«Διεθνής Διαφάνεια» εναντίον διαφθοράς

«Διεθνής Διαφάνεια» εναντίον διαφθοράς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρίσιμο πρόβλημα της διαφθοράς σε παγκόσμια κλίμακα και, αναπόφευκτα στην Ελλάδα, αναδεικνύει έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας», που βασίζεται σε σφυγμομέτρηση σε 62 κράτη απ’ όλο τον κόσμο και τα συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Το στίγμα της έρευνας έδωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Peter Eigen, λέγοντας με έμφαση ότι το 17% των Ελλήνων παραδέχεται πως έχει δώσει «φακελάκι» για να εξυπηρετηθεί, το 70% αναγνωρίζει ως υπαρκτό το πρόβλημα της διαφθοράς, ενώ το 41% δεν είναι ικανοποιημένο από την καταπολέμησή της. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς, κ. Κ. Μπακούρης, ζήτησε απ’ όλα τα κόμματα να δεσμευτούν για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που εγγυώνται τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. H δέσμη των ρυθμίσεων που εισηγείται η «Διεθνής Διαφάνεια» έχουν άξονα το περιβάλλον και τις κρατικές προμήθειες:

– Τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ με αντίστοιχα παραρτήματα σε κάθε περιφέρεια που θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδαφίσεως με παράλληλη αφαίρεση των αρμοδιοτήτων κατεδαφίσεως απ’ οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή φορέα του Δημοσίου.

– Δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα θέσει υπό την εποπτεία της όλους τους διαγωνισμούς προμηθειών, μελετών και δημοσίων έργων.

– Δημιουργία ειδικής Διευθύνσεως υπό την ανεξάρτητη αρχή εποπτείας των διαγωνισμών που θα διεξάγει τους διαγωνισμούς προμηθειών όλων των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας και άμεση εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και αναλυτικής λογιστικής στα νοσοκομεία.

– Οι δήμοι να συντάσσουν ενοποιημένο προϋπολογισμό, στον οποίο να περιλαμβάνουν και όλες τις διαδημοτικές επιχειρήσεις. Η εκπόνηση ισολογισμού και φυσικά απολογισμού, κατ’ αναλογία και αντιστοιχία, των ανωνύμων εταιρειών, ο οποίος θα ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές και ανεξάρτητους φορείς θα συμβάλει στη διαφάνεια σ’ έναν τομέα όπου κατά τον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι πρωταθλητής της διαφθοράς.

– Οι πολεοδομίες να απομακρυνθούν από τους δήμους και να ενταχθούν στις περιφέρειες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών που διεκδικούν δασικές εκτάσεις. Η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και του δασολογίου είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Το πρόβλημα είναι πιο άμεσο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να προσδιορισθούν οι εκτάσεις που θεωρούμε είτε ως δάσος είτε ως αναδασωτέες (σε περίπτωση που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά) στην Αττική και Θεσσαλονίκη με βάση τις ανάγκες των δύο πολεοδομικών ιστών. Ακολούθως, πρέπει να ελεγχθεί και διαπιστωθεί άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα ο δασικός ή μη χαρακτήρας των εκτάσεων που κατέχουν ή διεκδικούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κατέχουν δασικές εκτάσεις, εφόσον τις έχουν αποκτήσει νομίμως με αγορά και καλόπιστα να αποζημιώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή