Ρελάνς στα ομόλογα με νέα δίκη ΔΕΚΑ

Ρελάνς στα ομόλογα με νέα δίκη ΔΕΚΑ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ ένα ιδιότυπο και εξαιρετικά σκληρό «μπρα ντε φερ» αναμένεται να επιδοθούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από αύριο, οπότε:

– Ξεκινά εκ νέου η δίκη της ΔΕΚΑ Α.Ε.

– Συνεδριάζει η Βουλή επί του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων.

– Αναμένεται η απαγγελία κατηγοριών για έξι κακουργήματα και δύο πλημμελήματα κατά παντός υπευθύνου (irem) από τον εισαγγελέα που διερευνά τι συνέβη με τα αποθεματικά των ταμείων.

Η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει πιθανότατα στην αίθουσα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Κατά πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου θα προσέλθει αποφασισμένος να υψώσει τους τόνους και να καταγγείλει την κυβέρνηση για την «ένοχη», όπως θα τη χαρακτηρίσει, άρνησή της να αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση θα αναπαράγει την επιχειρηματολογία που άρθρωσε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι επί των ημερών της αποκαλύπτονται υποθέσεις διαφθοράς και αποδίδονται ευθύνες σε όσους τους αναλογούν. Αλλωστε, η δικαστική εξέλιξη της ημέρας, η απαγγελία κατηγοριών, δηλαδή, ενισχύει την παραπάνω επιχειρηματολογία, έστω κι αν κάποιοι επιμένουν ότι η απόφαση για ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό ανακριτή, στην ουσία μεταθέτει χρονικά την τιμωρία των ενόχων.

Γραμμή άμυνας

Πέρα από την προφανή στόχευση, τα στελέχη της Ν.Δ. διακρίνουν πίσω από το αντιπολιτευτικό μένος του ΠΑΣΟΚ και τις συνεχείς αναφορές στην υπόθεση των ομολόγων αλλά και σε εκείνη του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκογλου και μια προσπάθεια να χαράξουν γραμμή άμυνας για την περίπτωση που η «νέα δίκη των έξι», όπως κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει την πολυθρύλητη υπόθεση της ΔΕΚΑ Α.Ε. και της δράσης που επέδειξε κατά τη λεγόμενη αμαρτωλή περίοδο του Χρηματιστηρίου, καταλήξει στην ενοχή των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα του τότε προέδρου της ΔΕΚΑ κ. Ιωαν. Κουσουλάκου και των μελών του Δ.Σ. κ. Γ. Νιώτη, Α. Σάγου, Μ. Παπαδονικολάκη, Γ. Καλλία και Π. Μαρκόπουλου.

Τα γαλάζια στελέχη καταλήγουν σε αυτήν την εκτίμηση καθώς, όπως λένε, αν ο πέλεκυς της δικαιοσύνης αποδειχθεί βαρύς για την τότε διοίκηση της ΔΕΚΑ Α.Ε., τότε πολλά από τα μέχρι σήμερα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του θα καταρρεύσουν, αφού οι υπόνοιες θα επιβεβαιωθούν με ονόματα, στοιχεία και αριθμούς.

Μετωπική με Παπαντωνίου

Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ακόμη και η μετωπική σύγκρουση Παπανδρέου – Παπαντωνίου, η οποία οδήγησε στην έξοδο του δεύτερου από το ΠΑΣΟΚ, συνδέεται ευθέως με τον φόβο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύνδεσή του με τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Οι ίδιοι κύκλοι, τέλος, δεν θεωρούν τυχαίες ούτε τις τελευταίες, συστηματικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ εναντίον της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, αλλά και δικαστικών γενικότερα, αλλά τις εντάσσουν σε μία γενικότερη τακτική που στόχο έχει την απαξίωση των ανώτατων δικαστικών, ενώ με το ίδιο σκεπτικό θεωρούν ότι γίνονται και οι σφοδρές επιθέσεις στο πρόσωπο του γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας Γ. Κουρή – εκ των βασικών μαρτύρων στη δίκη της ΔΕΚΑ Α.Ε.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να συνδέσει την από μηδενική βάση επανέναρξη της δίκης με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αντισταθμίσει» τις εντυπώσεις από την υπόθεση των ομολόγων. Τα στελέχη του υποστηρίζουν ότι η μόνη κατηγορία με την οποία παραπέμπεται η ΔΕΚΑ έχει κατασκευαστεί με πρωτάκουστες λογιστικές επινοήσεις και δεν έχει πλέον καμία σχέση με οποιαδήποτε παράβαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας, σε αντίθεση με το εισαγγελικό πόρισμα του 2001, που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή από τον εισαγγελέα Ασπρογέρακα.

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και ορισμένοι που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τα οφέλη από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια εκμετάλλευσης της υπόθεσης των ομολόγων. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να μειωθεί η ένταση αλλά και η συχνότητα αυτού του τύπου των επιθέσεων, τουλάχιστον από τον ίδιον τον κ. Παπανδρέου.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η υπόθεση των ομολόγων θα φύγει από το προσκήνιο. Ιδιαίτερα, αν επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν καταδίκη των υπευθύνων της ΔΕΚΑ. Διότι σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους για να θυμίσει το «ένοχο κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος και των στελεχών του» και το ΠΑΣΟΚ αναγκαστικά θα την ακολουθήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή