Η δομή κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από Παπανδρέου

Η δομή κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από Παπανδρέου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δομή της κυβέρνησης που θα σχηματίσει σε περίπτωση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση και η οποία θα χωρίζεται σε τέσσερις κύκλους, γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου. Οι κυβερνητικοί κύκλοι θα καλύπτουν τους τομείς: Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Κοινωνικού Κράτους και Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης του Κράτους.

Το «μοντέλο» του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται επίσης από τον περιορισμό του αριθμού των υπουργείων -από 19 σε 16- με σειρά συγχωνεύσεων, τη δημιουργία διακριτών υπουργείων Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, αλλά και Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθώς και τη δημιουργία δύο θέσεων υπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τον κυβερνητικό συντονισμό σε ζητήματα που προσδιορίζονται ως προτεραιότητες για τον κ. Παπανδρέου, όπως για παράδειγμα η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, η ακρίβεια ή η προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης με υπερκομματική σύνθεση, το οποίο θα έχει ως στόχο την κατάρτιση μεσοπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση εθνικών στόχων και την αντιμετώπιση εθνικών απειλών. Δεσμεύθηκε ότι κάθε 45 ημέρες το υπουργικό συμβούλιο ή η κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάζουν σε κάποια πόλη της περιφέρειας, αλλά και ότι όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατέχουν κυβερνητικές θέσεις θα παραιτούνται από το όποιο κομματικό τους αξίωμα.

Με την κυβερνητική δομή που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου καταργούνται τα υπουργεία Επικρατείας -ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι υπουργός – και Αιγαίου, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απορροφάται από το υπουργείο Εσωτερικών και το Μεταφορών από το υπουργείο Δημοσίων Εργων. Οσο για τους τέσσερις κύκλους, διαρθρώνονται ως εξής:

– Στον κύκλο Εξωτερικής Πολιτικής υπάγονται το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και το υπουργείο Αμυνας.

– Στον κύκλο του Κοινωνικού Κράτους, το υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης

– μεταφέρονται αρμοδιότητες από το υπουργείο Απασχόλησης-, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

– μεταφέρονται τα θέματα πρόνοιας- και το υπουργείο Εργασίας.

– Στον κύκλο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης υπάγονται τα υπουργεία: Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παραγωγικών Πόρων, Αγροτικής Ανάπτυξης, το νέο υπουργείο Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το νέο ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, το υπουργείο Δημοσίων Εργων, Υποδομών και Δικτύων (μεταφέρονται αρμοδιότητες του Μεταφορών), το νέο υπουργείο που προκύπτει από τη συγχώνευση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και τα υπουργεία Μακεδονίας – Θράκης (ενισχύεται με πρόσθετες αρμοδιότητες) και Εμπορικής Ναυτιλίας.

– Στον κύκλο της Ανασυγκρότησης του Κράτους, στον όποιο υπάγονται το υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας (απορροφά το Δημόσιας Τάξης) και το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για άμεσες πρωτοβουλίες αναβάθμισης του Κοινοβουλίου και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή