Η καταστροφή δεν μετέβαλε τους πολιτικούς συσχετισμούς μεταξύ Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Η καταστροφή δεν μετέβαλε τους πολιτικούς συσχετισμούς μεταξύ Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ουσιαστικές εκλογικές απώλειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος εισέρχεται η Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα, αντίστοιχες εκτιμήσεις κερδίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα έδαφος και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρότι η Χαριλάου Τρικούπη είχε επενδύσει στην ανάδειξη των κραυγαλέων ανεπαρκειών του κρατικού μηχανισμού και στις κυβερνητικές «αρρυθμίες» κατά τις πρώτες ημέρες της θεομηνίας, για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ετσι, έμπειρα περί τις εκλογές στελέχη των δύο κομμάτων, δεν θεωρούν απίθανο το σενάριο, τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν απώλειες προς όφελος των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών, αλλά η τελική μεταξύ τους διαφορά να μην αποκλίνει ουσιαστικά από εκείνη των εκλογών του 2004, όταν η Ν.Δ. επικράτησε άνετα.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πυρκαγιές, που συνέπεσαν σχεδόν με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, δεν εμφανίσθηκαν ικανές να ανατρέψουν τους συσχετισμούς μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζονται στους εξής δύο:

Πρώτον, μετά το αρχικό σοκ, η κυβέρνηση όχι μόνο ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και κατάφερε να πείσει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε για την ανακούφιση των πυρόπληκτων θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, κρίσιμο ρόλο διαδραμάτισε η επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή η βοήθεια στους πληγέντες να είναι άμεση και να διοχετευθεί χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, παρά τους κινδύνους -που σε ένα βαθμό επιβεβαιώθηκαν- επιδόματα να καταλήξουν και στα χέρια επιτήδειων.. Δεύτερον, κατά τις ίδιες πηγές, υποβοηθητικά για την κυβέρνηση λειτούργησε και η διάχυτη αίσθηση της κοινής γνώμης, ότι οι πυρκαγιές δεν αποτέλεσαν τυχαία συμβάντα, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της χώρας. Η συγκεκριμένη αντίληψη, λέγεται ότι λειτούργησε ως «αμορτισέρ» για την απορρόφηση των κραδασμών από τις αδυναμίες που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός, κυρίως τις πρώτες ημέρες της πύρινης λαίλαπας, αλλά και από άστοχες δηλώσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές εμφανίσθηκε να αδυνατεί να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά την κρίση των πυρκαγιών και εξαιτίας δικών του σφαλμάτων. Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζεται πως εμφανίσθηκε αδύναμη να πείσει ότι τηρεί υπεύθυνη στάση στο πρόβλημα των πυρκαγιών, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου από τις πρώτες ημέρες επιτέθηκε μετωπικά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «οικτρά ανήμπορη», αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Ηρώδου Αττικού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια.

Πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζεται πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε άλλη επιλογή από τη μετωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το σύνολο σχεδόν των πολιτών θα συσπειρώνονταν γύρω από τον κ. Κ. Καραμανλή μετατρέποντας τις επικείμενες εκλογές σε περίπατο για τη Ν. Δ.

Ενισχυτικά για τη Ρηγίλλης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές λειτουργούν σύμφωνα με επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή και ορισμένα πρόσθετα στοιχεία. Ειδικότερα, η προσωπική εικόνα του πρωθυπουργού δεν εμφανίσθηκε να πλήττεται από τη δοκιμασία των πυρκαγιών, ενώ δεν ανετράπη και η αίσθηση ότι η Ν.Δ. θα είναι τελικώς η νικήτρια της επερχόμενης αναμέτρησης. Πάντως, οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την προοπτική η Ν.Δ. να κερδίσει την εκλογική μάχη, αλλά η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να είναι ισχνή και να περιορίζεται στη μία ή στις δύο έδρες. Μόνη περίπτωση για να μη συμβεί αυτό, είναι να «συμπιεστούν» στην τελική ευθεία προς τις εκλογές το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή