ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής πιστωτική κρίση, που με επίκεντρο τις ΗΠΑ απλώνεται με τη μορφή επιδημίας σε όλο τον πλανήτη, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πετρελαίου, αλλά και άλλων πρώτων υλών (σιτηρά, καφές κ.λπ.) και την απότομη άνοδο του ευρώ δημιουργούν ασφαλώς νέες συνθήκες και νέα προβλήματα για την οικονομία μας. Για παράδειγμα, όταν μεγάλες τράπεζες, όπως π.χ. η Barclays στη Βρετανία, η Bear Sterns και η Country Wide στις ΗΠΑ, η Norvenroc στη Γερμανία

κ.λπ., που έχουν εκτεθεί στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητος, αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χαρτοφυλακίου τους, ασκούνται πιέσεις στο Euribor, που φθάνουν τελικά σε όλους τους δανειολήπτες. Και ήδη, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», μεγάλος αριθμός στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα είδε τις δόσεις του να μεγαλώνουν τις τελευταίες ημέρες.

Βέβαια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φοβούνται μετεξέλιξη της πιστωτικής σε οικονομική κρίση που θα λυγίσει τον παραγωγικό μηχανισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Το διεθνές τραπεζικό σύστημα παρά τα τραύματά του είναι ικανό να απορροφήσει τις ισχυρές αναταράξεις και έτσι η πιο απαισιόδοξη προοπτική είναι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, πιθανώς και της ευρωπαϊκής.

Ολα αυτά όμως σημαίνουν ότι το διεθνές πλαίσιο στο οποίο θα πορευθεί η ελληνική οικονομία εφέτος και το 2008 θα είναι δυσμενέστερο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από λίγους μήνες και με δεδομένες τις εύθραυστες δομές της δικής μας οικονομίας, δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις. Η διαχείριση, λοιπόν, της τρέχουσας συγκυρίας και η αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων, όπως η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του πληθωρισμού στα χαμηλά επίπεδα του 2,5% στα οποία κινείται τώρα, θα απαιτήσουν αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρότητα από τη νέα κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας αξιολογεί ως κρίσιμα προβλήματα, πρώτον, την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2007, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, δηλαδή με έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 2,4% του ΑΕΠ και, δεύτερον, τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2008 που πρέπει να κλείσει με έλλειμμα 2%.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 80 δολάρια, όταν ο φετινός προϋπολογισμός έχει σχεδιασθεί με την υπόθεση των 65 δολαρίων, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και στο δολάριο, θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής αλλά και τις δημόσιες δαπάνες. Οι τελευταίες, όμως, κυριολεκτικά θα «στενάξουν» από τις έκτακτες ανάγκες για αποζημιώσεις που δημιούργησαν οι πρωτοφανείς καταστροφές του Αυγούστου. Αλλωστε η προεκλογική περίοδος, με τις παροχές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, επιβαρύνει τον τρέχοντα και κυρίως τον προϋπολογισμό του 2008 με μεγάλες πρόσθετες δαπάνες (Ταμείο Φτώχειας, αυξήσεις σε επιδόματα για τρίτεκνες οικογένειες κ.λπ., μισθολόγιο ενόπλων δυνάμεων κ.λπ.), ενώ μειώνει αντίστοιχα τα έσοδα. Τα τελευταία άλλωστε υπέστησαν και την αναμενόμενη προεκλογική καθίζηση. Τον τελευταίο μήνα καθυστερεί η πληρωμή φόρων, η εξόφληση παλαιών οφειλών, ενώ καταστηματάρχες, ξενοδόχοι κ.λπ. δεν κόβουν αποδείξεις.

Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, που με τόσες θυσίες κατεκτήθη το 2005 και το 2006, θα παραμείνει ως μείζον πρόβλημα, γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, αλλά και το υπόλοιπο επιτελείο του, με εξαίρεση ίσως τον κ. Π. Δούκα, που πιθανόν να αναβαθμισθεί αναλαμβάνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή