Θέλουν Καραμανλή, βλέπουν και Παπανδρέου

Θέλουν Καραμανλή, βλέπουν και Παπανδρέου

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των ισχυρών χωρών που διαθέτουν πολιτική και οικονομική επιρροή στην Ελλάδα προτιμούν την επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή λόγω ιδεολογικής συγγένειας, αλλά και της μέχρι τώρα καλής συνεργασίας και της προσωπικής σχέσης που έχουν αναπτύξει. Αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν πάντως ότι μετά τις πυρκαγιές επικρατεί ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και τα πάντα είναι ανοιχτά. Ετσι, για πρώτη φορά τα τελευταία 3,5 χρόνια, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτό το πρίσμα σχεδιάζουν τον χειρισμό της επόμενης ημέρας σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, τις προτεραιότητες της Ελλάδας στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε., και τον ρόλο της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι διπλωμάτες των πρεσβειών στην Αθήνα αλλά και οι αξιωματούχοι που χειρίζονται τις σχέσεις με την Ελλάδα στα υπουργεία Εξωτερικών, συντάσσουν νέες εκθέσεις στις οποίες εκτός της συνέχειας που θα σηματοδοτούσε η παραμονή Καραμανλή στην εξουσία, αναλύουν και τις πιθανές αλλαγές που θα επιφέρει μια νίκη Παπανδρέου. Αποφεύγουν να κάνουν on the record προβλέψεις -σε ιδιωτικές συνομιλίες κάποιοι περισσότερο επιχείρησαν να εκμαιεύσουν τις εκτιμήσεις του συνομιλητή τους παρά να μοιρασθούν τις δικές τους- αν και βασιζόμενοι στις δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να θεωρούν ως επικρατέστερο νικητή τον σημερινό πρωθυπουργό.

Προσωπικές σχέσεις

Ο Κώστας Καραμανλής επενδύει πολιτικά στις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και τους δημοφιλείς εν ενεργεία συντηρητικούς ηγέτες Μέρκελ και Σαρκοζί, όπως και την αποτελεσματική συνεργασία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το κομμάτι των σχέσεων με τις ΗΠΑ καρπώνεται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει αναπτύξει προσωπική επαφή με την Κοντολίζα Ράις, κυρίως μετά την άσκηση της προεδρίας του Σ.Α. κατά την κρίσιμη περίοδο που ακολούθησε τον πόλεμο του Λιβάνου.

Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σχέσεις με αρκετούς ηγέτες της Κεντροαριστεράς, ενώ θα επενδύσει στη σχέση του με το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ το οποίο έχει καλύτερη εικόνα από το Ρεπουμπλικανικό στην ελληνική κοινή γνώμη που παραμένει έντονα επικριτική της εξωτερικής πολιτικής του Τζορτζ Μπους. Πολιτικά και επικοινωνιακά προσβλέπει στην επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον (ή του Μπαράκ Ομπάμα) και θα αξιοποιήσει τις σχέσεις του με τη Μάντλιν Ολμπράιτ και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Παπαδήμος, Πάγκαλος

Τα δύο υπουργεία που πρωτίστως ενδιαφέρουν τους ξένους συνομιλητές είναι εκ των πραγμάτων αυτά των Εξωτερικών και της Οικονομίας. Στη Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Αλογοσκούφης θεωρούνται σταθερές αξίες. Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Θεμάτων του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος είναι γνωστός για την εμπειρία του, ενώ στον ενδοευρωπαϊκό χώρο έχει πιστωθεί τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της διάσκεψης κορυφής του ’94 στην Κέρκυρα που κατέληξαν στη διεύρυνση των «12» σε «15».

Η ενδεχόμενη τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομίας μιας προσωπικότητας διεθνούς κύρους όπως ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και νυν υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, θα εγγυηθεί τη συνέχιση της αρμονικής συνεργασίας με την Ε.Ε. και την αυξανόμενη ξένη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

ΗΠΑ: Η συγκρατημένη στάση του Κώστα Καραμανλή σε ό,τι αφορά την αγορά οπλικών συστημάτων και η εκ μέρους του προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία δεν έχει ενθουσιάσει την Ουάσιγκτον, που θεωρεί πάντως την Ελλάδα «στρατηγικό» εταίρο στα Βαλκάνια με πολιτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή. Ο Κώστας Καραμανλής έχει ως πρωθυπουργός επισκεφθεί δύο φορές την Ουάσιγκτον (Μάιο ’04 και Μάιο ’05), και είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα πραγματοποιήσει άμεσα και τρίτη επίσκεψη, πριν το ΝΑΤΟ εξετάσει την ένταξη των Σκοπίων.

Αμερικανικές πηγές απέφυγαν να εκφράσουν προτιμήσεις και επέλεξαν να υπογραμμίσουν με έμφαση ότι οι παραδοσιακά στενές σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχισθούν όποιος και αν είναι πρωθυπουργός στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο Γ. Παπανδρέου είναι γνωστός και «αποδεκτός» στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον από τη θητεία του ως υπ. Εξωτερικών, αν και οι οξείς τόνοι που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει εναντίον της κυβέρνησης Μπους έχουν προκαλέσει κάποια δυσφορία.

Ρωσία: Η Μόσχα δεν κρύβει την προτίμησή της στον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει σχέση «ειλικρίνειας». Ρώσοι διπλωμάτες υπογράμμισαν την καλή συνεργασία κατά τη θητεία της Ελλάδας στο Σ.Α. των Ην. Εθνών και σημείωσαν ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτηρίζει «φίλη» την Ντόρα Μπακογιάννη. Μίλησαν με έμφαση για τη «ραγδαία αύξηση της πολιτικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια» και χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως «το μέλος του ΝΑΤΟ με το οποίο διατηρούμε τις στενότερες σχέσεις».

Ο κ. Πούτιν επισκέφθηκε τρεις φορές την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και απάντησε άμεσα στην πρόσφατη έκκληση του Ελληνα πρωθυπουργού που του τηλεφώνησε για να ζητήσει συνδρομή για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Εκτός της εύλογης έμφασης που δίνεται στην ενεργειακή συνεργασία, επισημαίνονται η σχεδόν ταύτιση απόψεων στο Κόσοβο, η «κατανόηση» που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και σε περιφερειακές εστίες τριβών και η καλή συνεργασία στο Κυπριακό, αν και αρμόδιοι αξιωματούχοι ζήτησαν «μεγαλύτερη σαφήνεια» θέσεων από την ελληνική διπλωματία.

Γερμανία: Η Αγκελα Μέρκελ εκτίμησε τη συμβολή του Ελληνα πρωθυπουργού στις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2006 και επέλεξε να του παράσχει ανοιχτή πολιτική στήριξη με την επίσκεψή της στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου, λίγους μήνες πριν από τις ελληνικές εκλογές. «Η καγκελάριος γνωρίζει σε τι περίοδο έρχεται στην Ελλάδα και ο καθένας δικαιούται να εξάγει τα συμπεράσματά του» είχε τονίσει τότε αρμόδιος Γερμανός αξιωματούχος που πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν «πολύ καλή προσωπική σχέση και συμπίπτουν πολιτικά».

Καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες αποτελούν εταίρο στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», οι σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με το SPD έχουν τη σημασία τους και θα φανούν χρήσιμες σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.

Γαλλία: Πέρα από την ιδεολογική συγγένεια ο Κώστας Καραμανλής οικοδομεί και μια καλή προσωπική σχέση με τον Νικολά Σαρκοζί η οποία εγκαινιάσθηκε κατά την επίσκεψη του τότε υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2006, και συνεχίσθηκε όταν ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός στο Μέγαρο των Ηλυσίων πριν από έναν ακριβώς μήνα. «Εχουν κοινές προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την κοινωνία» τόνισε Γάλλος αξιωματούχος που εξήγησε ότι στην αναπτυσσόμενη προσωπική σχέση ανάμεσα στους δυο ηγέτες οφείλεται η απόφαση του Παρισιού να μείνουν στην Ελλάδα περισσότερες ημέρες και να επιχειρούν τα γαλλικά πυροσβεστικά αεροπλάνα, παρότι υπήρχε πιεστικό αίτημα για να σταλούν στη συνέχεια στην Αλγερία. Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας η Ντόρα Μπακογιάννη σχεδιάζει να δει αύριο στο Παρίσι τον Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η βαθιά κρίση ταυτότητας που διέρχεται το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα περιορίζει την αποτελεσματικότητα των διαύλων επικοινωνίας του Γιώργου Παπανδρέου με το κόμμα και τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Για την ασύμμετρη απειλή

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των ξένων πρεσβειών σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του υπ. Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα περί «ασύμμετρης απειλής» είναι ότι τηρούν αποστάσεις και αποφεύγουν βιαστικά συμπεράσματα. «Παρακολουθούμε αυτά που λέγονται περί φυσικών αιτιών, οικονομικών συμφερόντων, και εσωτερικής ή διεθνούς τρομοκρατίας» τονίζουν οι ξένοι διπλωμάτες και παραπέμπουν στις ελληνικές αρχές, περιοριζόμενοι να εκφράσουν την αίσθηση ότι «είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή