Διέρρηξαν γραφείο δικηγόρου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Διέρρηξαν γραφείο δικηγόρου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάρρηξη στο γραφείo του νομικού, Ηλία Μανιάτη, εκπροσώπου των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην υπόθεση των ομολόγων, έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης 21 Ιουνίου. Εκλάπησαν έγγραφα που σχετίζονται με τις προσφυγές των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές, καθώς και ο σκληρός δίσκος, στον οποίο είχε αποθηκευτεί όλο το ιστορικό της υπόθεσης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των οργανώσεων, κ. Γ. Παναγόπουλος και Σπ. Παπασπύρος, επισημαίνεται ότι «η δημοσιοποίηση του γεγονότος δεν αποσκοπεί να αποτυπώσει τους αυτονόητους συνειρμούς ή τις επιδιώξεις των απρόσκλητων επισκεπτών. Στόχος είναι να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι οι συντεταγμένες Αρχές και η πολιτεία πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλεια των πολιτών και των λειτουργιών τους σε κάθε θεσμικό επίπεδο». Σημειώνεται ότι η διάρρηξη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν υποβληθεί στην FSA δεύτερο συμπληρωματικό υπόμνημα με στοιχεία για τους λογαριασμούς του κ. Γ. Παπαμαρκάκη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, εν τω μεταξύ, παραδίδεται στις εισαγγελικές αρχές το ογκώδες πόρισμα (180 σελίδες) της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ. Τα πρόστιμα που προτείνονται από την τετραμελή ομάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων της ΥΠΕΕ προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν εικονικές συναλλαγές της «Ακρόπολις», που ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2005 καθώς, και στο επίμαχο ομόλογο των 70 εκατ. ευρώ που αγόρασε το ΤΕΑΔΥ. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην Ακρόπολις, καθώς και στις παρένθετες εταιρείες, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καταγραφεί στα βιβλία θυγατρικής επιχείρησης τα κέρδη από την πώληση του ομολόγου, όπως και άλλων πράξεων με αποτέλεσμα να θεωρούνται εικονικές οι συναλλαγές.

Ειδικότερα, το συνολικό κέρδος της Ακρόπολις από την πώληση του ομολόγου των 70 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 5.925.509,33 ευρώ. Από τις έρευνες προέκυψε ότι μόνο 219.428,48 ευρώ εγγράφηκαν στα βιβλία της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 5.706.080,85 φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν στην κυπριακή θυγατρική «Ακρόπολις Διεθνείς Επενδύσεις». Από τον έλεγχο των βιβλίων της δεν προέκυψε, ωστόσο, η μεταφορά.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία στην περίπτωση των εικονικών συναλλαγών επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι εικονικές συναλλαγές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ από το 2005 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και πρόστιμα μη καταβολής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή