«Η Εκκλησία δεν αναμειγνύεται»

«Η Εκκλησία δεν αναμειγνύεται»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις προκειμένου να αρθούν τυχόν παρεξηγήσεις έσπευσε να δώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος από τις ΗΠΑ περί της ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου πίσω από τις πυρκαγιές που ως στόχο έχει την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας εν όψει των εκλογών. Χθες ο εκπρόσωπός της, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ο οποίος ήδη από τη Δευτέρα κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις προσωπικές εκτιμήσεις του κ. Χριστόδουλου, τόνισε ότι η Ιεραρχία δεν συμμετέχει ούτε αναμειγνύεται «σε κομματικές υποθέσεις ιδίως προεκλογικά». Αξίζει να σημειωθεί πως και στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Χριστόδουλος «εννοούσε την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών στις πυρόπληκτες περιοχές». Η θέση του Αρχιεπισκόπου είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ενόχληση σε πολλούς Αρχιερείς, οι οποίοι διατύπωναν ανεπισήμως την ανησυχία τους από μια πιθανή εμπλοκή της Εκκλησίας στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις των κομμάτων.

«Μπορεί να εκφράζουμε τον υπόλοιπο καιρό κάποια άποψη, αλλά όχι σε προεκλογική περίοδο. Ποτέ και σε καμία περίπτωση αποκλειστικά και υπέρ ενός κόμματος» επισήμανε ο Μητροπολίτης κ. Ανθιμος και πρόσθεσε: «Είμαστε εκτός κομματικής αντίληψης και αν κάποιες φορές εκφράζουμε μιαν άποψη το κάνουμε με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Τρέφουμε εκτίμηση προς όλο τον πολιτικό κόσμο αδιακρίτως, γιατί είμαστε υπεράνω κομμάτων». Ειδικότερα για το ζήτημα των πυρκαγιών, ο Θεσσαλονίκης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να πούμε ποιοι φταίνε, δεν αναμειγνυόμεθα. Απλά ευχόμαστε να βρεθούν». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πολλοί αρχιερείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θέση που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εκτιμήσεις του κ. Χριστόδουλου για τα αίτια των πυρκαγιών. «Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος με υπομονή και κουράγιο δίνει τη μεγάλη μάχη κατά του καρκίνου, είναι φυσικό όντας στις ΗΠΑ να μην έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα και οι όποιες δηλώσεις του να είναι έντονα συναισθηματικά φορτισμένες» σχολίαζε συνοδικός Μητροπολίτης, για να προσθέσει: «Ο Θεσσαλονίκης έκανε το αυτονόητο. Προστάτευσε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία από την εμπλοκή όλων μας στις κομματικές επιδιώξεις της προεκλογικής περιόδου». Πάντως, συνοδικοί κύκλοι άφηναν να εννοηθεί πως η άποψη του κ. Χριστόδουλου οφείλεται σε «λανθασμένη πληροφόρηση από πρόσωπα του ευρύτερου περιβάλλοντός του και εξωθεσμικούς παράγοντες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία». Στο μεταξύ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε χθες πως 861 τρίτεκνες οικογένειες της Θράκης θα λάβουν το διμηνιαίο επίδομα που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου από το 1999. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί τους επόμενους δύο μήνες ξεπερνάει τις 190.000 ευρώ, ενώ στόχος της Ιεράς Συνόδου είναι να αποτελέσει κίνητρο για τη μείωση της υπογεννητικότητας στην ακριτική περιοχή, αλλά και στήριξη των οικογενειών που αποκτούν τρίτο παιδί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή