Οι δύσκολες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι δύσκολες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν τα έργα του μετρό και το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι για να καταδείξει το έργο της κυβέρνησης για την «καθημερινότητα» των πολιτών, προφανώς δεν φανταζόταν ότι αυτή η καθημερινότητα θα γινόταν πύρινος όλεθρος για δεκάδες πολίτες, εκατομμύρια στρέμματα γης. Αλλωστε, τίποτε δεν έδειχνε ότι μπορεί να ανακόψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εκλογική νίκη. Ηταν τέτοια η βεβαιότητα, που το Μέγαρο Μαξίμου προκήρυξε τις εκλογές ενώ καιγόταν, για δεύτερη φορά εφέτος, η Πεντέλη και γνώριζε την πιθανή αναθέρμανση της υπόθεσης των ομολόγων με το πόρισμα Ζορμπά. Η «φωνή και το πρόσωπο» δε της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έβγαινε εκτός μάχης, ως πολιτευτής στο υπόλοιπο Αττικής.

Αυτά, βέβαια, μέχρι τις 18.00 της Παρασκευής 24 Αυγούστου, όταν ο κ. Ρουσόπουλος αρχίζει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς εκτός από την Πελοπόννησο και την Εύβοια οι φλόγες «ζώνουν και το Μαξίμου». Με υπηρεσιακό εκπρόσωπο Τύπου και υπουργό Εσωτερικών, η κυβέρνηση βιώνει τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Αργά το βράδυ, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επικοινωνεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και συμφωνούν να κατέβουν στη δοκιμαζόμενη Ζαχάρω, άμεσα.

Η εικόνα του πύρινου εφιάλτη αλλά και η ιδία άποψη που αποκτούν για τη σύγχυση που επικρατεί στον κρατικό μηχανισμό προκαλεί σοκ στον Κ. Καραμανλή και στους Γιώργο Σουφλιά, Θ. Ρουσόπουλο και Γιάννη Αδριανό που τον συνοδεύουν. Οι επιτόπου συσκέψεις μοιάζουν τυπική διαδικασία, αφού η εικόνα είναι συγκεχυμένη, και το μεσημέρι ο πρωθυπουργός επιστρέφει στο Μαξίμου, όπου και πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις.

Διαχείριση της κρίσης

Το επιτελείο του Μαξίμου -ο Γ. Σουφλιάς από την αρχή- και στη συνέχεια οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας δημιουργούν την ομάδα διαχείρισης κρίσης, με τον Γ. Αλογοσκούφη να πηγαινοέρχεται στο πρωθυπουργικό Μέγαρο μεταξύ συσκέψεων με τους επιτελείς του για τα μέτρα ενίσχυσης των πυροπαθών και τον Β. Μαγγίνα να παρουσιάζει τι μπορεί να προσφέρουν οι οργανισμοί υπό την εποπτεία του. Ηδη από το πρωί του Σαββάτου, και ενώ διατυπώνονταν φόβοι (που δυστυχώς επαληθεύτηκαν) ότι οι νεκροί θα υπερβούν τους 60, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχε αρχίσει η διαχείριση της επόμενης ημέρας. Μπορεί, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, «η μπάλα να έχει χαθεί στις πυρκαγιές», όμως οι επιτελείς του Κ. Καραμανλή δεν θα έπεφταν αμαχητί. «Η οργή των πολιτών θα πέσει στους εμπρηστές» σημείωνε στην «Κ», το ίδιο Σάββατο, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Το «σύνθημα» δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: τόσες πολλές εστίες, την ίδια ώρα σε τόσο διαφορετικά σημεία, δεν μπορεί να είναι τυχαίες, είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, μείζον θέμα συζήτησης εκείνες τις ώρες, παράλληλα με τις σε πλήρη εξέλιξη πυρκαγιές, ήταν η «δοσολογία» κινδύνου που θα περιείχε η ομιλία του Κ. Καραμανλή. Συμφωνείται να τεθούν ερωτήματα προς την κοινή γνώμη αλλά, όπως λέει, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «μέχρις εκεί».

Ο πρωθυπουργός με συναισθηματικά φορτισμένους τόνους προχωρά σε μία δραματική έκκληση για συστράτευση όλων ώστε να αντιμετωπισθούν οι πυρκαγιές, δεσμεύεται για μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων αλλά και των πυροσβεστών και, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι «ελέγχεται πολιτικά η κατάσταση».

Ωστόσο, η Κυριακή αποδεικνύεται ακόμη πιο σκληρή, ιδίως για τους κατοίκους σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Χωριά εκκενώνονται, θύματα ανευρίσκονται συνεχώς, η λίστα των νεκρών μεγαλώνει, τα τηλεοπτικά κανάλια να εμφανίζονται ως να έχουν αναλάβει τον συντονισμό της κατάσβεσης. Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου οι Γ. Αλογοσκούφης, Β. Μαγγίνας, Ευ. Μπασιάκος, Αθ. Νάκος και Γ. Κωνσταντόπουλος, κατά την οποία εξειδικεύονται τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες πέφτει στο κενό. Στο άλλο «μισό» των τηλεοπτικών δεκτών, η τραγωδία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Περίπου στις δύο μετά το μεσημέρι της Κυριακής, πραγματοποιείται νέος κύκλος αγωνιωδών τηλεφωνημάτων. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και «αν φτάσει στην Ολυμπία θα χάσουμε τις εκλογές». Ο Β. Πολύδωρας δέχεται, εκτός από τα τηλεφωνήματα τοπικών βουλευτών και αρχόντων, τις κλήσεις του Μαξίμου και του Γ. Σουφλιά που του ζητούν να επικεντρωθεί στον αρχαιολογικό χώρο. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Οι εγκαταστάσεις σώζονται την τελευταία στιγμή, η πρώτη δήλωση του Γ. Βουλγαράκη που βρέθηκε επιτόπου για «κάποια καμένα δέντρα» προκαλεί αντιδράσεις και η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε κατάσταση νευρικού κλονισμού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται νέα απογευματινή σύσκεψη, ενώ έχει ήδη αποφασισθεί να αποσυρθεί από το προσκήνιο ο υπουργός Δημ. Τάξεως και να αναλάβει ενεργό ρόλο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο Ευ. Μεϊμαράκης. Πλην, όμως, η σύσκεψη είναι επιχειρησιακή και έτσι ο Βύρων Πολύδωρας είναι παρών, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει και επίσημα τη συζήτηση για τις ασύμμετρες απειλές. Το θέμα θέτει η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με «πολιτικούς όρους» όπως επιμένουν συνεργάτες της, υπό την έννοια ότι «με μικρό κόστος, όσοι βάζουν φωτιές, προκαλούν μείζονα ζημία στη χώρα». Στην ίδια σύσκεψη, αποφασίζεται να εμφανιστούν στα «καμένα» ο στρατός και η αστυνομία, ώστε αφενός να δοθεί η αίσθηση ότι το κράτος -έστω και αργά- είναι παρόν, αφετέρου να βοηθηθούν οι πληγέντες και να προστατευθούν περιουσίες από το πλιάτσικο.

Στο τέλος της σύσκεψης η υπουργός Εξωτερικών ομιλεί με δημοσιογράφους για την ασύμμετρη απειλή. Οχι όμως μπροστά στις κάμερες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ότι «θα πάρει το θέμα πάνω της», καθώς σχετικές διαφωνίες διατύπωναν οι Γ. Σουφλιάς και Ευ. Μεϊμαράκης. Ερχεται, όμως, λίγη ώρα μετά ο Βύρων Πολύδωρας και ερωτώμενος σχετικά θέτει και επίσημα τις «ασύμμετρες απειλές» στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, τα δημοσιογραφικά γραφεία βοούσαν από τις φήμες για απόπειρες εμπρησμών κοντά σε στρατιωτικές μονάδες αλλά και για τον στρατό που είναι έτοιμος να «βγει». Την ίδια ώρα ανακαλούνται όλοι οι άνδρες της αστυνομίας και ξεκινούν πολυπληθείς περιπολίες στα πεζοδρόμια και τα παρτέρια των αστικών κέντρων.

Το μη τυχαίο των πυρκαγιών αρχίζει να οριοθετείται, πάλι μέσω διαρροών. «Δεν μπορεί να είναι τυχαίες καθώς μπήκαν κοντά στη Μεγαλόπολη και το Αλιβέρι (μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ)» επέμενε μέχρι και πριν από 48 ώρες συνεργάτης του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, η εικόνα από τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν ζοφερή, ενώ ο Β. Πολύδωρας ενημέρωνε το υπουργικό συμβούλιο ότι «οι πιλότοι έχουν φθάσει ήδη στα όρια αντοχής τους».

Επιστράτευση Ρουσόπουλου

Τη Δευτέρα, 27 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός έχει τηλεφωνικές συζητήσεις και αποφασίζεται η επιστράτευση του Θ. Ρουσόπουλου. Μπαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και επανέρχεται ως εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής επισκέπτεται το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου στη σύσκεψη συμμετέχουν και οι επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, εντείνοντας έτσι την παραφιλολογία για τις ασύμμετρες απειλές.

Ακολουθεί νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου αποφασίζεται η επικοινωνιακή «αποστρατεία» του κ. Β. Πολύδωρα αλλά και του αρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Κόη. Το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά συντονιστή της κρίσης και, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι πέφτει και το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, νυν υποψηφίου Επικρατείας της Ν.Δ., Παναγιώτη Χηνοφώτη! Εν τέλει τον ρόλο αναλαμβάνει ο Π. Φούρλας, υπό την πολιτική επιστασία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που εγκαθίσταται στις πληγείσες περιοχές.

Το ίδιο απόγευμα, ο Θ. Ρουσόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ ήδη η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει 3.000 ευρώ, με μία υπογραφή, στους πληγέντες. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ανακτούν την πολιτική πρωτοβουλία.

Από την Τετάρτη, η κυβέρνηση θέλησε να κλείσει το θέμα των «ασύμμετρων απειλών», αφού και οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως εξέρχεται σε μεγάλο βαθμό αλώβητη από την κρίση. Εφεξής το βάρος θα δοθεί στην «επόμενη ημέρα» και στις προσπάθειες του μηχανισμού για την παροχή αρωγής προς τους πυρόπληκτους, με τον πρωθυπουργό πάντοτε σε πρώτο πλάνο. Εστω κι αν η, ομολογουμένως αυτονόητη ανάγκη για άμεση συνδρομή στους πληγέντες, οδηγεί και στον εύκολο πλουτισμό ορισμένων επιτήδειων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή