην οποία καταλογίζει ότι εξακολουθεί να συγκαλύπτει ένα «τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων». Τη συγκεκριμένη επιλογή γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού συμβουλίου του κόμματος, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του «πράξη συνέπειας έναντι στον ελληνικό λαό που απαιτεί να έρθουν όλα στο φως», ενώ λίγο αργότερα κατατέθηκε και η σχετική πρόταση στο Κοινοβούλιο με την υπογραφή 113 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να συζητηθεί στην ολομέλεια εντός των προσεχών τεσσάρων εβδομάδων.

Οπως αναφέρεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ «η έκδοση των ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν «ειδικές διαδρομές» με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων που έχουν στενούς δεσμούς με το κόμμα της Ν.Δ.». Αμέσως μετά το ΠΑΣΟΚ στρέφεται ευθέως όχι μόνον κατά των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και του ίδιου του κ. Κ. Καραμανλή: «Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, σοβαρές, μεγάλες και απαράγραπτες. Αφορούν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε βασικούς κυβερνητικούς τομείς, ο ίδιος δεν κινείται στο πλαίσιο της συγκάλυψης του σκανδάλου».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν, όπως αναμενόταν, εκ προοιμίου απορριπτική. Κύκλοι του Μαξίμου, μάλιστα, εξέφραζαν την απορία τους για το αίτημα του κ. Παπανδρέου με το επιχείρημα ότι «η υπόθεση ήδη διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, το πόρισμα της οποίας αναμένεται», ενώ αρκετοί υπουργοί επαναλάμβαναν την άποψη που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα πολιτικών ευθυνών» για να αξιώνει το ΠΑΣΟΚ εξεταστική επιτροπή.

Ανάλογη θέση εξέφραζε και το περιβάλλον του κ. Γ. Αλογοσκούφη, το οποίο, ωστόσο, προσέθετε με νόημα ότι η απόρριψη ή μη της σύστασης εξεταστικής επιτροπής είναι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας κανένα πρόβλημα δεν θα είχε ακόμη ακόμη και να διερευνηθούν οι δήθεν ευθύνες που του καταλογίζει σε προσωπικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να αιτιολογήσει γιατί επελέγη ειδικώς η χθεσινή ημέρα για να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πόσω μάλλον όταν ουδένα επιπλέον στοιχείο προέκυψε. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Π. Ευθυμίου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η εξεταστική επιτροπή ήταν πάντα για μας ένα ανοιχτό ενδεχόμενο», ενώ άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως υποκρύπτει και τον χαρακτήρα της πολιτικής σκοπιμότητας «τώρα που το σκάνδαλο τείνει να φύγει από τα φώτα της σκοπιμότητας».

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η χθεσινή επιλογή του ήταν μια απάντηση στο «ψευτοδίλημμα που επιχείρησε να κατασκευάσει η κυβέρνηση για το αν ασχολούμαστε με τα ομόλογα ή με το πρόγραμμά μας. Επιλογή μας είναι το πρόγραμμα και υποχρέωσή μας είναι η αντιπολίτευση» πρόσθεσε και απέδωσε την πρωτοβουλία του στο γεγονός ότι εξαντλήθηκε πλέον «η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τις Επιτροπές της Βουλής και η κυβέρνηση εξακολουθεί να συγκαλύπτει την υπόθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή