Πειστικό το δίλημμα Καραμανλή

Πειστικό το δίλημμα Καραμανλή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο βασικός στόχος που επιδίωξε να πετύχει ο Κ. Καραμανλής στο debate των πολιτικών αρχηγών επετεύχθη: Εθεσε με τρόπο επιτακτικό και έντονο το δίλημμα της επικείμενης αναμέτρησης και ζήτησε καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν κατά την πρώτη διακυβέρνηση της Ν.Δ.». Τη διαπίστωση αυτή συνυπογράφουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής απέφυγε σκοπέλους και λάθη που θα μπορούσαν να κρίνουν τις εντυπώσεις και πέρασε σχετικώς ανώδυνα από τις πολιτικές συμπληγάδες των πυρκαγιών και των καταστροφικών συνεπειών τους για τη χώρα. Αλλωστε, παρά τη φορτισμένη συγκυρία, το θέμα των πυρκαγιών δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της αναμέτρησης των αρχηγών. Το επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την κριτική που ασκήθηκε χθες στον κ. Καραμανλή από μερίδα του Τύπου, περί «εξασθενημένου» δυναμισμού, σε σχέση με προηγούμενες τηλεοπτικές του εμφανίσεις. «Στη δεδομένη συγκυρία, ο πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν λόγο να εκπέμψει ένα ηγετικό προφίλ που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αλαζονεία. Εμφανίστηκε σταθερός στις θέσεις του και απέφυγε πεισματικά να διολισθήσει στον λαϊκισμό και την οξύτητα» εκτιμά κορυφαίο στέλεχος, προσθέτοντας ότι ήταν σωστή η στόχευση του πρωθυπουργού να εμφανιστεί μετριοπαθής και χαμηλών τόνων προκειμένου να προσελκύσει τους αναποφάσιστους που είναι υπέρμαχοι του πολιτικού πολιτισμού. Αντιστοίχως, για τον κ. Παπανδρέου, οι επιτελείς της Ν.Δ. θεωρούν ότι δεν πέτυχε να εκφράσει το δικό του όραμα και ότι εξέπεμψε άγχος στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογεί διαρκώς εναντίον των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού.

«Η αυτοκριτική και η παραδοχή λαθών και παραλείψεων ενισχύει την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού», λένε οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή και αναφέρουν ως παραδείγματα την απάντησή του στο ερώτημα για την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. περί αύξησης των κονδυλίων του ΑΕΠ για την παιδεία στο 5%. Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών ως προς την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με τα παρατεταμένα επεισόδια του προηγούμενου χρόνου και ιδιαίτερα σε σχέση με την αναφορά του περί «ταραξιών». Ορισμένοι θεωρούν ότι ορθώς έδωσε τη συγκεκριμένη απάντηση και ορθώς απάντησε εμμέσως στον πρόεδρο του ΣΥΝ, αποσαφηνίζοντας ότι δεν εννοεί τους φοιτητές και ότι μιλάει για ταραξίες που επί ένα χρόνο έκαιγαν το κέντρο της Αθήνας. Αυτό, λέγεται, άγγιξε τους πολίτες που κινούνται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Επιπρόσθετα, εκτιμούν ότι η καλή παρουσία που κατά γενική παραδοχή έκανε ο κ. Αλαβάνος, συνιστά επιπλέον πρόβλημα για τον Γ. Παπανδρέου, αφού στην ουσία εμφανίστηκε ελκυστικός για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς που ενίοτε ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ.

Ο σημαντικότερος στόχος, όμως, που είχε εξαρχής τεθεί ήταν αυτός του διεμβολισμού της προσπάθειας του Γ. Καρατζαφέρη να αλιεύσει ψήφους από τη Ν.Δ., «οραματιζόμενος» κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ. Και αυτός ο στόχος θεωρείται ότι επετεύχθη με το δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές» που έθεσε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή