Τηλεμαχία με πολύ μικρές προσδοκίες

Τηλεμαχία με πολύ μικρές προσδοκίες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών, αρχίζει στις 9 μ.μ. απόψε, με το άγχος των κομματικών επιτελείων να επικεντρώνεται όχι μόνον σε όσα ακουστούν αλλά και στη συνολική «εικόνα» που θα εκπεμφθεί, κυρίως από τους δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

Σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που κάθε άλλο παρά ευνοεί τον διάλογο, έξι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις έξι δημοσιογράφων, χωρίς όμως τη δυνατότητα σχολιασμού και ουσιαστικής αντιπαράθεσης. Οι κ. Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλέκος Αλαβάνος, Γιώργος Καρατζαφέρης και Στέλιος Παπαθεμελής απαρτίζουν το πολυπληθέστερο πάνελ πολιτικών αρχηγών στη σύντομη ιστορία των ελληνικών τηλεμαχιών, που είχαν ξεκινήσει ως μονομαχία των δύο διεκδικητών το 1996 για να φθάσουν το 2004 στην παράλληλη παρουσία πέντε πολιτικών αρχηγών. Απέναντί τους θα βρεθούν έξι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, με τους ισχύοντες όρους, θα μπορέσουν να απευθύνουν μόλις μία ερώτηση σε κάθε πολιτικό αρχηγό, δίχως μάλιστα να μπορούν να επανέλθουν, αν δεν καλύφθηκαν, ή να σχολιάσουν την απάντηση που έλαβαν. Ερωτήσεις θα απευθύνουν οι Ολγα Τρέμη (Mega), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Νίκος Χατζηνικολάου (Alter), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Ελλη Στάη (Alpha) και Αλέξης Παπαχελάς (ΣΚΑΪ), ενώ, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ τους, ρόλο συντονιστή, χωρίς να υποβάλλει ερωτήσεις, θα έχει η Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ).

Σύμφωνα με την, άτυπη, κλήρωση που πραγματοποιήθηκε, την πρώτη ερώτηση, σχετικά με τη δημόσια διοίκηση, θα υποβάλει προς τον πρωθυπουργό ο κ. Παπαχελάς.

Οι άλλες πέντε ενότητες επί των οποίων θα κληθούν να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι εξωτερική πολιτική, παιδεία, οικονομία, κοινωνική πολιτική, γενικά πολιτικά ζητήματα.

Οι δημοσιογράφοι θα έχουν 30 δευτερόλεπτα για να αναπτύξουν την ερώτησή τους και οι πολιτικοί αρχηγοί ενάμισι λεπτό για να απαντήσουν και να κερδίσουν τις εντυπώσεις του εκλογικού σώματος. Ενδεχόμενο απευθείας αντιπαράθεσης αποκλείεται, εκτός αν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίσουν να παραβούν το ασφυκτικό πλαίσιο που οι ίδιοι έθεσαν.

Οι προετοιμασίες σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είναι εντατικές. Στόχος του κ. Καραμανλή είναι να ενισχύσει την εικόνα του ήπιου και σοβαρού κυβερνήτη που αρνείται την οξύτητα. Στον αντίποδα, ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να ενισχύσει την αίσθηση της κοινής γνώμης ότι είναι έτοιμος πρωθυπουργός. Τον τόνο θα δώσουν και οι τοποθετήσεις των μικρότερων κομμάτων που μάχονται και μεταξύ τους.

Ως προς τον νικητή; Αυτός θα περιμένει τις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή