Εθεσε αμέσως υποψηφιότητα ο Ευ. Βενιζέλος

Εθεσε αμέσως υποψηφιότητα ο Ευ. Βενιζέλος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρών» στη μάχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που δρομολόγησε ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε, από το Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «στο ΠΑΣΟΚ αξίζει καλύτερη τύχη», αποδίδοντας έτσι σαφείς ευθύνες στον κ. Γ. Παπανδρέου για το εκλογικό αποτέλεσμα. Λίγο νωρίτερα είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε υποστεί καθαρή και μεγάλη ήττα» και ότι «έχασε ενώ μπορούσε και όφειλε να κερδίσει». Ο πρώην υπουργός απευθύνθηκε όχι μόνο στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, συναινώντας στην προοπτική η νέα ηγεσία να προκύψει από τη βάση, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε το 2004, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν μόνος υποψήφιος.

Η κίνηση του κ. Βενιζέλου ήταν αναμενόμενη, καθώς ήταν γνωστό στους παροικούντες στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα έθετε ζήτημα ηγεσίας ακόμη και εάν το ΠΑΣΟΚ έχανε με μία μόνο ψήφο. Πάντως, και ο ίδιος φέρεται να αιφνιδιάστηκε -όπως και τα άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη- από την επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να διεκδικήσει μετά τη μεγάλη σε έκταση χθεσινή ήττα την παραμονή του στην ηγεσία.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν αναμένεται στη μάχη για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άλλος υποψήφιος, καθώς η κ. Αννα Διαμαντοπούλου φέρεται να έχει μεταθέσει τις ηγετικές της φιλοδοξίες για αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμη θεωρείται η στάση του κ. Κ. Σημίτη, οι σχέσεις του οποίου με τον κ. Γ. Παπανδρέου δοκιμάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τη φημολογία πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα του πρότεινε την ανάληψη χαρτοφυλακίου. Επίσης «ρόλο» στη διαδικασία της διαδοχής αναμένεται να διαδραματίσει ο κ. Κ. Λαλιώτης, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε χθες συνάντηση με την κ. Διαμαντοπούλου, όπως επίσης και η τελευταία, η οποία διαθέτει ισχυρή επιρροή στο πρώην «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ.

Από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρικτικά προς τον κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να λειτουργήσουν πρόσωπα όπως οι Θ. Πάγκαλος, Μ. Χρυσοχοΐδης και Βάσω Παπανδρέου, ενώ είναι πολύ πιθανόν στο πλευρό του κ. Βενιζέλου να βρεθεί ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, όπως και ο κ. Γ. Παπαντωνίου. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί σε επίπεδο βάσης ενδεχομένως αποδειχθεί επίπονη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να «εκτεθούν» αναφορικά με τις προτιμήσεις τους στελέχη σε όλη την πυραμίδα του κομματικού μηχανισμού, από την κορυφή έως τη βάση. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, πολλοί ανέμεναν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επέλεγε να μην ανοίξει από χθες την όλη διαδικασία, αλλά θα δρομολογούσε πρώτα έναν κύκλο διαβούλευσης με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και τη σύγκληση των οργάνων, δηλαδή του Πολιτικού Συμβουλίου και εν συνεχεία του Εθνικού Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή