«Χρειαζόμαστε πιο σύγχρονο και λειτουργικό κράτος»

«Χρειαζόμαστε πιο σύγχρονο και λειτουργικό κράτος»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη κρίση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο «άλλαξαν σε πολλά» τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως τονίζει ο ίδιος στην «Κ», στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και ύστερα από την πρωτοφανή καταστροφή που έπληξε τη χώρα.

Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι τα βασικά διδάγματα που προέκυψαν από αυτές τις κρίσιμες ώρες «ενισχύουν τη βεβαιότητά του ότι οι μεταρρυθμίσεις για ένα πιο σύγχρονο κράτος, πιο γρήγορο, πιο λειτουργικό, πιο αξιόπιστο πρέπει να προχωρήσουν πολύ πιο βαθιά». Στο πλαίσιο αυτό κάνει γνωστό ότι σκέφτεται τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος και γενικότερα τη συγκρότηση ενός πιο σφικτού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος. Επισημαίνει ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές» και προσθέτει ότι δεν τον ενδιαφέρει η εικόνα και πως κύριο μέλημά του είναι «συγκεκριμένα μέτρα με γρήγορα αποτελέσματα». Δεσμεύεται επίσης ότι δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της καταστροφής.

Αναφερόμενος στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας, εκτός από την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, αναδεικνύει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην παιδεία. Για το πρώτο σημειώνει ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά θα γίνει ενοποίηση ταμείων, θα εξορθολογισθούν οι αναπηρικές συντάξεις και θα αποσαφηνιστεί το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τονίζει δε ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει η κυβέρνηση σε αύξηση ορίων ηλικίας ή σε μείωση των συντάξεων. Στην παιδεία, προτεραιότητες θα είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά και οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είδα τον τρόμο στα μάτια των ανθρώπων

Τον τρόμο που είδε στα μάτια των ανθρώπων, οι οποίοι απειλούνταν από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ξεχωρίζει ο πρωθυπουργός απ’ όσα έζησε όταν μετέβη στον τόπο της τραγωδίας. «Αυτή η στιγμή», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του, «μου γεννά την υποχρέωση να γίνουμε όλοι μας ακόμη πιο αποφασιστικοί σε όσα θα πρέπει να αλλάξουν για να πάει μπροστά η πατρίδα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή