Γιάννης Παλαιοκρασσάς: Εθνική ανάγκη η αποκατάσταση τώρα του παλαιού ΥΧΩΠ

Γιάννης Παλαιοκρασσάς: Εθνική ανάγκη η αποκατάσταση τώρα του παλαιού ΥΧΩΠ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, πρώην υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις της Ν.Δ., εξηγεί το πώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αποφασίσει την ίδρυση αρχικώς Γενικής Γραμματείας και κατόπιν υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

«Ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, μου είχε κάνει την τιμή να με τοποθετήσει τον Νοέμβριο του 1977 υφυπουργό Συντονισμού με αρμοδιότητα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Περιβάλλον και την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Το περιβάλλον είχε αναδειχθεί σε σημαντικό αντικείμενο του υπουργείου από τον προκάτοχό μου και αείμνηστο φίλο Γιάννη Μπούτο, που εφαρμόζοντας το πρωτοποριακό Αρθρο 24 του Συντάγματος του 1975, ψήφισε το Ν.Δ. 360/76 και ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον εξαίρετο επιστήμονα κ. Μαρίνο Γερουλάνο.

Επί των ημερών μου αναπτύχθηκε σημαντική δραστηριότητα στον τομέα αυτό. Αρκεί να σημειώσω τα Π.Δ. για την ίδρυση του θαλασσίου πάρκου Βορείων Σποράδων, καθώς και για τον καθορισμό ζωνών προστασίας στο Δάσος της Δαδιάς (κοντά στο Σουφλί), στο παρθένο δάσος Ροδόπης και στο Μαραθονήσι Ζακύνθου (για τη χελώνα καρέτα-καρέτα). Επίσης, την έγκριση του Ρυθμιστικού Αθηνών, την τελική παραλαβή του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου (του Γραφείου Δοξιάδη) και την εκπόνηση αρκετών ρυθμιστικών σχεδίων (μεταξύ των οποίων και των Χανίων από τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση. Και όλα αυτά με αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, που το συγκαλούσαμε τακτικά υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. (Η παρούσα κυβέρνηση το συγκάλεσε για μοναδική φορά στις 17/8 2007!!!)

Ανεξάρτητος φορέας

Το υπουργείο Συντονισμού ήταν ένα υπερ-υπουργείο την εποχή εκείνη, και με τον συνάδελφό μου Στέφανο Μάνο, που ήταν υφυπουργός Χωροταξίας στο υπουργείο Δημοσίων Εργων διαπιστώσαμε, εκτός από την πολιτική επισκίαση της χωροταξίας από τα δημόσια έργα μέσα στο ΥΔΕ, δυσλειτουργίες και αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των δύο υπουργείων. Ετσι από κοινού εισηγηθήκαμε στον πρωθυπουργό την ίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΥΧΩΠ), με μεταφορά των δικών μου αρμοδιοτήτων και των στελεχών της Ειδικής Γραμματείας από το υπουργείο Συντονισμού στο νέο υπουργείο. Ετσι ιδρύθηκε το νέο υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, με πρώτο υπουργό τον κ. Μάνο. Τότε σχετικά λίγα ευρωπαϊκά κράτη είχαν χωριστά υπουργεία Περιβάλλοντος και η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από την ΕΟΚ. Θεωρώ ότι η επανένταξη του ΥΧΩΠ στο υπουργείο Δημοσίων Εργων ήταν ένα τραγικό σφάλμα, που έγινε υπό την πίεση των εργολάβων και των πολιτικών μηχανικών, με στόχο την τσιμεντοποίηση της Ελλάδος, και ότι η αποκατάσταση του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος αποτελεί τώρα εθνική ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή