Ο ανηφορικός δρόμος του Γ. Παπανδρέου

Ο ανηφορικός δρόμος του Γ. Παπανδρέου

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερα δύσκολη μάχη, που όμως ο ίδιος και οι επιτελείς του είναι βαθύτατα πεπεισμένοι ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση εκ προοιμίου χαμένη, καλείται να δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου.

Η τρέχουσα εβδομάδα επιφύλασσε ένα διπλό «σοκ» για τη Χαριλάου Τρικούπη. Αρχικά, ο νέος κύκλος των δημοσκοπήσεων εμφανίζει το πολιτικό σκηνικό να έχει παραμείνει εν πολλοίς αμετάβλητο υπέρ της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της θερινής ανάπαυλας, παρότι μεσολάβησαν γεγονότα που θα μπορούσαν να πλήξουν την κυβερνητική εικόνα, με βασικότερο τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν ανέμενε βεβαίως στο δίμηνο που μεσολάβησε από τις αμέσως προηγούμενες έρευνες της κοινής γνώμης η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να έχει μηδενιστεί. Ομως, η διατήρησή της σε ποσοτά στην περιοχή των 1,5 – 2 ποσοστιαίων μονάδων εκτιμάται πως πλήττει περαιτέρω το ούτως ή άλλως χαμηλό ηθικό του κομματικού μηχανισμού και της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτόν, εξ άλλου, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ν. Αθανασάκης έσπευσε, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, να αμφισβητήσει την ακρίβεια των μετρήσεων της GPO και της Μέτρον Ανάλυσις με το επιχείρημα ότι από το δείγμα τους απουσιάζουν οι παραθεριστές του Αυγούστου.

Τα τελευταία γκάλοπ

Η δεύτερη δυσάρεστη διαπίστωση προέκυψε από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα, άλλοτε φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα τελευταία γκάλοπ και κυρίως το προβάδισμα που συνεχίζει να διατηρεί ο κ. Κ. Καραμανλής έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Η κρητική προς τον κ. Γ. Παπανδρέου αναζωπύρωσε στη Χαριλάου Τρικούπη σενάρια σύμφωνα με τα οποία επιχειρείται η απαξίωση του κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου να εκμηδενιστούν οι προοτικές νίκης του ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη αναμέτρηση, αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου.

Παρά τις ανωτέρω «αντιξοότητες» πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν, όπως προαναφέρθηκε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν οδεύει προς την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση καταδικασμένο να ηττηθεί. Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του έχουν επενδύσει:

Πρώτον, στη δυναμική που αναπτύσσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως σε συγκεκριμένες κρίσιμες κατηγορίες ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, οι χειρισμοί της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βύρ. Πολύδωρα έχουν οδηγήσει μεγάλο τμήμα των νέων ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, με το τελευταίο να έχει πλέον προβάδισμα της τάξης του 8% στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Επίσης, στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει να «ισορροπήσει» το σαφέστατο προβάδισμα που διέθεται η Ν.Δ. στον χώρο των αγροτών στις εκλογές του 2004. Τέλος, υποστηρίζεται πως το ΠΑΣΟΚ κερδίζει έδαφος στον χώρο των μικρομεσαίων, καθώς η οικονομική πολιτική του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Δεύτερον, σε πιθανές εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων. Σύμφωνα με συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες με το θέμα των ομολόγων εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ακυρωθεί οριστικά, μετά τη δημοσιοποίηση σημείων της έθεσης Ζορμπά, καθώς πλέον ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει τη «νομιμοποίηση» να αναφέρεται σε αυτό σε κάθε ομιλία του. Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν και νέες «αποκαλύψεις» σε σχέση με τις έρευνες του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, που θα διευκολύνουν το αντιπολιτευτικό έργο του ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός

Τρίτον, για πρώτη φορά τα τελευταία 3,5 χρόνια, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είναι «εκτεθειμένος» στην κριτική της κοινής γνώμης. Οπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, η έως τώρα επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. κρατούσε τον πρωθυπουργό σε «δεύτερο πλάνο», με αποτέλεσμα το κόστος των όποιων κυβερνητικών δυσλειτουργιών να επιμερίζεται στους υπουργούς του. Ομως, κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Καραμανλής θα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, οπότε θα «χρεώνεται» προσωπικά τα όποια αρνητικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης Ν.Δ.

Τέταρτον, το «ντιμπέιτ». Παρά τη ρητορική υπεροχή του κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου, πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως το «ντιμπέιτ» είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι πιο ευάλωτος στις ερωτήσεις από ό,τι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν τα ανωτέρω αρκούν προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή και να επικρατήσει στην επερχόμενη αναμέτρηση θα γίνει γνωστό μόνο το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου.

Ο σχεδιασμός

Από αύριο προβλέπεται να αρχίσουν να «τρέχουν» τα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ, την ευθύνη για την εκπόνηση των οποίων έχει ο κ. Κ. Λαλιώτης. Βασικός στόχος είναι η «αποδόμηση» της αξιοπιστίας του κ. Κ. Καραμανλή και για τον λόγο αυτόν θα υπάρχει σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σύγκριση των προεκλογικών του εξαγγελιών το 2004 και των κυβερνητικών πεπραγμένων. Αμέσως μετά, θα αναδεικύονται και οι προσωπικές δεσμεύσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, ανά θέμα, όπως έχουν καταγραφεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη εσκεμμένα δεν άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα να χρησιμοποιεί το όπλο της τηλεοπτικής διαφήμισης προκειμένου να έχει διαθέσιμο «χρόνο» στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Παράλληλα, ο πολιτικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο κ. Κ. Λαλιώτης από κοινού με τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Γερουλάνο και τον -υποψήφιο πλέον στη Β’ Αθήνας- κ. Π. Ευθυμίου προβλέπει την προσέγγιση ανά εβδομάδα, συγκεκριμένων εκλογικών ακροατηρίων. Την τρέχουσα εβδομάδα στο επίκεντρο των επισκέψεων και παρεμβάσεων του κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφασιστεί να βρεθούν η οικογένεια, η τρίτη ηλικία και η νέα γενιά, ενώ την επόμενη θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και οι παραγωγικές τάξεις. Τέλος, από τη Δευτέρα θα «πυκνώσει» τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και ο νέος εκπρόσωπος τύπου κ. Γ. Ραγκούσης, καθώς τα πρώτα δείγματα της παρουσίας του έχουν αποτιμηθεί ως ιδιαίτερα θετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή