«Ολους εμάς ενώνει η Ελλάς!»

«Ολους εμάς ενώνει η Ελλάς!»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστερισμός του Γ. Καρατζαφέρη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ετερόκλητοι ανθρωποι που ψηφίζουν τον ΛΑΟΣ. Είναι Τετάρτη μεσημέρι, τέσσερις μέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, και ο Γιώργος Καρατζαφέρης επισκέπτεται το γηροκομείο Αθηνών. Συναντάει τους ίδιους ανθρώπους που φροντίζει το τμήμα γυναικών του κόμματός του εδώ και κάποια χρόνια. «Αν με ψήφιζαν οι φτωχοί θα είχα αυτοδύναμη κυβέρνηση», μας λέει μάλλον αστειευόμενος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Είναι ένας χαμηλού προφίλ προεκλογικός αγώνας για τον ηγέτη του ΛΑΟΣ που απέφυγε τις μεγάλες συγκεντρώσεις για να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και να «καρπωθεί» ένα κομμάτι της ψήφου διαμαρτυρίας «από τα δεξιά». Η θορυβώδης προεκλογική εκστρατεία του 2004 που είχε φέρει τον ΛΑΟΣ στο 2,2% για πολλούς και για τον ίδιο τον Καρατζαφέρη αποτελεί «τραύμα» ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι ο «μαλακός» και «ασύντακτος» μηχανισμός του σχηματισμού του μπορεί να επιτρέψει για μια ακόμα φορά στη Ν.Δ. να του «λεηλατήσει» ψήφους την τελευταία στιγμή. Ετσι σε αυτές τις εκλογές, προσπαθώντας να αποσείσει το βάρος του «ακραίου», ο Καρατζαφέρης έχει στα ψηφοδέλτιά του ακροδεξιούς αλλά και το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην αστυνομία Γιώργο Κλειδέρη, πρώην μέλη του ΚΚΕ αλλά και τον υποδιοικητή της πρώτης ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο, τον καθηγητή πανεπιστημίου και πολιτικό φίλο μέχρι πριν από λίγο καιρό του πρωθυπουργού κ. Χρίστο Γούδη αλλά και τον διεγραμμένο για τα «φρουτάκια» από το ΠΑΣΟΚ πρώην βουλευτή Αλέκο Χρυσανθακόπουλο. Η ανάγκη της συνύπαρξης όλων αυτών των ανθρώπων στον «αστερισμό του Γ. Καρατζαφέρη» οδήγησε στη διατύπωση μιας διακήρυξης τον Αύγουστο όπου τονιζόταν ότι ο ΛΑΟΣ δεν είναι ρατσιστικό και εθνικιστικό κόμμα και στην υιοθέτηση συνθημάτων που να χωρούν τους πάντες όπως το «Ολους εμάς ενώνει η Ελλάς».

Να προτιμώνται οι Ελληνες

Στο εκλογικό πρόγραμμά του, που συντάχθηκε τον Αύγουστο αλλά δεν κυκλοφόρησε, χωρίζει τους Ελληνες σε «πλούσιους» (με μηνιαίο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ), «προνομιούχους» (1.500 – 6.000 ευρώ) και «μη προνομιούχους» (κάτω των 1.500 ευρώ). Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος για την πολιτική κληρονομιά του Α. Παπανδρέου και την προσπάθεια απονομιμοποίησης του όρου «λαϊκός» στην πολιτική εξαιτίας των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη. Μελετημένες τεχνικές προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης των μη προνομιούχων δεν υπάρχουν, πλην των γενικών θέσεων να μην πουλιούνται κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις σε ξένους και να προτιμώνται οι Ελληνες στις προσλήψεις.

Τα στελέχη του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη αρέσκονται να απαριθμούν «τις εθνικές ήττες» της χώρας επί των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή (ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., σχέσεις με τα Σκόπια) στις οποίες συμπεριλαμβάνουν και τα… βιβλία της Ιστορίας. Στο πρόγραμμα μάλιστα του κόμματος ζητείται συλλήβδην η αναθεώρηση όλων των βιβλίων της Ιστορίας. Στο ερώτημα αν αυτό περιλαμβάνει και τα προηγούμενα βιβλία της Ιστορίας, ηγετικά στελέχη του κόμματος όπως η κ. Βάσω Τσαμπιέρη μιλούν για «βιβλία που γράφονται» και θα κυκλοφορήσουν. Προγραμματικά, λοιπόν, ο ΛΑΟΣ, όπως και άλλα κόμματα διαμαρτυρίας, δεν έχει ανάγκη να επιδείξει επεξεργασμένες προτάσεις.

Για τον κ. Καρατζαφέρη η είσοδος του κόμματός του στη Βουλή είναι ένα προσωπικό στοίχημα. Αν ο ΛΑΟΣ τα καταφέρει, αυτός θα διαπραγματευτεί τους όρους της συνύπαρξής του με όποιο κόμμα κυβερνήσει. Και μόνο τότε θα φανεί αν ο ΛΑΟΣ είναι στο πλαίσιο της κεντροδεξιάς κάτι ανθεκτικότερο από τη ΔΗΑΝΑ ή την Πολιτική Ανοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή