ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση της κυβέρνησης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων έχει και τα υπέρ της αλλά και τα κατά της και ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης προφανώς τελεί εν συγχύσει. Στα κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. ανήκει, πριν από όλα, η συμπεριφορά της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια. Από ό,τι θυμάμαι, πέντε με έξι φορές είχε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Για το μεγάλο έγκλημα του Χρηματιστηρίου, τουλάχιστον δύο φορές ζητήθηκε από τη Ν.Δ. η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και η πλειοψηφούσα παράταξη του ΠΑΣΟΚ την απέρριψε χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία για να καταστεί έτσι ολοφάνερο στους πολίτες ότι ο κ. Σημίτης ήθελε να μην αποκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και για πολλές άλλες υποθέσεις (ναυάγιο Σαμίνα, πτώση του αεροσκάφους της Γιάκοβλεφ κ.λπ.) η σχετική πρόταση της Ν.Δ. απερρίφθη.

Οταν, λοιπόν, υπάρχει αυτό το ιστορικό, είναι φανερό ότι ξενίζει η τωρινή άρνηση της Ν.Δ. να αποδεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με το επιχείρημα ότι το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι και στην υπόθεση του ναυαγίου η δικαιοσύνη είχε κινηθεί και τότε. Μόνο στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου δεν κινήθηκε, γιατί της έδεσε τα χέρια η κυβέρνηση Σημίτη. Το μόνο επιχείρημα που ίσως δικαιολογεί την άρνηση της κυβέρνησης είναι το πολιτικό. Διότι, όπως φάνηκε και από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή (ήλθε μόνο για να υβρίσει τον πρωθυπουργό και έφυγε ευθύς αμέσως χωρίς να ακούσει τον αντίλογο), η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεν αποσκοπούσε στην ανεύρεση της αλήθειας, αλλά στη συντήρηση ενός κλίματος σκανδαλολογίας, που θα κλιμακωνόταν μέχρι τις εκλογές. Επρόκειτο δηλαδή για ένα φτηνό προεκλογικό τέχνασμα και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο εκτός της Νέας Δημοκρατίας κατεψήφισαν την πρόταση και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

Πάντως, στα υπέρ της Ν.Δ. ανήκει προπαντός η σημαντική δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «εφόσον και εάν προκύψουν από την ανακριτική ή την εισαγγελική έρευνα ευθύνες κυβερνητικών προσώπων, να είστε βέβαιοι ότι πρώτοι εμείς θα ζητήσουμε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών τους».

Από τα στοιχεία επίσης που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, προκύπτει ευθέως ότι το αμαρτωλό κύκλωμα της «Ακρόπολις – Χρηματιστηριακή» (Πρινιωτάκης – Αποστολίδης) και της North Asset του Λονδίνου (Παπαμαρκάκης) δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε ο κ. υπουργός: «Είναι πλέον σαφές ότι το σύστημα αυτό που εμείς αποκαλύψαμε, που εμείς στείλαμε στη δικαιοσύνη, που εμείς αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά, προασπίζοντας την περιουσία των ασφαλισμένων, γεννήθηκε τις ημέρες του Χρηματιστηρίου – γιγαντώθηκε τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια πρόσωπα που εμείς σήμερα στέλνουμε στη δικαιοσύνη, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, λυμαίνονταν τα αποθεματικά των Ταμείων και έχαιραν της απόλυτης εκτίμησης από τα στελέχη του. Εμείς αυτό το σκάνδαλο το αποκαλύψαμε. Στείλαμε στη δικαιοσύνη τα ίδια πρόσωπα που επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ έκαναν «χρυσές δουλειές» με τα Ταμεία».

Η καταγγελία είναι συγκλονιστική και το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή