«Να μας πουν οι πολιτικοί αύριο πώς δεν θα φύγουν οι νέοι από τον τόπο μας»

«Να μας πουν οι πολιτικοί αύριο πώς δεν θα φύγουν οι νέοι από τον τόπο μας»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος και να εκλεγεί, θα θέλαμε να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει πώς δεν θα φύγουν οι νέοι από τον τόπο μας». Στις πρόσφατες πυρκαγιές, ο 65χρονος κ. Παναγιώτης Μπάμης έχασε 1.300 ρίζες ελιές. Χθες το μεσημέρι, έξω από το σχολείο της Αρτέμιδας και δίπλα σε εννέα κοντέινερ με προμήθειες προερχόμενες από 150 ιδιώτες, περίμενε τους φίλους του για να ψηφίσουν. «Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη αποχή» λέει στην «Κ» και τονίζει ότι παρέμεινε σταθερός στην ψήφο του.

Με αργούς ρυθμούς

Στο χωριό που θρηνεί 17 κατοίκους, η εκλογική διαδικασία κινούνταν με αργούς ρυθμούς. Από το κοντινό νεκροταφείο, μαυροντυμένες γυναίκες και άνδρες κατέφθαναν για να ψηφίσουν. Είχαν περάσει πρώτα να ανάψουν τα καντήλια και να τοποθετήσουν φρέσκα λουλούδια στους τάφους. Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, 44 από τους 213 εγγεγραμμένους, στους μάλλον όχι ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους, είχαν προσέλθει για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μέχρι το απόγευμα είχαν φθάσει τους 120. «Ενας πατέρας που έχασε τον γιο του είπε πως δεν θα έρθει» λέει στην «Κ» ο 40χρονος κ. Γιώργος Μπάμης. Τι πιο φυσικό. Ο ίδιος έχασε τα πάντα εκτός από το σπίτι του. Οπως οι περισσότεροι, δεν είχε διάθεση να παρακολουθήσει την προεκλογική διαδικασία. Ευελπιστεί, ωστόσο, «να υλοποιηθούν όσα έχουν υποσχεθεί».

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στη Μάκιστο, ντόπιοι, ετεροδημότες και εικονολήπτες από ιδιωτικά κανάλια τα λέγανε έξω από το κοντέινερ όπου είχε πρόχειρα στηθεί το εκλογικό τμήμα. «Είναι ζήτημα αν θα δεις 10 με 15 άτομα πια στο χωριό» λέει μόλις βγαίνει από το κοντέινερ ο 40χρονος κ. Γιάννης Βλάχος. Εχασε μητέρα, σπίτι και 1.200 ρίζες ελιές. Ο ίδιος μένει στο μαντρί. Το παιδί σε τροχόσπιτο. Οταν τα κοντέινερ πάρουν ρεύμα και νερό, θα μετακινηθούν με τη γυναίκα και τον πατέρα του. «Δεν περιμένω ότι θα αλλάξει κάτι. Για μένα είναι το ίδιο», προσθέτει. Εκείνο που τον απασχολεί, είναι πού θα μετακινήσει τα 120 κατσίκια του για να βοσκήσουν.

Στην κουβέντα παίρνει μέρος και η 47χρονη κ. Δήμητρα Κοκκαλιάρη, που ήρθε από την Αθήνα για να ψηφίσει. «Δεν πιστεύω στην αποχή» λέει καθώς έρχεται από το σημείο όπου είναι στοιβαγμένες οι προμήθειες κρατώντας δύο κουτιά γάλα για τον μεσημεριανό καφέ. Είναι γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής και ήδη σκέπτεται «πώς θα δραστηριοποιηθούμε. Γιατί μένουμε και συνεχίζουμε», καταλήγει.

Φεύγοντας από τα χωριά και στη διαδρομή προς Ζαχάρω, περίπου πέντε αυτοκίνητα ήταν σταματημένα στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα με το πυροσβεστικό όχημα. Ολοι απαθανάτιζαν με κινητά και ψηφιακές μηχανές το ιδιότυπο αξιοθέατο, με τα εναποτεθειμένα στέφανα και τις ανθοδέσμες, ενώ άλλοι εξηγούσαν στα μικρά παιδιά τους τι συνέβη. Κάποιοι είχαν ψηφίσει, άλλοι κατευθύνονταν προς το δημοτικό σχολείο της Ζαχάρως, όπου το μεσημέρι ο κόσμος περίμενε σε ουρές. Η εκλογική διαδικασία διεξαγόταν κανονικά, εκτός από κάποια προβλήματα που προέκυψαν με ετεροδημότες «οι οποίοι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως και ήρθαν εδώ για να ψηφίσουν» σύμφωνα με τη δικαστική αντιπρόσωπο κ. Μαρία Κοτταρά. Στις 15.30 το μεσημέρι είχαν προσέλθει 320 από τους 627 εγγεγραμμένους. Αλλοι σταθεροί στην άποψή τους, όπως η 50χρονη υπάλληλος καθαριότητας κ. Κατερίνα Τσάτσαρη, που έχασε ελιές και χωράφια. Αλλοι, πάλι, όχι. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και μια 40χρονη δημόσια υπάλληλος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Αλλαξα τοποθέτηση και ψήφισα για να διαμαρτυρηθώ για κάτι» λέει, διερωτώμενη πώς θα είναι ο χειμώνας στη Ζαχάρω.

«Η ψήφος είναι δικαίωμα»

Την ίδια απορία έχει και η 58χρονη κ. Αγγελική Πρωίου. Με τον άνδρα της έχουν πρατήριο καυσίμων και ήδη μετρούν μεγάλη μείωση στην κίνηση. Τα γεγονότα δεν επηρέασαν την τελική της απόφαση, «αν και πάρα πολλές φορές σκεπτόμουν να μην ψηφίσω, ακόμη και πριν από τις φωτιές. Ωστόσο, δεν το έκανα. Η ψήφος είναι δικαίωμα και είναι κρίμα να μην το ασκήσω». Το ίδιο έκανε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές η 19χρονη Σοφία Λαμπροπούλου, που με τον αυθορμητισμό της ηλικίας δήλωσε στην «Κ» πως «ίσως δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές». Κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο, αυτό που «μάλλον με ενόχλησε, παρά μου κίνησε το ενδιαφέρον» ήταν τα προεκλογικά σποτ.

Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, στο δημοτικό σχολείο της Αρχαίας Ολυμπίας η ψηφοφορία διεξαγόταν κανονικά, παρά την προσέλευση μόνο τεσσάρων από τα οκτώ μέλη της εφορευτικής επιτροπής! Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ψηφίσει 404 από τους 572 εγγεγραμμένους. Ανάμεσά τους, ο 49χρονος κ. Θεόδωρος Καραμέρος, υπάλληλος του δήμου. Ηρθε επειδή ελπίζει «σε κάτι καλύτερο για την περιοχή. Βέβαια, αυτήν τη φορά δεν μας απασχόλησαν τόσο οι εκλογές. Θα έλεγα ότι ήμασταν μάλλον αδιάφοροι», προσθέτει. Εκείνο που δείχνει κυρίως να τον απασχολεί είναι το ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή