Ντιμπέιτ με ασφυκτικούς όρους

Ντιμπέιτ με ασφυκτικούς όρους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατική είναι η προετοιμασία των πολιτικών αρχηγών ενόψει της αυριανής διακαναλικής τηλεοπτικής τους αναμέτρησης, έστω κι αν αυτή θα πραγματοποιηθεί για μία ακόμη φορά υπό «ασφυκτικούς» όρους. Στις 9 το βράδυ, από το Μέγαρο της ΕΡΤ, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί (Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλ. Αλαβάνος, Γ. Καρατζαφέρης και Στ. Παπαθεμελής) θα κληθούν στις περίπου 3 ώρες του debate να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίζονταν έως αργά χθες το βράδυ για τις τελευταίες λεπτομέρειες ενώ οι έξι θεματικές ενότητες επί των οποίων θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί βασίζονται στις αντίστοιχες του 2004: εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, κοινωνική πολιτική, δημόσια διοίκηση, παιδεία και γενικά πολιτικά ζητήματα. Τη δημοσιογραφική ομάδα απαρτίζουν οι Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ), Αλ. Παπαχελάς (ΣΚΑΪ), Ολγα Τρέμη (Mega), Ελλη Στάη (Alpha), Ν. Ευαγγελάτος (ANT1), Ν. Χατζηνικολάου (Alter) και Αιμ. Λιάτσος (Star), ενώ μέχρι αργά χθες δεν είχε αποφασισθεί ποιος θα αναλάβει το ρόλο του συντονιστή.

Τα επιτελεία των κομμάτων τελούν σε εγρήγορση, διερευνώντας πιθανές ερωτήσεις και προετοιμάζοντας τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί όχι μόνον σε όσα θα απαντήσεις αλλά και στη συνολική εικόνα που θα εκπέμψουν προς το κοινό.

Ο κ. Καραμανλής θα επιμείνει στη γραμμή που χάραξε κατά τη διαχείριση της κρίσης με τις πυρκαγιές. Θα εμφανιστεί περισσότερο ως πρωθυπουργός της χώρας και ολιγότερο ως πολιτικός αρχηγός. Θα υπεραμυνθεί όλων όσα έγιναν «σε τριάμισι μόλις χρόνια», ενώ θα υπάρξει και η παραδοχή ολιγωριών σε συγκεκριμένους τομείς. Βασικός στόχος του κ. Καραμανλή θα είναι να διατηρήσει την εικόνα υπεροχής έναντι του βασικού του αντιπάλου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και ταυτόχρονα να εμφανιστεί ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία ως η «ήρεμη δύναμη, που εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά για το μέλλον». Υπό την έννοια αυτή, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, παρά την κριτική που θα δεχθεί. Ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα τηλεοπτικά debate, είναι ότι για πρώτη φορά ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί ως κυβερνήτης να κάνει απολογισμό για πράξεις και παραλείψεις του.

Στον αντίποδα, ο κ. Παπανδρέου, που επιμένει να ζητεί τουλάχιστον μία ακόμη τηλεοπτική «μονομαχία» με τον πρωθυπουργό, θα επιχειρήσει να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ. Θα εμφανιστεί έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα και γνώστης των θεμάτων και των αριθμών και στο επιτελείο του, υπό τον Π. Γερουλάνο, το βάρος πέφτει στην αποφυγή των αστοχιών του 2004. Εντελώς διαφορετικό είναι και το μοντέλο που ακολουθείται σε σχέση με την προηγούμενη φορά, όταν στον κ. Παπανδρέου είχαν δοθεί έτοιμες -σχεδόν- απαντήσεις, γεγονός που «αποτυπώθηκε» στον τηλεοπτικό φακό. Οπως δηλώνεται, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει άριστα τα θέματα και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για «σκονάκια». Ο κ. Παπανδρέου αναμένει να δεχθεί και ο ίδιος βέλη από τα μικρότερα κόμματα, κυρίως από το ΚΚΕ, αλλά η επιλογή του θα είναι να επιμείνει στον «μονομέτωπο» αγώνα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας το δίλημμα επιλογής κυβερνήτη. Προς τούτο, θα επαναφέρει στο τραπέζι τη σκληρή κριτική για τα θέματα των ομολόγων των «κουμπάρων» και -κυρίως- των πυρκαγιών.

«Δεν ήθελα να τους φέρω ξανά σε δύσκολη θέση, το αρνήθηκαν ως κυβέρνηση το 2004» ήταν η αιχμηρή απάντηση του κ. Ρουσόπουλου στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών, προσθέτοντας ότι ο εναπομείναν χρόνος μέχρι τις κάλπες δεν επαρκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή