Μήνυμα Παπούλια σε Τουρκία από το Ερεβάν

Μήνυμα Παπούλια σε Τουρκία από το Ερεβάν

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία πρέπει να σκεφθεί ότι δεν μπορεί να επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ένα στρατό κατοχής που φτάνει τις 35.000, σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε.» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Ερεβάν με τον ομόλογό του της Αρμενίας κ. Ρόμπερτ Κοτσαριάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Ο κ. Παπούλιας επισκέπτεται επισήμως την Αρμενία και κατά τις επαφές που είχε χθες αναφέρθηκε τόσο στις άριστες διμερείς σχέσεις όσο και στην Τουρκία, αλλά και στη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Και οι δυο χώρες μας συνορεύουν με την Τουρκία και πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε τη βούληση για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της. Η Ελλάδα εξ αρχής στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επειδή πιστεύουμε βαθιά ότι η Ε.Ε. θέτει το πλαίσιο αρχών και κανόνων που προϋποθέτουν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αναμένουμε ωστόσο την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα της Ενωσης, σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών», είπε ο κ. Παπούλιας.

Στην αντιφώνησή του εξάλλου προς τον κ. Κοτσαριάν αναφέρθηκε στις μαρτυρικές, όπως τις χαρακτήρισε, εποχές που τα δύο έθνη (σ.σ. ελληνικό και αρμενικό) έζησαν στον 20ό αιώνα «από κοινή αιτία» και τόνισε: «Δεν ξεχνάμε την γενοκτονία του 1915 και είμαστε περήφανοι ότι στις τότε συνθήκες, από τους λίγους λαούς που παραχώρησαν άσυλο στους Αρμένιους, ήταν οι Ελληνες».

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε θερμό κλίμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τις άριστες ελληνοαρμενικές σχέσεις. Ο κ. Παπούλιας έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον κ. Κοτσαριάν, που του επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή. Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά, οι δύο πρόεδροι εξήραν το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και εκτίμησαν ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσής τους.

Ο κ. Κοτσαριάν ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τα πολλά προγράμματα που υλοποιεί στην Αρμενία, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της γεωργίας και εξέφρασε την επιθυμία του να διευρυνθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, κάτι που υποσχέθηκε ο κ. Παπούλιας. Ο τελευταίος υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται για μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων στον εξοπλιστικό τομέα και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε χρήσιμη την πρόταση του υφυπουργού Αμυνας κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου που τον συνοδεύει, να επισκεφθεί ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χηνοφώτης την Αρμενία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοτσαριάν τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, μία τέτοια εξέλιξη δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλεια της χώρας του.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στο πλαίσιο των συζητήσεων, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αρμενία, με περίπου 214 εκατ. δολάρια επενδεδυμένο κεφάλαιο, με πρώτη χώρα τη Ρωσία και δεύτερες τις ΗΠΑ. Η αναπτυξιακή βοήθεια που έχει χορηγήσει η Ελλάδα στην Αρμενία το διάστημα 1997-2005 ανήλθε στα 26,6 εκατ. δολάρια, ενώ με την υπογραφή εντός του 2007 του διμερούς κειμένου στρατηγικής συνεργασίας για τα έτη 2008-2011 πρόκειται να δοθούν άλλα 8 εκατ. δολάρια.

Το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αρμενία, μια χώρα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα παρά τη φτώχεια της, υπογραμμίζει και το γεγονός ότι τον κ. Παπούλια συνοδεύουν στο ταξίδι, εκτός από τον κ. Λαμπρόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Κασίμη, αρκετοί επιχειρηματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή