Προεόρτια σκληρής αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο

Προεόρτια σκληρής αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβα μετωπικής συγκρούσεως εν όψει της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε και προσδιορίστηκε η συζήτηση επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των ομολόγων, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, η τελευταία επί του νομοσχεδίου που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Ο ταχύς προσδιορισμός της ημερομηνίας συζητήσεως -«σπουδή για να κλείσει η υπόθεση» κατά το ΠΑΣΟΚ- καθώς και η σύμπτωση της ενάρξεως της νέας δίκης της ΔΕΚΑ ανέβασε το θερμόμετρο της αντιπαραθέσεως. Παρά το γεγονός της περιορισμένης επί διήμερον βουλευτικής προθυμίας -κυβερνητικής αλλά και αντιπολιτευτικής- για συμμετοχή στη συζήτηση, χθες το μεσημέρι τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ γέμισαν για να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία όχι επί της αρχής του νομοσχεδίου όπως λογικά θα έπρεπε, αλλά επί της υπουργικής τροπολογίας για κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των τόκων για τα τέσσερα ταμεία στα οποία επιστρέφει τα καταβληθέντα η JP Morgan. Η ψηφοφορία λόγω κενών εδράνων αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο γενικός αφορισμός από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο μετατρέπονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε χρηματιστηριακές εταιρείες, προκάλεσε την έκρηξη του συνήθως ήπιου υπουργού Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνα που χαρακτήρισε την κριτική του ΠΑΣΟΚ ως «εγγίζουσα τα όρια του θράσους»: «Επί τόσα χρόνια που αλώνιζε η «Ακρόπολις», ποιο θεσμικό πλαίσιο ίσχυε. Θα πρέπει να απολογηθείτε για το παρελθόν σας στη διαχείριση των ταμείων» – Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Παπαϊωάννου που έκρινε ότι η κυβέρνηση «διατάσσει» τη Δικαιοσύνη να πάει στο παρελθόν: «Δεν σέβεστε τίποτε. Δίνετε μήνυμα στον εισαγγελέα κ. Πεπόνη, ενώ βγάζετε από τώρα και ποινές για τη ΔΕΚΑ. Η «Ακρόπολις» υπήρχε και επί ημερών μας, αλλά ποτέ δεν γνώριζε τέσσερις μήνες πριν ότι θα εκδοθεί ομόλογο με αποδέκτη τα ταμεία για να ωφεληθεί η γαλάζια παρέα του Λονδίνου» – Εκτίθεστε, όταν δεν αποπέμψατε ούτε τα κομματικά σας στελέχη που ομοφώνησαν στις αποφάσεις των ταμείων και δημιουργείτε ψεύτικες εντυπώσεις όταν γνωρίζετε ότι η δήθεν παρέα του Λονδίνου είναι ομογάλακτοί σας που κάνατε μαζί τις δουλειές, ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε αντίθετη στην τροπολογία για κάλυψη των τόκων των ταμείων από τον προϋπολογισμό. Ο κ. Κ. Γείτονας τόνισε ότι η κυβέρνηση «είναι ένοχη στη συνείδηση του λαού» για να του απαντήσει ο υφυπουργός κ. Γ. Γιακουμάτος ότι «επί ΠΑΣΟΚ πουλούσαν τα ταμεία και τα πόμολα και ουδείς παραπέμφθηκε». – Ο λαός θα καταλογίσει τις ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό σχολίασε ο κ. Παπαϊωάννου αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενο ότι η Δικαιοσύνη είναι μέσα στο παιχνίδι για την ΔΕΚΑ: «Αλλαξε τρεις φορές το κατηγορητήριο για να παραπεμφθούν πάλλευκοι δημόσιοι λειτουργοί, ενώ απαράδεκτο ρόλο έπαιξε η ηγεσία του Αρείου Πάγου» – Εσείς παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης προσπαθώντας να υπαγορεύσετε συμπεριφορές, έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση ο κ. Βαρβιτσιώτης. Στη συζήτηση παρενέβη και ο τ. πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης που πήρε αποστάσεις από τους αφορισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου περί παράταξης – σπείρας: «Δεν δέχομαι τη συλλογική ευθύνη ολόκληρων παρατάξεων για μεμονωμένες πράξεις. Κάποια μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και οικογένειες οργίασαν στο Χρηματιστήριο. Δεν μπορεί όμως όλος ο πολιτικός κόσμος να την πληρώνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή