Αμεση αρωγή από την Ε.Ε. για τις πυρκαγιές

Αμεση αρωγή από την Ε.Ε. για τις πυρκαγιές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει άμεσα, με παράκαμψη των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, τη χώρα μας, προκειμένου να βοηθηθούν οι πυρόπληκτες περιοχές, ανακοίνωσε χθες η αρμόδια επίτροπος κ. Ντανούτα Χούμπνερ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Επιτροπής για την πρωτοφανή καταστροφή που έπληξε την Ελλάδα είναι ότι αργά χθες το βράδυ αναμενόταν στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί στις πυρόπληκτες περιοχές, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Η κ. Χούμπνερ ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τον κ. Καραμανλή για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η Επιτροπή, λίγο μετά την ευρεία υπουργική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μάξιμου, με αντικείμενο το σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, όπου παρουσιάσθηκαν εννέα άξονες για την ανασυγκρότηση. Η Επίτροπος χθες το πρωί πέταξε με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν στην Πελοπόννησο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και συζήτησε μαζί του για τις πηγές πόρων που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Ελλάδα. Αργά το μεσημέρι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο ενημέρωσε για την βοήθεια που πρόκειται να παράσχει η Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Επίτροπος, εφόσον το μέγεθος της καταστροφής αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, όπως ενημερώθηκε, από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα διατεθούν άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης 400 εκατ. ευρώ από άλλα ταμεία, ακόμη και προκαταβολής χρημάτων από το Δ΄ ΚΠΣ. Ο κ. Αλογοσκούφης διαπραγματεύθηκε και πέτυχε συμφωνία να γίνει αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ, από τα αποθεματικά του οποίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να απορροφηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η κ. Χούμπνερ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προσδιορισθεί το οριστικό ύψος του ποσού που θα φθάσει ως αποζημίωση – συνδρομή στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πολλά επιμέρους κονδύλια που μπορούν να κατευθυνθούν υπέρ των πυροπαθών. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Αλογοσκούφης ευχαρίστησε την κ. Χούμπνερ για τη γρήγορη ανταπόκριση της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι όλες οι υπηρεσίες θα εργαστούν για την πλήρη αποτίμηση των ζημιών και για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών που επλήγησαν.

Οσον αφορά το Ταμείο Αρωγής, που δημιουργήθηκε για τους πυροπαθείς, ο επικεφαλής κ. Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε ότι σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί ήδη 40 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχουν υποσχέσεις για πολύ περισσότερα χρήματα. Αναφερόμενος στις αιτιάσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων, δήλωσε ότι θα θεωρούσε λογικό να κατηγορηθεί η κυβέρνηση εάν είχε καθυστερήσει και δεν θεωρεί λογικό να κατηγορείται επειδή έσπευσε.

Χθες το πρωί η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό της κ. Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, στον οποίο παρουσίασε την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών. Στη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα και συμφωνήθηκε ότι η πρόταση θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που θέλει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να προωθηθεί η συζήτηση της πρότασης στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στην Πορτογαλία στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς και η προσπάθεια για διαμόρφωση του μηχανισμού αυτού να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, ώστε να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή