Τα εκλογικά μέτωπα της Αριστεράς

Τα εκλογικά μέτωπα της Αριστεράς

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική τους μάχη και μάλιστα με πολύ πιο ευοίωνες συνθήκες από το 2004 αρχίζουν και τα δύο κόμματα της Αριστεράς. Ο λόγος προφανής: Ο νέος, πιο αναλογικός, εκλογικός νόμος προσφέρει την ευκαιρία τόσο στο ΚΚΕ όσο και στον Συνασπισμό να εκλέξουν για πρώτη φορά τριπλάσιους βουλευτές του ποσοστού τους, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τους επιτελείς τους, πόσω μάλλον όταν και όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αύξηση των δυνάμεών τους. Οι επικείμενες εκλογές, ωστόσο, έχουν μείζονα σημασία για τα μικρότερα κόμματα και για έναν επιπλέον λόγο. Δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν την εκλογική τύχη των δύο κομμάτων με την πιθανή διαδοχή τόσο στο ΚΚΕ, όσο κυρίως στον ΣΥΝ, καθώς αμφότεροι οι αρχηγοί τους σε ανύποπτο χρόνο έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της οριστικής τους αποχώρησής – για διαφορετικούς ο καθένας λόγους.

Οι τακτικές

Το ΚΚΕ, όπως διεφάνη από την πρώτη τοποθέτηση της κ. Αλ. Παπαρήγα, δεν επιφυλάσσει βέβαια εκπλήξεις για τον τρόπο που θα πολιτευθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, άλλαξε εσύ» και «Ερχονται χειρότερα. Ισχυρό ΚΚΕ» θα είναι τα δύο βασικά προεκλογικά συνθήματα, τα οποία θα «συνοδευθούν» με τη γνωστή καταγγελτική κριτική τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Μια φράση που χρησιμοποίησε η κ. Παπαρήγα δίνει και το στίγμα των αναμενόμενων σκληρών ομιλιών της. «Είναι ανάγκη απέναντι στον λαό και στην πλουτοκρατική λαίλαπα να υπάρχει μια αδύναμη κυβέρνηση και μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να μην αισθάνονται ότι έχουν τον λαό στην τσέπη τους» είπε, επισείοντας τον κίνδυνο «να προλάβουμε αυτό που έρχεται και υπάρχει στα προγράμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και έχουν δεσμευθεί να κάνουν». Αίσθηση προκάλεσε ότι η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, κάτι που δεν συνηθίζει. «Η ψήφος στο ΚΚΕ», τόνισε, «είναι χρήσιμη και γι’ αυτούς που έχουν διαφωνίες μαζί μας, αλλά γνωρίζουν τη συνέπεια και την ειλικρίνειά μας».

Η συγκεκριμένη φράση δεν ειπώθηκε τυχαία. Κατά πολλούς προδίδει την τακτική που θα ακολουθήσει η κ. Παπαρήγα όχι μόνον έναντι του ΣΥΝ, όσο κυρίως του ΛΑ.Ο.Σ. Και τούτο, διότι πολλά στελέχη του Περισσού δεν κρύβουν την ανησυχία διαρροών προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη μέσω της λεγόμενης ψήφου διαμαρτυρίας, την οποία ανέκαθεν εξέφραζε και διεκδικούσε κατ’ αποκλειστικότητα το ΚΚΕ.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκπρόσωποι του κόμματος ήδη εκφράζονται με άκρως απαξιωτικό τρόπο όχι μόνον για τον ΣΥΝ, που θεωρούν όπως πάντα «δεκανίκι του δικομματισμού», αλλά και για το ΛΑ.Ο.Σ., το οποίο χαρακτηρίζουν «μόρφωμα με εθνικιστικές, ρατσιστικές και σοβινιστικές απόψεις που λειτουργεί ως συμπλήρωμα και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.». Ως προς το προσδοκώμενο ποσοστό, τέλος, κάποια στελέχη του ΚΚΕ δεν κρύβουν την ελπίδα τους να υπερβεί (από το 5,9% το 2004) ακόμη και το 7%, το οποίο σημειωτέον υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλίσει στο κόμμα ακόμη και 20 βουλευτές (από 12 που έχει σήμερα).

Τολμηρή επιλογή

Πιο σύνθετα μοιάζουν τα πράγματα στον Συνασπισμό, καθώς ως γνωστόν η αιφνίδια απόφαση του κ. Αλ. Αλαβάνου να εκτεθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν του διασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή, παρά μόνον αν τα ποσοστά του ΣΥΝ κινηθούν σε επίπεδα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ το 3%. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ προχώρησε σκοπίμως στην τολμηρή αυτή επιλογή, προκειμένου αν τελικώς επιτύχει την επανεκλογή του, να επικυριαρχήσει οριστικώς και αμετακλήτως έναντι των ενδοκομματικών αμφισβητιών του. Αλλωστε, μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά στον ΣΥΝ είχε ούτως ή άλλως προγραμματισθεί για τον Δεκέμβριο συνέδριο, στο οποίο εκ των πραγμάτων θα ετίθετο και ζήτημα ηγεσίας. Πολλοί λοιπόν εκτιμούν πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καθοριστικό τόσο στην περίπτωση ενός θριάμβου του κ. Αλαβάνου -οπότε και ο ίδιος θα διεκδικήσει προφανώς την ανανέωση της αρχηγίας του- όσο και στην περίπτωση μιας αποτυχίας, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΝ απλώς θα επιχειρήσει να ελέγξει τη διαδοχή του.

Ως προς το όριο της επιτυχίας, πάντως, σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος έχει πει ότι δεν θα είναι ικανοποιημένος αν επαναλάβει το ποσοστό του 2004 (ήταν 3,2%), ανεβάζοντας κατά πολλούς τον προσωπικό του πήχυ στο 4%…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή