Τραυματισμοί αντιπροσώπων και… επιστράτευση καϊκιού

Τραυματισμοί αντιπροσώπων και… επιστράτευση καϊκιού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικροπροβλήματα που αφορούσαν κυρίως σε αντικαταστάσεις μελών εφορευτικών επιτροπών που δεν προσήλθαν στα συνολικά 20.509 εκλογικά τμήματα, αλλά και ευτράπελα εξελίχθηκε χθες Ελλάδα η εκλογική διαδικασία. Από νωρίς το πρωί ειδική επιτροπή που είχε συστήσει ο πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου κ. Βασίλης Φούκας επιθεωρούσε τα εκλογικά τμήματα της Α΄ Αθηνών, της Β΄ Αθηνών, αλλά και του υπολοίπου Αττικής προκειμένου να διαπιστώσει την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας και ενημέρωνε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ελευθέριο Βορτσέλα. Παρά το γεγονός ότι ο ποινικός κώδικας προβλέπει κυρώσεις και συγκεκριμένα φυλάκιση μέχρι και έξι μήνες για όσα μέλη εφορευτικών επιτροπών και δικαστικούς αντιπροσώπους δεν προσέλθουν στα καθήκοντά τους, σε αρκετά εκλογικά κέντρα της χώρας παρατηρήθηκαν ελλείψεις, κυρίως σε μέλη εφορευτικών επιτροπών, οι οποίες καλύφθηκαν είτε από αναπληρωματικούς δικαστικούς αντιπροσώπους είτε… από τους πρώτους, τους… πρωινούς, εκλογείς που προσήλθαν στην κάλπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκλογικό κέντρο της Δράμας όπου τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσήλθαν και αντικαταστάθηκαν με δύο ψηφοφόρους που προσήλθαν, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα λίγο μετά τις 7.30 π.μ.. Επίσης, ελλείψεις σε μέλη εφορευτικών επιτροπών παρατηρήθηκαν στην Α΄ Αθηνών, Β΄ Αθηνών και στο υπόλοιπο Αττικής, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε εκλογικά τμήματα της Λιβαδειάς και των Γρεβενών. Σε αρκετά τμήματα τις θέσεις των απόντων μελών κατέλαβαν αναπληρωματικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Επιμέρους προβλήματα πάντως υπήρξαν και με τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Σε εκλογικό τμήμα της Ραφήνας ο αντιπρόσωπος τραυματίστηκε στο μάτι και αντικαταστάθηκε. Αντίστοιχα, σε εκλογικό τμήμα του Περιστερίου αντιπρόσωπος γλίστρησε στις σκάλες και όταν το ασθενοφόρο προσήλθε, προκειμένου να την μεταφέρει σε νοσοκομείο, κατά τη στάθμευσή του προσέκρουσε σε κολώνα (!).

Σε εκλογικό τμήμα στο Κουκάκι δικαστική αντιπρόσωπος η οποία είχε παραλάβει τον σάκο καθυστέρησε να προσέλθει λόγω… ύπνου και αντικαταστάθηκε, ενώ καθυστερήσεις στην εκλογική διαδικασία λόγω μποφόρ σημειώθηκαν στο νησί Αρκιοί, καθώς το σκάφος του Λιμενικού δεν μπορούσε να μεταφέρει τη δικαστική αντιπρόσωπο από την Πάτμο, με αποτέλεσμα να επιστρατευθεί καΐκι.

Κατά τα άλλα διαπιστώθηκαν μεμονωμένες ελλείψεις σε ψηφοδέλτια μικρών κομμάτων και σε λευκά ψηφοδέλτια.

Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν και τα ευτράπελα. Σε δύο εκλογικά τμήματα της Φλώρινας και της Λακωνίας αντίστοιχα, ομάδα Αυστραλών ομογενών προσήλθε στις κάλπες με διαβατήρια που είχαν εκδοθεί από τις αρχές τις Αυστραλίας με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Επίσης σε εκλογικό τμήμα της Μαλεσίνας η δικαστική αντιπρόσωπος συνεπλάκη και αλληλομηνύθηκε με γυναίκα ψηφοφόρο καθώς, όπως υποστήριξε η τελευταία, η αντιπρόσωπος μίλησε άσχημα στην κόρη της.

Στη Σάμο αρκετοί εκλογείς δεν άσκησαν τα δικαιώματά τους καθώς δεν υπήρχαν τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ στους Λειψούς παρά την προσπάθεια του δήμου για αποχή από τις εκλογές, ψήφισαν 60 άτομα. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 511 από τους 1.000 εγγεγραμένους.

Τέλος, ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου ψήφισαν 300 κρατούμενοι στους οποίους δεν είχε επιβληθεί στέρηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων, ενώ στην Ηλεία στα εκλογικά τμήματα πυρόπληκτων περιοχών όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προσήλθαν κανονικά, πλην ενός ο οποίος μεταφέρθηκε με περιπολικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή