Αμεση αρωγή από Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση θα είναι η αρωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα μας προκειμένου να ανασυγκροτηθούν οι πυρόπληκτες περιοχές. Η αρμόδια επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα διαθέσει άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα σύντομης εκταμίευσης άλλων 400 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και προκαταβολής χρημάτων από το Δ΄ ΚΠΣ.

Η κ. Χούμπνερ επισήμανε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το οριστικό ποσό που θα διατεθεί στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν πολλά επιμέρους κονδύλια που μπορούν να κατευθυνθούν υπέρ των πυροπαθών. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι η αρωγή της Ε.Ε. μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης διαπραγματεύθηκε με την επίτροπο και πέτυχε συμφωνία να γίνει αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ ώστε από τα αποθεματικά του να απορροφηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταστροφή που έπληξε την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναμενόταν χθες το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα θα μεταβεί στις πυρόπληκτες περιοχές, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης

Τη δέσμευση ότι θα διασφαλιστεί «μία νέα προοπτική δυναμικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών» ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας χθες τους βασικούς άξονες του σχεδίου ανασυγκρότησης, που εκπόνησε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των ζωτικών ανθρωπιστικών και οικονομικών αναγκών των πληγέντων. Στους μεσοπρόθεσμους στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται η ταχύτερη συνατή αποκατάσταση της ζημιάς, που υπέστη το οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την αρχαία Ολυμπία, ότι όλες οι δασικές εκτάσεις, που καταστράφηκαν, κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες και ότι κατεπείγουσα προτεραιόττηα είναι τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή