Μεταρρυθμίσεις και στους υπουργούς

Μεταρρυθμίσεις και στους υπουργούς

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής (θα ακολουθήσουν οι υπουργοί κ. Γ. Αλογοσκούφης, Δημ. Σιούφας και Βασ. Μαγγίνας) έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξαναδώσει στην κυβέρνησή του την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να είναι αυτή δηλαδή που θα καθορίζει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου με τα μέτρα και τις πολιτικές που θα ανακοινώνει και όχι η αντιπολίτευση με την γκρίζα γραμμή της σκανδαλολογίας. Πράγματι, το τελευταίο τρίμηνο παρά τα σημαντικά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου (υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, κοινωνικά μέτρα όπως το Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση, μέτρα κατά της φοροδιαφυγής κ.λπ.), με τη βοήθεια φυσικά και των μέσων μαζικής επικοινωνίας που πολεμούν λυσσαλέα την κυβέρνηση, η κοινή γνώμη υπέστη σύγχυση από τον ανηλεή βομβαρδισμό της σκανδαλολογίας.

Ομως, καθώς οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ορίσουν το μέλλον του τόπου, ο πρωθυπουργός μιλώντας την ήρεμη και αφανάτιστη γλώσσα μπορεί να ξανακερδίσει τους αναποφάσιστους, τους ανήσυχους, τους δύσπιστους και γενικά όσους αξιολογούν μεν θετικά το έργο της τριετίας, αλλά διαπιστώνουν ταυτόχρονα λάθη, καθυστερήσεις και προπαντός εσωτερικές έριδες και αντιφάσεις.

Εξι στόχοι

Εκείνο που είναι βέβαιο για τη σημερινή ομιλία, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα αναπετάξει τη σημαία των μεταρρυθμίσεων της επόμενης τετραετίας, τονίζοντας ότι κεντρικός στόχος τους είναι πρωτίστως να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών. Η μεταρρυθμιστική πολιτική (στο περιεχόμενο της οποίας θα αναφερθεί με ευκρίνεια) δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για να παρασχεθούν στον πολίτη καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, περισσότερα χρήματα για αξιοπρεπή διαβίωση και για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που δημιουργούν η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση. Θα θέσει δηλαδή ως σαφείς στόχους των μεταρρυθμίσεων πρώτον, τη δημοσιονομική εξυγίανση, δεύτερον, την ανταγωνιστική οικονομία, τρίτον την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, τέταρτον, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, πέμπτον, την ενίσχυση των επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων επενδυτών ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική και έκτον η εξωστρέφεια της οικονομίας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Αναμφίβολα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο έργο της κυβερνήσεως, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουν επιτευθχεί είναι ικανοποιητικά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί καταγράφουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η χώρα μας. Πιστοποιούν την οριστική ρήξη με τις λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος. Την οριστική ρήξη με τις πρακτικές εκείνες που υπονόμευσαν τις προοπτικές της οικονομίας, που υποθήκευσαν το μέλλον μας με δυσβάσταχτα χρέη και με τεράστια ελλείμματα. Ομως ο κ. Κώστας Καραμανλής θα σπεύσει να διευκρινίσει ότι ακόμη δεν είμαστε ούτε στα μισά του δρόμου. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες και σοβαρές προκλήσεις, ενώ η ελληνική κοινωνία αιχμάλωτη ενός παρωχημένου και εν πολλοίς διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού ταλαιπωρείται στα καθημερινά προβλήματα.

Συναίνεση για το ασφαλιστικό

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς η μεταρρυθμιστική πολιτική πρέπει να συνεχισθεί ασυμβίβαστη, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση, διότι πρέπει να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν επισωρευθεί για δύο και πλέον δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ασφαλιστικό, η μεγαλύτερη και δυσκολότερη μεταρρύθμιση, την οποία, όμως, η κυβέρνηση πρέπει να την ολοκληρώσει αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει κατάρρευση δημοσιονομική και αδυναμία καταβολής των συντάξεων σε λίγα χρόνια. Επειδή στο ασφαλιστικό ασκείται λαθρεμπόριο λαϊκισμού από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αναζητήσει στηρίγματα στην κοινωνία, αλλά και στους εργαζόμενους αναζητώντας μια ευρύτερη λαϊκή συναίνεση.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής, πάντως, είναι αποφασισμένος να πει όλη την αλήθεια για τα κρίσιμα προβλήματα και να ζητήσει μια ξεκάθαρη εντολή για να τα λύσει. Παρότι γνωρίζει ότι οι λύσεις ίσως αποδειχθούν επώδυνες, πιστεύει ότι θα έχει την αναγκαία κοινωνική στήριξη αν πείσει με ορισμένα πρώτα κοινωνικά μέτρα που θα εξαγγείλει άμεσα (Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, εθνική κοινωνική σύνταξη, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ.) ότι το επιδιωκόμενο από την κυβέρνηση είναι η εξυγίανση του ασφαλιστικού, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συστήματος που ασφαλώς βρίσκεται σε κίνδυνο.

Γενικά, πάντως, η αξιοπιστία του πολιτικού λόγου του πρωθυπουργού δεν θα κριθεί μόνο στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών του εξαγγελιών. Οι πολίτες είναι πεπεισμένοι για την ειλικρίνεια των λόγων του και συμμερίζονται το όραμά του για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι επιφυλάξεις και αμφιβολίες που υπάρχουν και που είναι διαδεδομένες σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας συνδέονται με τον δυναμισμό του πρωθυπουργού να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με συνεκτικότητα και προπαντός με ικανούς υπουργούς. Η πρώτη τριετία δεν ήταν ενθαρρυντική, αφού πολλά υπουργεία απεδείχθησαν βραδυπορούντα ή άεργα, ενώ η κυβέρνηση ποτέ δεν απέδειξε την ενότητα και ομοψυχία της. Ισως ήταν από τα πιο ανισόμερα κυβερνητικά σχήματα της μεταπολίτευσης, με ορισμένους υπουργούς να προχωρούν και να παράγουν έργο και άλλους όχι απλώς να καθυστερούν αλλά και να υπονομεύουν από φθόνο τους πρώτους.

«Δεν έχω πάγκο»

Ο πρωθυπουργός ασφαλώς και γνωρίζει τις αδυναμίες του Υπουργικού του Συμβουλίου (γι’ αυτό άλλωστε μέσα σε τρία χρόνια το έχει συγκαλέσει μόνο πέντε φορές), αλλά επικαλείται την έλλειψη στελεχών. «Δεν έχω πάγκο», δικαιολογείται συχνά. Ομως, αυτό δεν είναι αληθές, διότι η Ν.Δ. έχει πληθώρα νέων βουλευτών ικανών να γίνουν όχι μόνο άριστοι υφυπουργοί, αλλά και ικανοί υπουργοί. Αλλά για να περάσουμε σε μια τέτοια κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει και ο πρωθυπουργός τις ρήξεις του με παραδοσιακές νοοτροπίες που θεωρούν a priori υπουργίσιμους ορισμένους βουλευτές που είναι τοπικοί φεουδάρχες, συγγενείς και φίλοι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή