Τα συν και τα πλην αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα συν και τα πλην αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μικρότερη του προσδοκώμενου αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα στον χώρο της ηγεσίας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αμέσως μόλις μεταδόθηκαν τα αποτελέσματα των exit polls στις 19.00. Ταυτοχρόνως, άρχισαν να αναπτύσσονται και παράπλευρες σκέψεις, όπως η με αρνητική διάθεση «υποδοχή» του ΛΑΟΣ στο κλαμπ των κοινοβουλευτικών δυνάμεων ή και η επικριτική τάση έναντι του KKE: «Σκεφτείτε πού θα ήταν η Αριστερά σήμερα, αν ο Περισσός δεν ακολουθούσε στρατηγική διάσπασης της ελληνικής Αριστεράς». Οσον αφορά το ΛΑΟΣ, οι παρατηρήσεις των στελεχών είχαν όλες αρνητικό περιεχόμενο «για το ακροδεξιό φαινόμενο που εισβάλλει στο πολιτικό προσκήνιο».

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι ότι από τις πρώτες ώρες διαφάνηκε ένας προβληματισμός εξαιτίας του γεγονότος ότι λόγω της συγκυρίας αναμενόταν μεγαλύτερη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Γρήγορα, όμως, οι «κακές σκέψεις» έδιναν χώρο σε αισιόδοξες προβλέψεις αφού, βάσει του νέου εκλογικού νόμου, η ιδιαιτέρως ενισχυμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή θα αποδώσει καρπούς πολύ περισσότερους εκείνων που απέδωσε η προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδος. «Επιβραβεύθηκε η αντιπολίτευση ουσίας που κάναμε στη Ν.Δ.» ελέχθη χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας νωρίς τον χαρακτήρα της κοινοβουλευτικής στάσης που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το αρχικό αυτό σημείο των αναλύσεων οι απόψεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου άρχισαν να διαφοροποιούνται: Αλλοι υποστήριζαν ότι ο ένας εκ των δύο κεντρικών εκλογικών στόχων του ΣΥΝ, δηλαδή η αποδυνάμωση του δικομματισμού, δεν επιτεύχθηκε. Αλλοι, όμως, υποστήριζαν το εντελώς αντίθετο: Ειδικότερα, οι ευρισκόμενοι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΝ σημείωναν ότι βιώνουμε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το μεταπολιτευτικό πολιτικό τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή