Κάποτε τα ψηφοδέλτια είχαν πράγματι λαμπερά ονόματα

Κάποτε τα ψηφοδέλτια είχαν πράγματι λαμπερά ονόματα

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μελίνα Μερκούρη με επτά συμμετοχές στις έντεκα συνολικά μεταπολιτευτικές Βουλές και η Αννα Συνοδινού με έξι βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη αντιστοίχως θέση συμμετοχών γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1974, με ευρισκόμενες στις πρώτες θέσεις τις ενεργές ακόμη πολιτικούς κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και Μαρία Δαμανάκη με εννέα εκλογές και την κ. Φάνη Πετραλιά με οκτώ. Τα δύο όμως διεθνούς ακτινοβολίας ιερά τέρατα της τέχνης που υπηρέτησαν και την πολιτική με έντονη αντιδικτατορική δράση έχουν την ιδιαιτερότητα να κρατούν τα διαχρονικά πρωτεία στην κατηγορία που σήμερα, μάλλον με απαξίωση, αποκαλείται «λαμπερά ονόματα στην πολιτική».

Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω… Δεν θα μπορούσε η Βουλή να εξαιρείται από τον κανόνα! Μια μικρογραφία της κοινωνίας, με τους ικανούς, τους εργατικούς, τους τεμπέληδες, τους καπάτσους, τους ψεύτες, τους άχρηστους, είναι και αυτή. Γιατί λοιπόν στο ίδιο το σύστημα αξιών να λείπουν τα «λαμπερά ονόματα» και οι light υποψηφιότητες; Ευρύτατα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, επιτυχημένα στον επαγγελματικό τους χώρο, δεν είναι διόλου κακό να θέλουν να κατέβουν στην πολιτική είτε τα κόμματα να τους αναζητούν. Το ανησυχητικό όμως είναι, ποια είναι πλέον τα κριτήρια επιλογής των προσώπων αυτών, γιατί από τα «λαμπερά ονόματα» που έπεσαν από αρκετά κόμματα στην προεκλογική πασαρέλα για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, προκύπτει απλώς μια αγωνιώδης προσπάθεια εντυπωσιασμού με μπαγιάτικα όμως υλικά, ένα τέχνασμα να φωτιστεί μια σταθερά γκρίζα απόχρωση που αποπνέει σήμερα η πολιτική και αποτρέπει τον μέσο πολίτη.

Το λαμπερό βρίσκεται πολύ κοντά στο διάττον και όπως δείχνει η κοινοβουλευτική στατιστική με ελάχιστες εξαιρέσεις τα περισσότερα «λαμπερά πρόσωπα» σπανίως ξεπερνούν τις δύο κοινοβουλευτικές θητείες, με εξαίρεση την κατηγορία των δημοσιογράφων. Πάντα κατά τη στατιστική, το σύνολο των δημοσιογράφων και εκδοτών που αναδείχθηκαν στις μεταπολιτευτικές Βουλές ήσαν περί τους 55-60 και των παντός είδους καλλιτεχνών περί τους είκοσι. Τα λαμπερά ονόματα της πρώτης μεταπολιτευτικής Βουλής ήταν η Αννα Συνοδινού και οι δημοσιογράφοι Β. Βασιλείου και Τ. Λαμπρίας, ο πρωταθλητής Ελλάδος στο τριπλούν Νικ. Αναγνωστόπουλος, αλλά και η εκδότρια της «Κ» Ελένη Βλάχου. Το 1977 η Μελίνα με το ΠΑΣΟΚ και με το ΚΚΕ ο Λυκ. Καλλέργης, ενώ με το ίδιο κόμμα το 1981 η Αιμιλία Υψηλάντη και η Νόρα Κατσέλη με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο «φτερωτός γιατρός» και σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος. Το 1985 ο Μίκης Θεοδωράκης με το ΚΚΕ και μετέπειτα με τη Ν.Δ.

Ηθοποιοί

Ηδη από τις αρχές του ’80 τα λαμπερά πρόσωπα άρχισαν να περνούν από το μετερίζι των δημοτικών συμβουλίων στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ οι αλλεπάλληλες εκλογές του 1989-90 έφεραν μαζικά καλλιτέχνες στη Βουλή – Ελένη Ανουσάκη, Μάρω Κοντού, Στ. Ληναίος, Εύα Κοταμανίδου. Με εξαίρεση την κ. Ανουσάκη που έβγαλε τέσσερις θητείες, η κ. Κοντού ως πρώτη επιλαχούσα στις τρεις τελευταίες εκλογές έκανε ισάριθμες μικρές θητείες αντικαθιστώντας αποχωρήσαντες βουλευτές για διάφορους λόγους. Οι υπόλοιποι χάθηκαν όπως εμφανίστηκαν, ενώ άκρως αθόρυβες ήταν οι θητείες της κ. Νάνας Μούσχουρη το 1994-99 και του κ. Στ. Ξαρχάκου (2000-2004) στην Ευρωβουλή.

Με εξαίρεση την κατηγορία των δημοσιογράφων, αρκετοί από τους οποίους υπουργοποιήθηκαν στις κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων, μόνον η κ. Ελένη Κούρκουλα μετέσχε στην κυβέρνηση Σημίτη ως υφυπουργός Παιδείας, αλλά ήταν τόσο αθόρυβη που χαρακτηρίστηκε ως ανύπαρκτη.

Αλλά και από τον χώρο του αθλητισμού είχαμε λαμπερά ονόματα: ο πρωταθλητής στα 400 μ. κ. Παν. Ψωμιάδης, ο πρωταθλητής δρόμων κ. Γ. Κατσιμπάρδης, ο πρωταθλητής κολύμβησης και πόλο βουλευτής Μαγνησίας Ι. Αντωνόπουλος, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού κ. Σοφία Σακοράφα το 2000 για μικρή μόνο θητεία, ο Παν. Φασούλας, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις ύψος και στα 100 μ. μετ’ εμποδίων κ. Ελενα Κουντουρά στις τελευταίες εκλογές, είναι μερικά από αυτά.

Και στην παρούσα προεκλογική περίοδο, όπως και του 2004 παίζεται ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο με τα λαμπερά πρόσωπα. Το τι απέδωσαν για τις περιφέρειές τους υπηρετώντας στην τελευταία Βουλή πρόσωπα όπως οι κ. Αντζελα Γκερέκου, Ελενα Ράπτη, Γ. Βασιλείου, Ελενα Κουντουρά θα το αποφασίσουν οι πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες – πάντως για το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ ήταν μάλλον αθόρυβες και ίσως δειλές παρουσίες. Πιο αξιόλογες και πιο δυναμικές ήταν των δημοσιογράφων που όντας σε πολυπληθείς περιφέρειες θα συμπιεστούν με τον εκλογικό νόμο.

Αρκετά πλέον χρόνια τώρα, οπωσδήποτε δύο δεκαετίες, η πολιτική στη χώρα μας περνάει μεγάλη κρίση. Είναι η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας των κομμάτων, η δομή και η οργάνωσή τους, η ίδια η απαξίωση του Κοινοβουλίου και η μετάθεση του κέντρου βάρους παραγωγής πολιτικής στα κομματικά γραφεία και παραμάγαζα, η δράση των διαπλεκομένων που αποτρέπουν το ενδιαφέρον στην πολιτική. Γι’ αυτό και η καταφυγή σε τόσα «λαμπερά ονόματα» που και αυτά δεν ήταν όπως κάποτε.

Τηλεστάρ

Ηδη οι τηλεοπτικοί «αστέρες» και ηθοποιοί που κατέρχονται -Νατάσα Ράγιου, Γιώργος Λιάγκας, Τζοβάνα Φραγκούλη, Γιάννης Βούρος, Λουκία Παπαδάκη- αντιμετωπίζονται με πικρόχολα σχόλια έχοντας συνδεθεί με τηλεοπτικές φούσκες. Ο τηλεοπτικός μεγαλοβιομήχανος Αμυράς μάλλον θα εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στο οποίο επίσης φιλοξενείται η ωραιότατη συνδικαλίστρια κ. Λίλα Καφαντάρη, ενώ από το ψηφοδέλτιο του Περισσού μετακόμισε σε «πράσινα» εδάφη η άλλοτε δόξα του κινηματογράφου κ. Αννα Φόνσου.

Στο λυκόφως της καλλιτεχνικής της καριέρας η πρώην βαρώνη κ. Βίκυ Λέανδρος δεν πρόφτασε να δοκιμαστεί στον δημοτικό στίβο του Πειραιά και σπεύδει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι Βασίλης Λέκκας (ΚΚΕ), Κ. Τουρνάς (Ν.Δ.), Εφη Σαρρή (ΛΑΟΣ) είναι οι αοιδοί που συμπληρώνουν το «λαμπρό πάνελ» και αυτών των εκλογών. Πόσοι θα εκλεγούν; Ούτε οι μισοί, όπως δείχνει η διαχρονική στατιστική. Ομως το καμπανάκι για τη μοίρα της ίδιας της πολιτικής έχει χτυπήσει προ πολλού. Και τα κόμματα, κουρασμένα, δεν πράττουν τίποτε για να τραβήξουν λαμπερά μυαλά στην πολιτική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή