Papandhreou ose Karamanlis?

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η  λεκτική επικοινωνία είναι το πρώτο στοιχείο που ενώνει τους ανθρώπους. Στους μετανάστες, όποια κι αν είναι η στάση των ανθρώπων στη χώρα που τους φιλοξενεί, η γλώσσα γίνεται  κυρίαρχο στοιχείο για τη μοίρα τους. Γι’ αυτό και ο Τύπος των μεταναστών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μοίρας των οικονομικών ταξιδευτών, που διεκδικούν μια θέση στην ελληνική κοινωνία, στην αγορά εργασίας, ιθαγένεια, υπηκοότητα, το δικαίωμα της ψήφου. Ο αριθμός των μεταναστών που ψηφίζουν στη χώρα μας είναι ελάχιστος. Η επόμενη μέρα των εκλογών φαίνεται να τους απασχολεί στον βαθμό που αφορά ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο δικαιωμάτων κυρίως, καθώς και την παρουσία «δικών τους» ανθρώπων στο Κοινοβούλιο.

Πώς όμως καλύπτουν τις εκλογές του 2007 οι εφημερίδες των μεταναστών, πώς χειρίζονται τον «πράσινο ήλιο», «τον πυρσό» και το «σφυρoδρέπανο»;

Στην Πλατεία Κάνιγγος, ένα από τα πολυσύχναστα στέκια των μεταναστών, το γάντι του μποξ στην επίμαχη αφίσα τους ΛΑΟΣ αφήνει αδιάφορους τους ξενόγλωσσους περαστικούς. Στο γκάλοπ της ρωσικής εφημερίδας «Ομόνοια», η οποία εκδίδεται από το 1993 ένας στους 10 δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

«Αυτό είναι πρωτοφανές» θα μας πει έκπληκτη  η αρχισυντάκτρια, Γεωργιανή στην καταγωγή, Ινγκα Αμπγκάροβα. «Ξέρετε για τους δικούς μας είναι σημαντικό να ακούν ότι ο Πούτιν είναι καλύτερος από τον Μπους». Στο ίδιο γκάλοπ, 80% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και 10% ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Πόσοι ψηφίζουν

Η εφημερίδα «Ομόνοια», ωστόσο, η οποία εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση με 18.000 φύλλα και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα, σεβόμενη την ελεύθερη βούληση του αναγνωστικού κοινού της, τηρεί στάση «no coment». 600.000 oι αναγνώστες της, Ρωσοπόντιοι, αλλά και Ρώσοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί και άλλοι, ρωσόφωνοι της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 180.000. Είναι σημαντικός ο αριθμός γι’ αυτό και όταν πλησιάζουν οι εκλογές τα κόμματα μάς «επισκέπτονται τακτικά».

Τι θα ψηφίσουν οι Ρωσοπόντιοι, λοιπόν; Σύμφωνα με το κεντρικό άρθρο της «Ομόνοιας», αυτόν που θα επαναφέρει τα στεγαστικά δάνεια των 60.000 ευρώ και θα κάνει ευκολότερη τη διαδικασία της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.

Στο διπλανό γραφείο η δημοσιογράφος Ηρα Λόντο, της αλβανικής εφημερίδας «Gazeta e Athines», που εκδίδεται από το 1998 σε Ελλάδα και Αλβανία, κλείνει την πρώτη σελίδα του φύλλου. «Εκλογές, τα πάντα σχετικά με την ψηφοφορία» και «Επιστρέφονται οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων» σε πηχυαίους τίτλους.

Εφέτος θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και όσοι από τους 548 νέους υπηκόους «ελληνοποιήθηκαν» και ορκίστηκαν πριν από τις 30 Ιουνίου 2007. Ελληνες ως επί το πλείστον, ομογενείς της Αλβανίας από τους 1.269 μετανάστες συνολικά, που ορκίστηκαν από την αρχή του έτους. Η «Gazeta» κρατάει τις πολιτικές ισσοροπίες, επικεντρώνει την αρθρογραφία της σε γενικές πληροφορίες και οδηγίες για τις εκλογές. Με τιράζ 19.000 φύλλα η εφημερίδα απευθύνεται σε 700.000 αλβανούς μετανάστες. «Ο πραγματικός αριθμός όμως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.000.000» λέει η κ. Λόντο. Στις σημειώσεις της, διακρίνουμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, να «χαϊδεύει» τα αυτιά των Ελλήνων ομογενών της Αλβανίας, αλλά και εκείνων των Αλβανών που είχαν Ελληνες παππούδες και προπαπούδες.

Οι μετανάστες για τις εκλογές

Η βουλγαρική «Ατίνκσι Βέστι» (Αθηναϊκά Νέα) ωστόσο -εκδίδεται από το 2000- θα προβεί σε συμπεράσματα, αν και σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, Νέλλη Καραγκίοβα μόνον οι 1.000, από τους 200.000 Βούλγαρους, που εκτιμάται ότι κατοικούν στη χώρα μας, ψηφίζουν. «Η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αδύναμη και σε δυόμισι χρόνια θα έχουμε ξανά εκλογές», αναφέρει. «Την Κυριακή οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια» αναγράφει ο τίτλος. Και οι Βούλγαροι; «Ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ψηφίσουμε στις δημοτικές».

Σε μια άλλη «πόλη», στην Chinatown της Αθήνας, στο Μεταξουργείο, στον 5ο όροφο ενός εμπορικού κέντρου, ο εκδότης κ. Ρόμπιν Γουάνγκ επιμελείται το εξώφυλλο της επόμενης μέρας των εκλογών. Οι φωτογραφίες των δύο αρχηγών είναι τοποθετημένες στη σελίδα, ωστόσο ο τίτλος εκκρεμεί. «Οι Times της Αθήνας» είναι η μοναδική κινέζικη εφημερίδα στη χώρα μας, εκδίδεται σε εβδομαδιαία βάση, με 2.500 αντίτυπα και φιλοδοξεί να γίνει η φωνή των 20.000 Κινέζων μεταναστών της πρωτεύουσας. Λιγότεροι από δέκα Κινέζοι είναι κάτοχοι ελληνικής υποκοότητας και θα ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο «αν οι Κινέζοι ψήφιζαν, δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ» τονίζει ο κ. Γουάνγκ. «Διότι στα είκοσι χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι μετανάστες δεν ήταν πολίτες πρώτης κατηγορίας. Σε αντίθεση με τα τελευταία τρία χρόνια που λήφθηκαν νέα ευνοϊκά μέτρα για την ίδρυση και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων από μετανάστες, καθώς και την εισαγωγή κινέζικων προϊόντων».

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές… εξυπηρέτησαν τους μικρούς και κάψαν τα δάχτυλα των μεγάλων… δηλαδή τα μικρά και τα μεγάλα κόμματα» εξηγεί τους τίτλους που αφορούν τις εκλογές  ο αρχισυντάκτης της «Αλ Νταφατάν», μίας εκ των αραβόφωνων εφημερίδων στη χώρα μας. Απευθύνεται σε Ελληνες πολίτες κυρίως, που κατάγονται όμως από αραβικές χώρες και  ψηφίζουν εδώ, οπότε δίνει έμφαση στα θέματα των εκλογών. Ο κ. Σασάτι Μανσούρ, υπολογίζει ότι οι Αραβες ψηφοφόροι ανέρχονται σε 3 με 4.000. «Η εφημερίδα καταδικάζει τα λάθη στις πυρκαγιές, αλλά δεν παίρνει θέση στο θέμα των εκλογών. Τα παιχνίδια τα παίζουν τα κόμματα» διατείνεται ο δημοσιογράφος. «Οι αραβικές εφημερίδες στην Ελλάδα ούτε ανεβάζουν ούτε ρίχνουν κυβερνήσεις. Δεν είναι σαν τις αντίστοιχες της Μεγάλης Βρετανίας που διέψευσαν τον θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν την ημέρα που οι Αμερικανοί γκρέμιζαν το άγαλμά του στο κέντρο της Βαγδάτης».

Τα νέα από την πατρίδα

Τα νέα από την πατρίδα είναι αυτά που απασχολούν και τον εκδότη της πακιστανικής εφημερίδας «Awaz» («Φωνή»), κ. Ταλάτ Τζαφρί και «όχι το σκάνδαλο των ομολόγων», μας λέει χαρακτηριστικά, καθώς διανέμει χέρι χέρι την εφημερίδα του στην οδό Αναξαγόρα. Η «Awaz», που από το 1999 ενημερώνει τους 50.000, επίσημα, 70.000 ανεπίσημα Πακιστανούς για το τι συμβαίνει στο σπίτι τους, δεν θα φιλοξενήσει άρθρο για τις ελληνικές εκλογές. «Στην πατρίδα μου κινδυνεύει να ανατραπεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος Μουσάραφ είναι έτοιμος να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και εσείς μου λέτε για ελληνικές εκλογές;  Στο Πακιστάν καιγόμαστε, καταλαβαίνετε; καιγόμαστε…». «Εμείς καήκαμε ήδη κύριε Τζαφρί μου, καήκαμε ήδη», επεμβαίνει ένας Ελληνας περαστικός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή