Αποχή στους Λειψούς και διαμαρτυρία αθιγγάνων

Αποχή στους Λειψούς και διαμαρτυρία αθιγγάνων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό τους μήνυμα θέλησαν να στείλουν χθες οι κάτοικοι των Λειψών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων απείχε της εκλογικής διαδικασίας. Οργανωμένη αποχή από τις εκλογές επέλεξαν και οι αθίγγανοι της Θήβας, που προτίμησαν να ρίξουν σε «αυτοσχέδια» κάλπη… ταυτότητες αντί για ψηφοδέλτια.

Αλλου είδους απρόοπτα δεν έλειψαν και από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, που σε γενικές γραμμές κύλησε σε ήπιους τόνους.

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσης… αποχής γράφτηκε χθες στους Λειψούς. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του νησιού υλοποίησαν την «απειλή τους» να μην ψηφίσουν, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Λειψών με τον Πειραιά. Ειδικότερα, από τους 1.080 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του νησιού ψήφισαν οι 63 και όπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Μπενέτος Σπύρου «το μήνυμα εδόθη». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλπες στήθηκαν τελικά στο υπό κατασκευήν Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου των Λειψών να μη διαθέσουν χώρο για εκλογικό κέντρο.

Υπήρξαν και στιγμές έντασης στους Λειψούς, καθώς όσοι ψήφισαν αποδοκιμάστηκαν από τους κατοίκους του νησιού, ενώ έξω από το εκλογικό κέντρο ήταν αναρτημένο πανό με το μήνυμα «Η ψήφος σας είναι προδοσία στο νησί».

Και οι αθίγγανοι αντί να ρίξουν ψηφοδέλτια στην κάλπη, έριξαν τις ταυτότητές τους σε ένα χαρτοκιβώτιο, διαλέγοντας την οργανωμένη αποχή από τις εκλογές

Ο λόγος για τους αθίγγανους της Θήβας, που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για τα προβλήματά τους. Περίπου 270 αστυνομικές ταυτότητες συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την «κάλπη» διαμαρτυρίας, έξω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. «Από τα 280 άτομα που διαμένουν στον καταυλισμό μας, μόνο δέκα έλειψαν από τη διαμαρτυρία μας», μας είπε ο κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ρομ – Τσιγγάνων της Θήβας. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας μεταξύ των Ρομ της περιοχής. Δεν έχουμε δουλειές, ζούμε μέσα στην αθλιότητα. Δεν μας χορήγησαν τα δάνεια που μας είχαν υποσχεθεί, η καθαριότητα στον καταυλισμό είναι ανύπαρκτη, ενώ δεν ανοίγουν δρόμοι για να εργαστούμε στις επιχειρήσεις του δήμου». Ο κ. Μιχαλόπουλος καταγγέλλει όλους τους βουλευτές του νομού για αδιαφορία. «Εδώ και οκτώ μήνες ζητήσαμε συναντήσεις για να παρουσιάσουμε τα αιτήματά μας, χωρίς να μας δεχθούν όμως». Στο σημείο της διαμαρτυρίας εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δεν έγιναν επεισόδια. «Δεν κάναμε τίποτα παράνομο, δεν εμποδίζαμε κανέναν να ψηφίσει», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Με ρυθμούς «Εγκέλαδου» ξεκίνησε η χθεσινή εκλογική ημέρα στην Πάτρα, αφού λίγο πριν από τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους κάτω των 4 βαθμών Ρίχτερ. Πολύ δύσκολη ημέρα ήταν η χθεσινή για την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, εξαιτίας της σύμπτωσης των εκλογών με την έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξάγεται στην Πάτρα. Οι υπεύθυνοι έπρεπε να κάνουν ειδικούς σχεδιασμούς προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να συνοδεύουν τις ξένες αποστολές των ομάδων ρυθμικής γυμναστικής από τα ξενοδοχεία προς το κλειστό γήπεδο «Δ. Τόφαλος» και αντίστροφα, και να είναι παρούσες στα εκλογικά τμήματα. Πάντως, ούτε οι εκλογές ούτε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής στάθηκαν ικανά να κρατήσουν τους Πατρινούς μακριά από τις παραλίες.

Τέλος, η εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας στο Ευρωμπάσκετ μονοπώλησε τις χθεσινές συζητήσεις των νεαρών θαμώνων των καφέ της Θεσσαλονίκης, η εικόνα της οποίας δεν θύμιζε εκλογές. Μόνη «παραφωνία» στη νωχελική ατμόσφαιρα, οι ομάδες αντιεξουσιαστών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Καμάρας και μοίραζαν προκηρύξεις με τις οποίες κατήγγειλαν την εκλογική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή