Με εκπλήξεις η κατανομή των εδρών

Με εκπλήξεις η κατανομή των εδρών

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος εκλογικός νόμος που δοκιμάζεται σήμερα για πρώτη φορά πέραν του παράδοξου τρόπου που επιφυλάσσει στο πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία, θα επιφυλάξει ίσως και πολλές άλλες εκπλήξεις που σχετίζονται με την κατανομή των εδρών. Είναι άγνωστο στους περισσότερους, αλλά ο νέος αυτός νόμος εν αντιθέσει με όλους τους προηγούμενους κατανέμει τις περισσότερες έδρες με βάση το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα στην επικράτεια και έτσι θα προκύψουν αρκετές «τοπικές» εκπλήξεις. Οι ειδικοί, μάλιστα, που έχουν μελετήσει καλά τον νόμο, μπορούν και πριν ανοίξουν οι κάλπες να προβούν σε ασφαλείς προβλέψεις για τη διασπορά των εδρών, τις οποίες και παρουσιάζουμε με την επιφύλαξη, βέβαια, των εκπλήξεων που ούτως ή άλλως η κάλπη πάντα «εγκυμονεί».

Μονοεδρικές περιφέρειες

(Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμος, Φωκίδα)

Τις κερδίζει το κόμμα που έχει την πλειοψηφία του νομού. Αν εξαιρέσει κανείς τη Φωκίδα και ενδεχομένως την Ευρυτανία όπου η Ν.Δ. διατηρεί μεγάλο προβάδισμα, όλες οι άλλες είναι επισφαλείς σε προβλέψεις.

2εδρικές περιφέρειες

(Καστοριά, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίος)

Εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μοιραστούν σε όλες από 1 έδρα το κάθε κόμμα.

3εδρικές περιφέρειες

(Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβος, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική)

Εδώ μείζονα ρόλο έχει το τοπικό ποσοστό. Το κόμμα που θα κερδίσει τον νομό θα πάρει 2 έδρες και το δεύτερο 1. Από τον κανόνα εξαιρείται η Λέσβος και ενδεχομένως η Κέρκυρα, όπου το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει 1 έδρα από τον τοπικό νικητή.

4εδρικές περιφέρειες

(Βοιωτία, Εβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Πέλλα, Πιερία, Χανιά)

Ο κανόνας εδώ αλλάζει. Το κόμμα που θα πλειοψηφήσει στη χώρα (και όχι στον νομό) αναμένεται να αποσπάσει 3 έδρες έναντι 1 του δεύτερου. Οι «μικροί» δεν διεκδικούν έδρες και έτσι, αν υπάρξουν εκπλήξεις, αυτές θα αφορούν το αποτέλεσμα που από 3-1 θα γίνει 2-2.

5εδρικές περιφέρειες

(Δωδεκάνησα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Μαγνησία, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα)

Ανάλογος κανόνας ισχύει και εδώ με το «σκορ» να αναμένεται 3-2 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα. Στις πενταεδρικές, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν εξαιρέσεις, με το ΚΚΕ να διεκδικεί έδρα σε κάποιους νομούς της Θεσσαλίας εις βάρος του πρώτου κόμματος.

6εδρικές περιφέρειες (Α΄ Πειραιά, Εύβοια, Ηλεία)

Στην Α΄ Πειραιά σχεδόν προεξοφλείται ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα κερδίσουν από 2 βουλευτές, ενώ άλλοι 2 βουλευτές θα παραχωρηθούν στα μικρότερα κόμματα. Μία ή δύο έδρες διεκδικούν οι «μικροί» και στην Εύβοια, ενώ στην Ηλεία, αν διατηρηθεί ο υψηλός τοπικός δικομματισμός, είναι πιθανό το πρώτο κόμμα στην επικράτεια να κατακτήσει 4 έδρες έναντι 2 του δεύτερου.

7εδρικές περιφέρειες

(Β΄ Θεσσαλονίκης, Σέρρες)

Αν επιβεβαιωθεί η τοπική υπεροχή της Ν.Δ., θα εκλέξει τουλάχιστον από 3 βουλευτές, (ανεξαρτήτως ποσοστού στην επικράτεια) χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμα και στους 5 ειδικά στις Σέρρες. Το αν το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει περισσότερες από 2 έδρες εξαρτάται από τη δυνατότητα των μικρών να αποσπάσουν 1 έδρα, κυρίως στη Β΄ Θεσσαλονίκης.

8εδρικές περιφέρειες

(Αιτωλοακαρνανία, Β΄ Πειραιά, Λάρισα, Ηράκλειο)

Στην Αιτωλοακαρνανία το σκορ αναμένεται σε 4-3-1 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα με το ΚΚΕ να αποσπά 1 έδρα. Στην Β΄ Πειραιά οι προβλέψεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ 3 έδρες, έναντι 2 της Ν.Δ. με τους μικρούς να κερδίζουν τις υπόλοιπες. Στη Λάρισα, το πρώτο κόμμα στην επικράτεια αναμένεται να αποσπάσει 3 έδρες, ενώ ανοιχτό παραμένει το πόσες θα λάβει ο δεύτερος (2 ή 3) με τους μικρούς να διεκδικούν τις υπόλοιπες. Στο Ηράκλειο, το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα εκλέξει 4 βουλευτές, και η Ν.Δ. 3 με ανοικτό το ενδεχόμενο να περιορισθεί στις 2 εις όφελος των μικρών.

9εδρική περιφέρεια

(Αχαΐα)

Αν το «παραδοσιακό» προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί, θα λάβει 3 ή 4 έδρες, με τη Ν.Δ. να συγκρατεί ίσως τις 3 καθώς όλοι οι μικροί διεκδικούν έδρες.

12εδρική περιφέρεια

(Αττικής)

Προεξοφλείται ότι όλοι οι μικροί θα αποσπάσουν από 1 έδρα, με το σκορ των μεγάλων να αναμένεται σε 5-4 ή 6-4 (τετρακομματική Βουλή) υπέρ του νικητή στην επικράτεια.

16εδρική περιφέρεια

(Α΄ Θεσσαλονίκης)

Επίσης προεξοφλείται ότι οι μικροί θα αποσπάσουν από μία έδρα, με τον νικητή στην επικράτεια να διεκδικεί 7 ή 8 έδρες και τον δεύτερο 5 ή 6.

17εδρική περιφέρεια

(Α΄ Αθήνας)

Ολοι οι μικροί αναμένεται να κερδίσουν από μία έδρα (το ΚΚΕ ίσως και 2). Αναλόγως της ποσοστιαίας επιβεβαίωσης του αναμενόμενου προβαδίσματος της Ν.Δ., μίνιμουμ για τη Ρηγίλλης θεωρούνται οι 7 έδρες και μάξιμουμ οι 9, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει από 5 έως 7 έδρες ή αντίστροφα εάν οι «πράσινοι» είναι εκείνοι πρώτο κόμμα.

42εδρική περιφέρεια

(Β΄ Αθηνών)

Το ΚΚΕ διεκδικεί 4 ή 5 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και το ΛΑΟΣ 2, εφόσον μπει στη Βουλή. Εδώ ο πρώτος αναμένεται να λάβει 17-19 και ο δεύτερος 15-16.

Επικρατείας

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο μεγάλοι θα λάβουν από 5 έδρες, ενώ άλλες 2 θα μοιρασθούν το τρίτο και το τέταρτο σε πανελλαδική δύναμη κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή