Παπανδρέου: Τριτοκοσμική μπανανία η Ελλάδα

Παπανδρέου: Τριτοκοσμική μπανανία η Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, και μάλιστα με εκφράσεις που μοιάζουν να καθιστούν πλέον αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία θα μπορούσε να προκύψει ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών, εξαπέλυσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Εκφράζοντας και πάλι τη βεβαιότητά του ότι εκείνος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας από τις 17 Σεπτεμβρίου, καταλόγισε στη Ν.Δ. «ανικανότητα, κομματισμό και αναξιοπρέπεια», ενώ για πρώτη φορά παρομοίασε την Ελλάδα με «τριτοκοσμική μπανανία» δεσμευόμενος ότι εκείνος θα επαναφέρει πλήρως την εικόνα της χώρας στην κατάσταση που την άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους δυνάμει ψηφοφόρους του, ο κ. Παπανδρέου έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί σε όσους «πίστεψαν στον εκσυγχρονισμό που έφερε ο Κώστας Σημίτης», αλλά και όσους, όπως είπε, «ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια και είδαν τη διαφθορά να μεγαλώνει σε μια σεμνή και δήθεν ταπεινή διακυβέρνηση».

Η ομιλία έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης και λόγω της επετείου της 3ης Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε από τις πρώτες αποστροφές του αυτή την «ιστορική διασύνδεση» μιλώντας για «μια ελπίδα που γεννιέται ξανά 33 χρόνια μετά» και συγκρίνοντας την πρόσφατη τραγωδία στην Πελοπόννησο με αυτήν την Κύπρου το 1974, που οδήγησε τον πατέρα του στη «διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου».

Στη συνέχεια και αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, ισχυριζόμενος ότι «μίκρυναν την Ελλάδα» και «πλήγωσαν τη Δημοκρατία μας. Δεύτερη ευκαιρία για τον κ. Καραμανλή σημαίνει χαμένη ευκαιρία και κατήφορος για την πατρίδα» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, προεξοφλώντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα την έχει, διότι δεν του αξίζει».

Για όσους, πάντως, άκουσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ομιλία του σηματοδότησε την απαρχή μιας ύστατης προσπάθειας πλήρους αποδόμησης του αντιπάλου του, την οποία είναι βέβαιο θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες. Η τακτική αυτή, ωστόσο, όπως παρατηρούσαν πολιτικοί παρατηρητές, ενέχει προφανώς και το ρίσκο της προσωπικής πολιτικής τύχης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι θα είναι πολύ δύσκολο πλέον να αιτιολογήσει στις 17 Σεπτεμβρίου τυχόν ήττα του στις εκλογές.

Τον πήχυ της επιτυχίας του κ. Παπανδρέου δεν είναι τυχαίο ότι έθεσε άλλωστε και ο κ. Κ. Κουλούρης. Εκφράζοντας με διπλωματικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές είπε με νόημα είναι ότι «δεν δικαιούμαστε να χάσουμε από αυτή την τραγική κυβέρνηση, διότι τότε θα έχουμε όλοι ευθύνες απέναντι στον τόπο και στους αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή