ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γνωστοί τα τελευταία τρία χρόνια τυμβωρύχοι της οικονομίας έπιασαν και πάλι το γαϊτανάκι της καταστροφολογίας. Βλέπουν θολό τοπίο στην οικονομία, προβλέπουν εκτίναξη του ελλείμματος πάνω από το 3% του ΑΕΠ (συνεπώς, υπαγωγή πάλι της οικονομίας μας στο καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης) και προπαντός αρχίζουν να προφητεύουν νέα δεινά για τους πολίτες, αφού κατά τη γνώμη τους η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών θα επιβάλει έκτακτη εισφορά, θα αυξήσει τον ΦΠΑ, θα κόψει τις αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια κ.λπ.

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάει ή να κλαίει κανείς με την κατάντια αυτή των κονδυλοφόρων της διαπλοκής, που αντί να σεβασθούν τον πόνο αυτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και να πιέσουν την κυβέρνηση για γενναιότερη βοήθεια, επανέρχονται στη σεναριογραφία της καταστροφολογίας για να τρομάξουν τους ψηφοφόρους της 16ης Σεπτεμβρίου. Διότι, φυσικά όλοι αυτοί «οι λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί» που προβλέπουν, θα συμβούν διότι προς μεγάλη θλίψη τους φαίνεται ότι είναι πεπεισμένοι πως τις εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Αλλά, ευτυχώς για τους πολίτες ούτε αυτή τη φορά τα κοράκια της δυστυχίας θα επιβεβαιωθούν. Τη διαπίστωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, ότι οι επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας από τις πυρκαγιές είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες, τη συμμερίζονται όλοι οι σοβαροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας, με πρώτες τις τράπεζες που έχουν την καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα που ανέκυψαν, λόγω του πλήθους της πελατείας τους.

Για παράδειγμα, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο προχθεσινό δελτίο της αναφέρει: «Παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές στην περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου 2007, εκτιμάται ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα περιοριστεί αισθητά. Αντίθετα λόγω του μεγέθους των καταστροφών, η πολιτεία φαίνεται να παρεμβαίνει άμεσα για ικανή οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών που επλήγησαν. Η ενίσχυση αφορά την κάλυψη τόσο των τρεχουσών αναγκών διαβιώσεώς τους όσο και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσκευών, αλλά και του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Επίσης, θα ενισχυθεί η δραστηριότητα στον τομέα της ανοικοδόμησης των κατοικιών και των υποδομών, βάσει και δράσεων συγχρηματοδοτούμενων και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, το 2008 εκτιμάται ότι η συνολική επίπτωση στην οικονομία θα είναι θετική».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας μού έλεγε ότι πιθανώς να υπάρξουν κάποιες ανατιμητικές επιπτώσεις στις αγορές λόγω της καταστροφής θερμοκηπίων και δέντρων, αλλά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τέτοια καλή φάση της ανάπτυξης, ώστε να έχει όλες τις δυνατότητες και τις αντοχές να απορροφήσει το κόστος από τις καταστροφές. Το πρόβλημα κατά τον κ. Σάλλα δεν είναι οι καταστροφές, αλλά ο τρόπος που θα τις αντιμετωπίσει και θα τις επανορθώσει το κράτος. Χρειάζεται οι πόροι που θα διαθέσει το κράτος, η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι ιδιώτες, να αξιοποιηθούν σωστά και με πρόγραμμα ώστε να ξαναδημιουργηθεί η παραγωγική βάση και προπαντός να βοηθηθούν αποτελεσματικά οι αγρότες για να μείνουν στα χωριά τους.

Οπως γράφαμε και στο φύλλο της Τρίτης, οι οικονομικές καταστροφές όσο οδυνηρές και να είναι, τελικά είναι επανορθώσιμες μεσοπρόθεσμα. Η μεγάλη και ίσως ανεπανόρθωτη καταστροφή είναι, δυστυχώς, η οικολογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή